Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τι να κάνω για το παιδί μου που περνάει μια δύσκολη εφηβεία



Ως γονείς είναι φυσικό να ανησυχείτε βλέποντας τα πρώτα συμπτώματα της αλλαγής συμπεριφοράς του παιδιού σας καθώς μπαίνει στην εφηβεία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει την περίοδο αυτή με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο και κυρίως με εσάς κοντά του


Πρώτα από όλα εκπαιδεύστε τον εαυτό σας
Διαβάστε βιβλία για εφήβους. Σκεφτείτε πως νιώθατε όταν ήσασταν εσείς έφηβος. Οι γονείς που ξέρουν τι έρχεται θα καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν καλύτερα. Και όσο περισσότερα γνωρίζετε τόσο καλύτερα θα προετοιμαστείτε.



Μιλήστε στο παιδί σας αρκετά νωρίς
Απαντήστε στις ερωτήσεις του για το σώμα, τις αλλαγές της εφηβείας, την έμμηνο ρύση στα κορίτσια, λύστε τους με ειλικρίνεια ό,τι απορίες έχουν για τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών χωρίς να τα επιβαρύνετε με περιττές πληροφορίες. Αν δεν ξέρετε τις απαντήσεις, βρείτε έναν έμπιστο φίλο ή τον παιδίατρό σας και ζητήστε του να το κάνει αυτός για εσάς.




Ανοίξτε γραμμές επικοινωνίας νωρίς
Ξέρετε το παιδί σας. Μπορείτε να καταλάβετε κάποιες αλλαγές σε αυτό, όπως πότε αρχίζει να λέει αστεία για το σεξ ή πότε αυξάνεται η προσοχή στην προσωπική εμφάνιση. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις σε αυτό, όπως εάν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο σώμα του, εάν νιώθει λυπημένος μερικές φορές χωρίς να ξέρει το γιατί.


Όσο πιο γρήγορα ανοίγετε τις γραμμές επικοινωνίας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επικοινωνία σας με τον έφηβο αργότερα. Δώστε στο παιδί σας βιβλία σχετικά με την εφηβεία γραμμένα για τα παιδιά που είναι στην εφηβεία. Μοιραστείτε μαζί του τις αναμνήσεις σας από τη δική σας εφηβεία.


Μην τσακώνεστε μαζί του για όλα
Οι έφηβοι πολλές φορές ψάχνουν τρόπους να σοκάρουν τους γονείς τους ζητώντας πχ να βάλουν σκουλαρίκι ή να βάψουν μια τούφα από τα μαλλιά τους μωβ. Είναι καλύτερα να τους επιτρέψετε να κάνουν κάτι προσωρινό και αβλαβές. Αφήστε τις μεγάλες αντιρρήσεις ή μάχες για πιο σπουδαία πράγματα όπως ο καπνός, το αλκοόλ ή οι μόνιμες αλλαγές στην εμφάνισή τους.



Να έχετε τις κατάλληλες προσδοκίες
Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη. Ο έφηβος έχει ήδη τις δικές του αμφιβολίες για τον εαυτό του και νιώθει αρκετά αισθήματα ανεπάρκειας έως ότου βρει την ταυτότητα του. Μη τον πιέζετε να φέρει τους άριστους βαθμούς στο σχολείο, να είναι πάντα διαβασμένος κλπ. Να έχετε λογικές προσδοκίες. Να δείχνετε ότι τον νοιάζεστε αλλά να μην είστε υπερβολικοί ούτε πιεστικοί. Εάν έχετε τις κατάλληλες (αλλά όχι υπερβολικές) προσδοκίες, οι έφηβοι είναι πιθανό να προσπαθήσουν να τις φέρουν σε πέρας.


Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας και τους γονείς τουςΗ τακτική επικοινωνία μεταξύ των γονιών μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εφήβους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών χωρίς να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση


Προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια
Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί περνάει υπερβολικά δύσκολα την περίοδο αυτή είναι αρκετά, μπορείτε να τα εντοπίσετε και βέβαια να κάνετε κάτι για αυτά.


Ακραία απώλεια ή αύξηση βάρους

Προβλήματα ύπνου
Δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα

Αδιαφορία για το σχολείο
Συζήτηση ή ακόμα και αστεία για την αυτοκτονία


Οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά που διαρκεί για περισσότερο από 6 εβδομάδες μπορεί να είναι ένα σημάδι προβλημάτων. Όταν τα σημάδια διαρκούν, απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την ορθή παροχή συμβουλών.


Οικοδομείστε μια σχέση εμπιστοσύνης
Δείξτε στο παιδί σας με έργα και λόγια ότι το εμπιστεύεστε. Ας ο έφηβος ξέρει ότι συμβαίνει αυτό, θα προσπαθήσει μόνος του να εναρμονιστεί με τους κανόνες σας εφόσον αυτοί του αφήνουν περιθώρια ελευθερίας και ανεξαρτησίας και τον κάνουν να νιώθει ότι του φέρεστε σαν σε ενήλικο και υπεύθυνο άτομο.



Να ξέρετε τι διαβάζουν, τι βλέπουν και τι παίζουν στο Ιντερνετ.
Οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα περιοδικά, τα βιβλία και το Internet δίνουν στα παιδιά πρόσβαση σε τόνους πληροφοριών. Να είστε ενήμεροι για όλα αυτά. Θέστε κάποια όρια στο χρονικό διάστημα που ξοδεύουν μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Ο έφηβος δεν πρέπει να έχει απεριόριστη πρόσβαση στην τηλεόραση και η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να περιοριστεί μετά από κάποιες ώρες (π.χ. 22:00 και) για να μπορεί το παιδί να έχει επαρκή ύπνο. Για αυτό θέστε κάποιους κανόνες για την ώρα που θα πέσει το παιδί για ύπνο. Οι έφηβοι εξακολουθούν να χρειάζονται περίπου 8-9 ώρες ύπνου.



Δώστε στο παιδί το χρόνο που χρειάζεται να σας δει ως σύμμαχο και όχι ανταγωνιστή
Μη νιώθετε προσβεβλημένοι, όταν ο έφηβος δεν θέλει να συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειας. Δεν θα θέλουν να είναι πάντα μαζί σας καθώς περνούν διάφορες αλλαγές με αρνητικές σκέψεις όπου τα λόγια και οι ενασχολήσεις των μεγάλων τους φαίνονται ανούσιες και ανιαρές. Θυμηθείτε πως νιώσατε στο παρελθόν εσείς για τον πατέρα ή την μητέρα σας και πως αργότερα ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα.

Πηγή