Σάββατο 7 Μαΐου 2011

botox


Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για το botox

Η γνωστή ενέσιμη ουσία botox αγαπήθηκε από τις γυναίκες που αναζητούσαν μια δραστική και υψηλών ταχυτήτων θεραπεία ανανέωσης και σχεδόν ταυτίστηκε με το ... ελιξήριο της νεότητας, προκαλώντας ρίγη ανακούφισης σε όσες προσδοκούσαν μια πιο νεανική όψη, αλλά δεν τολμούσαν να καταφύγουν στο νυστέρι. Εχθρός των ρυτίδων έκφρασης -κάποτε και της ίδιας της έκφρασης, λόγω κακής εφαρμογής- το botox εξακολουθεί μετά από χρόνια να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις κυρίως των γυναικών, αλλά τελευταίως και αρκετών ανδρών.


Εμείς εδώ στο beautysecrets.gr πιστεύουμε απλώς ότι η ενημέρωση είναι καλύτερη από την άγνοια. Σημασία δεν έχει να σας παρουσιάσουμε σε αριθμούς πόσες από τις διάσημες σταρ της show business ορκίζονται στο όνομα της αλλαντοτοξίνης, αλλά μερικά βασικά πράγματα που ίσως δεν έχετε ακούσει για τη δημοφιλή ενεσούλα. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός επιβίωσης...
-Στη θεραπεία δεν επιτρέπεται να υποβληθούν γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-H θεραπεία Botox δεν αντικαθιστά το λίφτινγκ, αφού μπορεί να «λειάνει» μόνο τις λεπτές έως μέτριες ρυτίδες. Οι περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης αντιμετωπίζονται μόνο με επεμβατικές μεθόδους. Γι’ αυτό και είναι λάθος να λέγεται ότι το botox απευθύνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας με βαθιές αύλακες.

-Δε χρησιμοποιείται το Botox για το γέμισμα των ρυτίδων, αλλά για την αδρανοποίηση των μυών που με την επαναλαμβανόμενη κίνησή τους προκαλούν τις ρυτίδες. Άλλα ενέσιμα υλικά (πχ υαλουρονικό οξύ)είναι αυτά που εφαρμόζονται για να «γεμίσουν» τις λεπτές γραμμές. Γι’ αυτό και το Botox δεν ενδείκνυται για σημεία όπως οι ρυτίδες γύρω από το στόμα, αλλά για περιοχές όπως αυτή των ματιών («πόδι της χήνας») ή του μετώπου.

-Είναι λάθος να εφαρμόζεται το Botox με μεγάλη συχνότητα. Xρήση του υλικού σε πολύ τακτικά διαστήματα (νωρίτερα από 4-7 μήνες) μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αντοχής του οργανισμού απέναντι στο φάρμακο.

-Προσοχή στη δόση. Το επιθυμητό φυσικό αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη από την αναγκαία δόση, ούτε βεβαίως με μικρότερη από όσο απαιτεί το πρόβλημα.

-Η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται εάν ο «ασθενής» αναφέρει αλλεργία στο υλικό, περίπτωση, ωστόσο, που συμβαίνει μάλλον σπάνια. Επίσης, αν και ο χρονος αποθεραπείας είναι σύντομος, ενημερωθείτε για τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε (πχ όχι έκθεση στον ήλιο).

-Σε περίπτωση που υποβάλλεστε και σε επιπλέον θεραπείες προσώπου (πχ ενέσιμα υλικά, πήλινγκ, λέιζερ κλπ), δεν πρέπει να τις συνδυάσετε με το Botox. Μετά από 1-2 εβδομάδες από την εφαρμογή του μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για κάτι άλλο.

-Δεν εφαρμόζεται το Βotox για αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, αλλά για να δείχνει αυτό πιο ξεκούραστο και πιο νεανικό. Για ασφαλές και φυσικό αποτέλεσμα, η θεραπεία πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, με γνώση της ανατομίας της περιοχής.

-Το Botox δε βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος. Σε τέτοιου είδους ενδείξεις (πχ θαμπό, σκληρό δέρμα με απώλεια ελαστικότητας) εφαρμόζονται χημικά πήλινγκ, δερμοαπόξεση ή λέιζερ.

- Το botox δεν επιτυγχάνει μόνιμο αποτέλεσμα. Η ανανέωση της θεραπείας είναι απαραίτητη, αλλά η δράση που έχει το φάρμακο και η διάρκειά της σε κάθε οργανισμό διαφέρει. Γι’ αυτό και ο αριθμός των συνεδριών είναι κάτι που εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση.

Πηγή