Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πως να αυξήσετε τον Μεταβολισμό σας...


Όλοι μας προκειμένου να εξηγήσουμε  το λόγο που ενώ δεν τρώμε υπερβολικά, έχουμε  την τάση να παχαίνουμε κάποτε έχουμε πεί ''δεν φταίω εγώ που παχαίνω αλλά ο μεταβολισμός μου, που είναι αργός''.
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται αυτά τα λόγια έχουν και μεγάλη δόση αλήθειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεταβολισμός (δηλαδή το πόσες θερμίδες καίμε) πράγματι διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας:



Αγαπήστε την άσκηση
Ο πιο εύκολος και υγιεινός τρόπος για να κάνετε τον μεταβολισμό σας να βρίσκετε σε εγρήγορση δεν είναι άλλος από τη σωματική άσκηση, και εδώ συμπεριλαμβάνεται τόσο η αεροβική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάφορα σπορ) όσο και οι ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη).Με τη γυμναστική θα έχετε διπλό κέρδος: Θα αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα (οπότε και θα αυξηθεί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, ακόμα και εν ώρα ηρεμίας) και επιπλέον θα καίτε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της άσκησης.

Μην ξεχνάτε το μίνιμουμ της άσκησης είναι 3 ώρες και το ιδανικό 6 ώρες την εβδομάδα. Μέσα στην ημέρα μπορείτε να την κατανείμετε όπως θέλετε, αλλά και να συνδυάσετε διαφορετικά είδη άσκησης (π.χ. για το μέγιστο όφελος: 15 περπάτημα το πρωί, 15 το απόγευμα και 15 τρέξιμο το βράδυ, μαζί με ασκήσεις με βαράκια).

Πολλά και μικρά γεύματα
Τα μικρά και συχνά γεύματα (έξι γεύματα την ημέρα) αυξάνουν τον ρυθμό του μεταβολισμού, γιατί με τη διαδικασία της πέψης, στην οποία μπαίνει έτσι συχνά ο οργανισμός, καίει τελικά περισσότερες θερμίδες.

Αποφεύγετε τις στερητικές δίαιτες (κάτω από 1.100 θερμίδες για τις γυναίκες, κάτω από 1.400 για τους άνδρες), αφού θα καταλήξουν τόσο να σας παχύνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όσο και να κάνουν τον μεταβολισμό σας ακόμα πιο νωθρό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πρώτα κιλά που χάνετε στις στερητικές δίαιτες είναι κυρίως υγρά και έπειτα μυϊκός ιστός και λίπος, ενώ όταν τα ξαναπαίρνετε είναι κυρίως λίπος. Ετσι, ουσιαστικά παχαίνετε, έχετε λιγότερο μυϊκό ιστό (χάνεται στη διαδικασία της απώλειας των κιλών), οπότε και πιο αργό μεταβολισμό και επιπλέον έχετε περισσότερο λίπος, που επίσης οδηγεί σε γενικά χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Πείτε «ναι» στον έρωτα...
Ο έρωτας μειώνει το άγχος και απαλύνει το στρες, λόγω της έκκρισης ενδορφινών, η ερωτική πράξη επιτρέπει την καύση έως και 300 θερμίδων, δηλαδή όσο μία ώρα τζόκινγκ, Μην ξεχνάτε όμως ότι η σεξουαλική πράξη πρέπει να είναι διαρκείας και ιδιαίτερα φλογερή! Αντίθετα, μία σύντομη ευχαρίστηση δεν προκαλεί παρά την απώλεια 50 μόνο θερμίδων.

Φάτε Γαλακτομικά
Το γάλα και γενικώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να «ξεγελάσουν» τον μεταβολισμό και να τον κάνουν να δουλεύει «υπερωριακά», με αποτέλεσμα να καίει πιο πολλές θερμίδες και έτσι να διευκολύνεται η απώλεια βάρους.
Αντίθετα όταν ο οργανισμός στερείται το ασβέστιο των τροφίμων, αρχίζει ένας μηχανισμός διατήρησης των αποθεμάτων που ήδη διαθέτει. Ο μηχανισμός αυτός ωθεί τον οργανισμό να παράγει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που λέγεται καλσιτριόλη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή λιπωδών κυττάρων.
Συνεπώς όλοι εσείς που θέλετε να χάσετε κιλά δεν πρέπει να διαγράψετε το γάλα και τα παράγωγά του (τυρί, γιαούρτι) από τη διατροφή τους.

Πιείτε Τσαϊ
Δύο με τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα, εκτός ότι αναζωογονούν το σώμα και το πνεύμα, διασπούν τα λίπη και αυξάνουν τον μεταβολισμό σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.Αυτό οφείλεται στις κατεχίνες, μία ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχονται άφθονα στο πράσινο κυρίως τσάι. Μην ξεχνάτε λοιπόν ένα φλιτζάνι τσάι είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας και στον μεταβολικό ρυθμό σας.


Πηγή
http://fitlife.pblogs.gr