Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο χρόνος μπορεί να περιμένει!



Το δέρμα των γυναικών γερνάει πιο γρήγορα από το ανδρικό, γι' αυτό και οι άνδρες είθισται να δείχνουν νεότεροι από...
τις  συνομήλικές τους γυναίκες, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία. Κι όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να  σταματήσουν το χρόνο κι έτσι οι γυναίκες να καυχώνται πάντα για την πιο φρέσκια και νεανική επιδερμίδα τους.




Με τη βοήθεια μιας τεχνικής με λέιζερ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στο ότι το γυναικείο δέρμα χάνει ταχύτερα κολλαγόνο. Η όλη μελέτη-έλεγχος έγινε για να μετρηθούν οι φθορές του δέρματος από τη διαδικασία της γήρανσης και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Οι ερευνητές εξέθεσαν το δέρμα εθελοντών στο φως ενός παλμικού υπέρυθρου λέιζερ. Όταν εκτεθεί σε αυτό το φως το κολλαγόνο, εκπέμπει ένα μπλε φως, ενώ όταν εκτεθεί η ελαστίνη αυτή εκπέμπει πράσινο φως. Μετρώντας το μπλε και το πράσινο φως, οι ερευνητές κατόρθωσαν να καταγράψουν τις σχετικές ποσότητες και από τα δύο συστατικά του δέρματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ και το Ίδρυμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Φράουνχοφερ στη Γερμανία, η εικόνα που είδαν για τα δύο συστατικά του δέρματος υποδηλώνει ότι οι γυναίκες χάνουν κολλαγόνο πιο γρήγορα.
Η απώλεια της ελαστίνης και του κολλαγόνου προκαλεί ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, επισημαίνουν οι ερευνητές. Το κολλαγόνο είναι ουσιαστικά μία ομάδα πρωτεϊνών της επιδερμίδας, δηλαδή του συνδετικού ιστού που επιστρώνει το δέρμα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη «δύναμη» του δέρματος. Αν και το ανθρώπινο σώμα παράγει πολύ κολλαγόνο τις πρώτες δεκαετίες της ζωής, η παραγωγή του μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Μέχρι τώρα, οι δερματολόγοι που ήθελαν να εξετάσουν το δίκτυο κολλαγόνου στην επιδερμίδα ενός ασθενούς, έπρεπε να αφαιρέσουν ένα ιστικό δείγμα και να το ελέγξουν με το μικροσκόπιο. «Η δυνατότητα να ελέγχεται το δίκτυο με λιγότερο επεμβατικό τρόπο (με λέιζερ) είναι πραγματικά ενθαρρυντική», δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιοχάνες Κέλερ.
Η νέα τεχνική δεν προκαλεί βλάβες στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ανάλυση δερματοπαθειών που προσβάλλουν το κολλαγόνο ή ακόμα και για τον έλεγχο αντιγηραντικών καλλυντικών.



Λαχανικά, τα... αντιρυτιδικά!
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να...αποκτήσουν λιγότερες ρυτίδες. Εντάξτε τα λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφή και σε συνδυασμό με τα ανάλογα καλλυντικά θα δείτε αμέσως τη διαφορά! Ακόμα κι αυτοί που τρώνε μικρότερες ποσότητες λαχανικών, μπορούν να διατηρήσουν την εμφάνισή τους και να φαίνονται νεότεροι αλλάζοντας τη διατροφή τους και εντάσσοντας σε αυτήν ντομάτες και κόκκινες πιπεριές, γράφει το επιστημονικό περιοδικό The Dermatologist. Οι ελεύθερες ρίζες- τα ασταθή μόρια οξυγόνου- είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση του δέρματος και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία στον οργανισμό υποτίθεται ότι περιορίζουν τις φθορές από τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες από μόνος του που να περιέχουν τις βιταμίνες Α, C, D και Ε καθώς και βήτα καροτίνη. Λαχανικά, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, η κόκκινη πιπεριά και το λάχανο, αλλά και το πράσινο τσάι, έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.


Αντιοξειδωτικά στα καλλυντικά σας
Εκτός αυτών, όμως, τα προϊόντα που προλαμβάνουν τη διαδικασία της γήρανσης σήμερα, υπόσχονται θαύματα. Μια σημαντική ομάδα συστατικών τους, τα αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την εσωτερική και εξωτερική γήρανση. Συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ρίζες δρουν «αποδιοργανώνοντας» τις πρωτεΐνες των κυττάρων, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και τα υαλουρονικά οξέα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, να αλλοιώνεται το χρώμα της και να εμφανίζονται οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία εμπλουτίζουν τα καλλυντικά προϊόντα (κρέμες, μάσκες, serum) και «μπλοκάρουν» τις ελεύθερες ρίζες, είναι:
Η βιταμίνη Α-Ρετινόλη που ανανεώνει την επιδερμίδα συμμετέχοντας στη σύνθεση δύο πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες στη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων.
Η βιταμίνη C που έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας ενισχύοντας την ελαστικότητά της, λειαίνοντας τις ρυτίδες και χαρίζοντας λάμψη.
Το φυσικό συνένζυμο Q10 που οξειδώνει τα κύτταρα και ενεργοποιεί τη φυσική λειτουργία τους.
Τα οξέα φρούτων (ΑΗΑ) τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία απολέπισης, «δεσμεύουν» τη φυσική υγρασία του δέρματος, ενισχύουν την ενυδατική της ικανότητα και βελτιώνουν την όψη της.
Τα λιποσώματα που ενυδατώνουν την επιδερμίδα και επιτρέπουν την καλύτερη απορρόφηση των υπόλοιπων συστατικών του προϊόντος.
Το τζίνσενγκ που προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.



Φυσικά «ελιξήρια» της νιότηςTο «γκριζάρισμα» των μαλλιών, οι ρυτίδες στο δέρμα, αλλά και η σταδιακή εξασθένηση της μνήμης έχουν σαν αιτία τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που τις καταπολεμούν τα αντιοξειδωτικά. Ξέρετε ότι η φύση μάς προσφέρει τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά; Κι όμως, πολλές φορές τα σνομπάρουμε!
* Oι φρέσκοι ξηροί καρποί περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, από ό,τι οι καβουρδισμένοι.
* Oι χυμοί φρούτων όπως μήλου και πορτοκαλιού, ο ντοματοχυμός, ο καροτοχυμός αλλά και γενικά οι χυμοί λαχανικών, είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών.
* Tο γκρέιπ φρουτ είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών ουσιών, οι οποίες σε συνεργασία με τη βιταμίνη C έχουν έντονη αντιγηραντική δράση.
* Tα ψάρια, εκτός από τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο που παίζουν, χάρη στα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τους, αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως το σελήνιο και η βιταμίνη E.
* Tο κόκκινο κρασί αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και πιο συγκεκριμένα της ομάδας των φλαβονοειδών.

ΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ
Σύμφωνα με μια μελέτη, άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, θα αποκτήσουν λιγότερες ρυτίδες. Η μελέτη που διεξήχθη σε νοσοκομείο του Βερολίνου κατέγραψε ότι η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο δέρμα το κάνει να φαίνεται νεότερο, γιατί πολύ απλά, περιορίζει τις ρυτίδες. Επίσης, στον οργανισμό των χορτοφάγων περιέχονται περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία από ό,τι στους μη χορτοφάγους. Ωστόσο, η υπερβολική δόση αντιοξειδωτικών από συμπληρώματα διατροφής, επιταχύνει τις φθορές από τις ελεύθερες ρίζες.


Πηγή
 http://woman.eportal.gr