Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τι κρύβουν οι ζαλάδες;


Έχει συμβεί σε όλους μας να νιώσουμε αδιαθεσία και ζάλη και την αίσθηση ότι χάνουμε την ισορροπία μας. Η ζάλη δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Μάθετε που μπορεί να οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.


Αυχενικό σύνδρομο:
Μια από τις αιτίες της ζάλης ή και του πονοκέφαλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Η σωστή στάση και θέση του αυχένα μπορεί να σας γλιτώσει από τους πόνους και τις ζαλάδες. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι όπως οι ασκήσεις στάσης, π.χ. McKenzie, καθώς και οι σταθεροποιητικές ασκήσεις με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης. Επίσης, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης καθώς και κινήσεις περπατήματος, κολύμβησης, βοηθούν.

Υπόταση:
 Πρόκειται για τη χαμηλή πίεση του αίματος (μικρότερη από 120/80 mm Hg). Η υπόταση κρύβει διάφορες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων, αφυδάτωση, απώλεια αίματος, κάποια σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία), διατροφικές ελλείψεις. Η έλλειψη των βιταμινών Β-12 και του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία και υπόταση. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να εξετάσετε την πίεσή σας για να εξακριβωθεί το αίτιο που την προκαλεί.

Κρίσεις πανικού:
 Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή που εκδηλώνεται με σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι η ζάλη και ο ίλιγγος. Η κρίση πανικού θεωρείται χρόνιο νόσημα. Αν πάσχετε από αυτό μπορεί να έχετε μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς προσβολές ή αντίθετα με πολύ μεγάλη συχνότητα αυτών. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού (ψυχολόγου) προκειμένου να αντιμετωπίσετε και να ελέγξετε το πρόβλημα.

Κακή όραση:
 Μπορεί να οφείλεται σε μη διαγνωσμένη μυωπία ή πρεσβυωπία. Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα δώσει τη λύση.

Λαβυρινθίτιδα:
 Πρόκειται για φλεγμονή του λαβύρινθου (εσωτερικό του αυτιού) και συμβαίνει ως επιπλοκή ιογενούς μόλυνσης προκαλώντας δυσάρεστα αισθήματα ιλίγγων και ναυτίας. Συστήνεται κατάκλιση και αποφυγή κινήσεων του κεφαλιού για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα και κυρίως ο ίλιγγος.

Φάρμακα:
 Η ζάλη μπορεί να προκληθεί από παρενέργειες φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη και τα διουρητικά. Π.χ. τα αντιυπερτασικά προκαλούν ορθοστατική υπόταση, με αποτέλεσμα να νιώθετε ζάλη όταν σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα, παρά μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η ζάλη είναι συχνή, διαρκεί πολύ ή συνδυάζεται με αρρυθμία.

Εγκυμοσύνη:
 Η ζάλη είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να οφείλονται στην πίεση του αίματος που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία ή στην πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η χαμηλή πίεση, όπως επίσης και η απότομη ορθή στάση ή το ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιφέρουν ζάλη.

Το μυστικό
Αν η ζάλη εμφανιστεί αιφνίδια και επιμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή να επικοινωνήστε με κάποια τηλεφωνική γραμμής ιατρικής βοήθειας, όπως οι S.O.S γιατροί (τηλ. 1016) ή το ΕΚΑΒ. Επίσης, αν η ζάλη επιμένει και επανέρχεται μην αμελείτε την επίσκεψη στον παθολόγο σας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει την κατάσταση.


http://www.omorfamistika.gr
 Πηγή
http://mikres-epithimies.blogspot.com