Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Κυτταρίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης τηςΚυτταρίτιδα: ο ύπουλος εχθρός του δέρματος
Ενημερωθείτε για τους παράγοντες που δημιουργούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ούτως ώστε να προλάβετε όσο μπορείτε την εμφάνιση αυτού του αντιαισθητικού προβλήματος, που αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό ... προνόμιο του γυναικείου σώματος.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Πρόκειται για την ανώμαλη συσσώρευση λίπους και την κατακράτηση υγρών ανάμεσα στο δέρμα και την αμέσως από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό. Εξαιτίας της κακής τοπικής αιμάτωσης, τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής δεν τρέφονται καλά και συνεπώς ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί σε εκείνα τα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερη ανάγκη για να τραφούν. Η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών οδηγεί σε αύξηση του όγκου των συγκεκριμένων λιποκυττάρων. Έτσι δημιουργείται κακή αιματική κυκλοφορία και μείωση της οξυγόνωσης του ιστού με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να γίνεται ινώδες και τραχύ.Σταδικά το δέρμα αποκτά την αντιαισθητική όψη της ''φλούδας πορτοκαλιού''.Σημεία που εμφανίζεται: Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι.Τα σημεία του σώματος που κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της είναι οι γλουτοί, η κοιλιά, οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια, τα γόνατα και τα μπράτσα.

Στάδια: Μπορούμε να πούμε πως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε τέσσερα στάδια, ανάλογα την ένταση του προβλήματος, όπου ξεκινάει με το να είναι ορατή μόνο υπό πίεση του δέρματος και φτάνει στο να είναι εμφανής η πρόπτωση του δέρματος, χωρίς πίεση αυτού.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας;
Πολλοί και ποικίλοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας: Το φύλο, η κληρονομικότητα, η ορμονική δυσλειτουργία, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή - η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων και λιπών έχει επιβαρυντική δράση, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-, η δυσκοιλιότητα, το στρες –που προκαλεί έκκριση αυξημένων ποσοτήτων αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία και ο μεταβολισμός-, η εγκυμοσύνη και η λοχεία -όπου οι ορμονικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν αυτές τις περιόδους θεωρούνται υπεύθυνες για την ενεργοποίηση των βασικών μηχανισμών δημιουργίας κυτταρίτιδας-, επίσης η κλιμακτήριος -όπου λόγω ορμονικών διαταραχών μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί το ήδη υπάρχον πρόβλημα-ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Γυναικεία αποκλειστικότητα:  Το γυναικείο σώμα παρουσιάζει αυξημένη τάση να αποθηκεύει λίπος, για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η κυτταρίτιδα έχει να κάνει και με τις ορμόνες, τις ορμονικές διαταραχές και τις συνέπειές τους, γι’αυτόν το λόγο παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Οι γυναίκες “μεσογειακού τύπου”, με τονισμένη περιφέρεια, ταλαιπωρούνται περισσότερο, αφού, εξαιτίας του σωματότυπού τους, είναι πολύ πιο πληθωρικές, ειδικά στις περιοχές εκείνες όπου η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται συχνότερα και εμφανέστερα.
Κυτταρίτιδα και σωματικό βάρος: Η κυτταρίτιδα συνήθως συμβαδίζει με την παχυσαρκία, όμως πρέπει να διαχωρίζεται η μία από την άλλη, αφού η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά μία αύξηση του τοπικού λίπους και είναι δυνατό να σχηματιστεί ακόμα και σε λεπτές σιλουέτες, που δεν έχουν περιττά κιλά.
Εκτός από τα κληρονομικά αίτια και τους παράγοντες φύλου, η λήψη θερμίδων από γλυκά, ζυμαρικά και γενικά από πολλούς υδατάνθρακες, που έχουν την τάση να γίνονται ευκολότερα λίπος απ' ό,τι οι πρωτεΐνες μπορεί να  ευνοήσει την εξάπλωση της κυτταρίτιδας.

Ενδείξεις – διάγνωση της κυτταρίτιδας: Αρχικά γίνεται ψηλάφιση της περιοχής, για τυχόν ύπαρξη οζιδίων, οιδήματος και πόνου. Πιέζουμε το δέρμα με τους δύο αντίχειρες και τεντωμένα τα δάχτυλα και αν η επιδερμίδα εμφανίσει μια ανώμαλη μορφή που θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού, τότε αναγνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχει κυτταρίτιδα. Επίσης, αν αιστανθείτε κάποιο πόνο, αυτό επίσης οφείλεται στην ύπαρξη κυτταρίτιδας. Σημαντική διαγνωστική ένδειξη αποτελεί και η διαφορά θερμοκρασίας.
Η επάλειψη με ειδικές κρέμες, οι λεμφικές μαλάξεις, εναλλακτικές μέθοδοι (γιόγκα, σιάτσου κλπ), αλλά και ιατρικές μέθοδοι, όπως η μεσοθεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.

Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για την έγχυση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και φαρμακευτικών ουσιών στο μεσόδερμα, σε συγκεκριμένες αναλογίες και αραιώσεις, με αποτέλεσμα να συσφίγγει, να τονώνει και να αναπλάθει το δέρμα, δίνοντάς του μια όψη πιο σφριγηλή. Επίσης, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία, την οξυγόνωση των κυττάρων και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών. Η εφαρμογή γίνεται στις περιοχές όπου εμφανίζεται κυτταρίτιδα, με πολύ λεπτές σύριγγες, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν βαθύτερα μέσα στον λιπώδη ιστό. Η Μεσοθεραπεία είναι μέθοδος ανώδυνη, μη επεμβατική και εάν εφαρμοστεί από ειδικευμένο ιατρό δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ενώ δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας, γι’ αυτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή. Η θεραπεία δε διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα και ανάλογα την έκταση του προβλήματος πραγματοποιείται αρχικά ένας αριθμός συνεδριών και στη ακολουθείται κάποια θεραπεία συντήρησης. Η μεσοθεραπεία, η οποία δεν ξεκίνησε αρχικά ως αισθητική θεραπεία, αλλά ως μέθοδος αντιμετώπισης παθήσεων όπως αρθροπάθειες, αυχενικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα κ.α., είναι γενικά πολύ διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας στο εξωτερικό, αλλά πλέον εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από αρκετούς ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία
Η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και η τακτική άσκηση αποτελoύν ζωτικής σημασίας παράγοντες, κυρίως για την πρόληψη, αλλά και για την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Επειδή άλλωστε η κυτταρίτιδα οφείλεται σε μία ποικιλία παραγόντων, καθένας από τους οποίους απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση, η θεραπευτική προσέγγισή της πρέπει να είναι συστηματική και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είναι εμφανή τα αποτελέσματα.

Η γυμναστική βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης των ιστών καθώς και στην καύση του τοπικού λίπους. Ακόμα, βοηθάει το άτομο να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά συντελεί και στη μείωση του άγχους, λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών.
Ως προς τη διατροφή, γενικά πρέπει να αποφεύγονται το αλάτι, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα μπαχαρικά και οι πολύ λιπαρές τροφές σε υπερβολική ποσότητα. Στο καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να υπαρχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και πρωτεϊνούχες τροφές, όπως πουλερικά, άπαχα ψάρια και κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πηγή
http://www.beautysecrets.gr/index.html