Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ακμή



H ακμή ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, όχι μόνο στην εφηβεία, αλλά σε όλες τις ηλικίες και οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές.

Τι είναι η ακμή – Πως δημιουργείται - Αιτίες που την προκαλούν
Η ακμή είναι εξανθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο κυρίως και πολλές φορές σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως πλάτη και μπράτσα. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κοινή ακμή που εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία αλλά επανεμφανίζεται και μετά τα 30. Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και συμβάλει στην λίπανση και κατ’επέκταση στην ελαστικότητά του. Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα, μπλοκάρουν τους θύλακες της τρίχας με αποτέλεσμα τα εγκλωβισμένα βακτηρίδια που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν φλεγμονές, μολύνουν τους ιστούς και δημιουργούν αλλοιώσεις στο δέρμα οι οποίες μπορεί να είναι:


1)κόκκινα σπυράκια με κίτρινο πύον
2) μαύρα στίγματα
3) μικρά ή μεγάλα σκληρά εξογκώματα/κυστίδια κάτω από το δέρμα
4) όγκοι που προκαλούν πόνο κατά την αφή, εγκλωβισμένοι κάτω από το δέρμα χωρίς να είναι εμφανές το πύον που περιέχουν
 5) μεγάλα κόκκινα σκληρά εμφανή κυστίδια που προκαλούν πόνο.

Τα συμπτώματα των αλλοιώσεων που έχουν προσβάλλει τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, πολλές φορές αφήνουν σημάδια όπως ουλές και κοκκινίλες στο δέρμα.
Οι περίοδος που φυσιολογικά εκκρίνεται πλεονάζον σμήγμα, λόγω των ορμονικών ανακατατάξεων, είναι κατά την εφηβεία και εκεί κάνει την πρώτη της εμφάνιση η ακμή. Όμως η ακμή χτυπάει την πόρτα και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή των γυναικών με λιπαρό ή μικτό τύπο δέρματος, σε περιόδους έντονου στρες, από κληρονομικούς παράγοντες, την μολυσμένη ατμόσφαιρα. Κυριότερο ρόλο όμως παίζουν οι ορμόνες στην παρουσία ακμής. Κατά την έμμηνο ρύση όπου γίνονται ορμονικές διακυμάνσεις, σε γυναίκες με ορμονικά προβλήματα όπως πολυκυστικές ωοθήκες όπου αλλάζει το επίπεδο των οιστρογόνων και ανδρογόνων στον οργανισμό. Ακμή προκαλείται και από ακατάλληλα καλλυντικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα , από τον ανεπαρκή καθαρισμό, αλλά και από ορισμένα φάρμακα.

Πως αντιμετωπίζεται η ακμή
Καταρχάς να πούμε ότι άτομα με ακμή που επιμένει και είναι αρκετά εμφανής, θα πρέπει να επισκεφτούν τον δερματολόγο, ο οποίος θα τους δώσει να κάνουν κάποιες εξετάσεις αίματος και ορμονολογικές, για να διαγνώσει τα αίτια και τον τύπο της ακμής που έχουν, ώστε να τους συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και κάποιες κρέμες και καθαριστικά.
Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα της ακμής και ως πρόληψη για την επανεμφάνισή της είναι :
Nα πλένετε το πρόσωπό σας απαλά, πρωί και βράδυ με χλιαρό νερό και με ένα ήπιο καθαριστικό με αντιμικροβιακή δράση αφαιρώντας την υπερβάλλουσα λιπαρότητα τους ρύπους της ατμόσφαιρας και το μακιγιάζ
Να μην κοιμόσαστε ποτέ βαμμένη όσο κουρασμένη και να είστε
Να μην πειράζετε τα σπυράκια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνετε το δέρμα και την γύρω περιοχή επιτυγχάνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας περισσότερα σπυράκια και αφήνοντας σημάδια
Να μην χρησιμοποιείτε λιπαρές κρέμες γιατί φράζουν τους πόρους και δημιουργούν περισσότερη λιπαρότητα.
Εάν η ακμή έχει αφήσει σημάδια στο δέρμα σας, μπορείτε να κάνετε πίλινγκ στον δερματολόγο σας με οξέα φρούτων τα οποία λειαίνουν και αναγεννούν την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό λείο και ομοιόμορφο. Αν οι ουλές που έχετε κληρονομήσει από την ακμή είναι βαθύτερες μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον πλαστικό χειρούργο ο οποίος θα σας συστήσει διάφορες τεχνικές όπως το χειρουργικό πίλινγκ κατά το οποίο καταστρέφονται οι επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος με τοπική αναισθησία. Στην αρχή το δέρμα γίνεται έντονα κόκκινο και θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι αποφεύγοντας τον ήλιο αλλά όταν θεραπευτεί γίνεται πιο ομοιογενές και λείο και οι ουλές εξαλείφονται.

Πηγή