Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ψηλά τακούνια: πότε δημιουργούν πρόβλημα



Πότε μπορούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να δημιουργήσουν πρόβλημα;

Οι γόβες-στιλέτο είναι αναμφισβήτητα κολακευτικές για την εικόνα των ποδιών, όχι όμως και ιδανικές για την υγεία τους, αφού, αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα, όπως φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις εξόδους μας και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες. Ένα τακούνι 2,5-3 πόντων που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος, είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση.


Γιατί θα πρέπει -ή δεν θα πρέπει- να αποφεύγονται από τις γυναίκες;
Δεδομένου ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δημιουργούν ποικίλα προβλήματα, όπως μεγάλη καταπόνηση στα μετατάρσια, πόνο στα πόδια, φθορές στα γόνατα και στη μέση (στη μακροχρόνια χρήση), φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα, αν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση, η αποφυγή των υπερβολών στην επιλογή των παπουτσιών, δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και θέμα υγείας. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, πολλά νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, πρέπει να επισημάνουμε πως τα ακατάλληλα παπούτσια βλάπτουν την υγεία των ποδιών, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα στα πόδια και τη μέση, και αυξάνουν τις πιθανότητες για ατυχήματα.

Ποια τακούνια είναι τα λιγότερο ‘επικίνδυνα’;
Ένα παπούτσι που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην υποδομή και στα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού παπουτσιού, με τακούνι όχι μεγαλύτερο των 3 πόντων, που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος, είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση. Επομένως, όσο πιο χαμηλά και πλατιά είναι τα τακούνια τόσο λιγότερο επικίνδυνα είναι. Αυτό συνεπάγεται κι από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα παπούτσι για να χαρακτηριστεί ως ιδανικό.
Το ιδανικό παπούτσι...
  • είναι φτιαγμένο από καλό δέρμα.
  • έχει σταθερή σόλα (για να μην γλιστράει).
  • διαθέτει κορδόνια ή βέλκρο ή κάποιο κράτημα στον αστράγαλο ή στο κουντεπιέ ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κίνησης του ποδιού στο εσωτερικό του.
  • έχει τακούνι 2,5-3 πόντων.

Πηγή
http://www.iatronet.gr