Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μέθοδοι αποτρίχωσης - υπέρ και κατά


Οι γυναίκες από πολύ νωρίς ηλικιακά νιώθουν έντονα την επιθυμία να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυία. Αυτή η επιθυμία δεν σταματά ποτέ. Είτε είναι τρίχες στα πόδια, τα χέρια, τις μασχάλες, τη γραμμή του μπικίνι ή οπουδήποτε αλλού πολλές γυναίκες αλλά και άντρες επιδιώκουν να απαλλαγούν από αυτές. Οι μόνες τρίχες που θέλουν στα σώματα τους είναι αυτές στο κεφάλι. Στόχος λοιπόν ένα απαλό χωρίς τρίχες δέρμα. 


Υπάρχουν αρκετές επιλογές για απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυία αλλές για μικρό χρονικό διάστημα και άλλες μόνιμες. Όλες οι μέθοδοι θα συζητήθούν πιο κάτω από το παραδοσιακό ξυραφάκι μέχρι πρωτοποριακές θεραπείες λέιζερ. Κάθε γυναίκα πρέπει να διαλέξει μια μέθοδο η συνδυασμό μεθόδων ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, το κόστος και το χρόνο που έχει στη διάθεση της.


Bleaching
Το Bleaching δεν είναι ακριβώς μέθοδος αποτρίχωσης αλλά περισσότερο μια αισθητική παρέμβαση για να κάνει τις τρίχες λιγότερο εμφανείς. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για περιοχές που έχουν μαύρες έντονες τρίχες όπως τα χέρια, το πρόσωπο και ο λαιμός. Το Bleaching γίνεται με την εφαρμογή μιας χημικής κρέμας την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακία, η οποία απλώνεται στην περιοχή και μετά την πάροδο μερικών λεπτών αφαιρεί το χρώμα από τις τρίχες.


Ξύρισμα    
Το ξύρισμα είναι μια παροδική μέθοδος αποτρίχωσης αφού κόβει τις τρίχες στην επιφάνεια του δέρματος. Το ξύρισμα αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν κάνει τις τρίχες πιο χοντρές ούτε πιο μαύρες αλλά επίσης δεν τις κάνει να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Εντούτοις, ίσως κάνει τις τρίχες πιο αισθητές καθώς μεγαλώνουν με έντονη αιχμηρή άκρη. Το ξύρισμα πρέπει να γίνεται αφού απλωθεί ένα είδος ενυδατικής κρέμας ή αφρου (μπορεί να είναι από νερό μέχρι κρέμα ξυρίσματος, μαλακτικό ή shower gel) πάνω στο δέρμα για να βοηθήσει το ξυράφι να κυλήσει χωρίς να δημιουργήσει πληγές ή κοψίματα.


Αποτίχωση με κερί/μέλι
Είναι μια πολύ συνηθισμένη και σχετικά μη δαπανηρή μέθοδος αποτρίχωσης όπου η τρίχα αφαιρείται από το θύλακα της. Η μέθοδος αυτή δεν αλλάχει το χρώμα ή το πάχος της τρίχας. Οι τρίχες αργούν να 'ξαναβλαστήσουν' γιατί πρέπει να φτάσουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να προσεχθούν. Σταδιακά αυτή η μέθοδος μπορεί να σταματήσει τους θύλακες από το να παράγουν τρίχες. Είναι ιδιαίτερα επιτυχής για μεγάλες περιοχές όπως τα πόδια και τα χέρια, αφού αφαιρεί πολλές τρίχες ταυτόχρονα.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι το ζέσταμα του κεριού (μέλι κτλ), ακολούθως απλώνεται στην περιοχή στη φορά που μεγαλώνουν οι τρίχες. Οι τρίχες 'παγιδεύονται' στο κερί το οποίο αφαιρείται γρήγορα προς την αντίθετη φορά από αυτήν που μεγαλώνουν οι τρίχες. Εκτός από ζεστό κερί/μέλι κτλ. στην αγορά κυκλοφορούν και λωρίδες με κρύο κερί οι οποίες εφαρμόζονται έυκολα πάνω στο δέρμα. Το ζεστό κερί πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής αφού μπορεί να κάψει την επιδερμίδα εάν δεν χρησιμοποιηθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία.


Τσιμπίδα
Η αφαίρεση των τριχών με τσιμπίδα συνηθίζεται κυρίως στην περιοχή των φρυδιών. είναι μια αποτελεσματική μέθοδος όμως πολύ χρονοβόρα. Επίσης με τη τσιμπίδα οι τρίχες πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος αλλίως δεν μπορείς να τις τραβήξεις.


Αποτρίχωτικές κρέμες
Οι αποτριχωτικές κρέμες περιέχουν μια ουσία την thioglycolate η οποία αναμειγνύεται με sodium hydroxide ή calcium hydroxide για να ΄λιώσει' τις τρίχες. Το thioglycolate αποσυνδέει τουε δεσμούς που κρατούν το δέρμα και τα κύτταρα της τρίχας ενωμένα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο ερεθισμός λόγω των χημικών που περιέχουν αυτές οι κρέμες. 
Διαδικασία: Η κρέμα απλώνεται στην περιοχή με την ανεπιθύμητη τριχοφυία για 3 με 15 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τα χημικά αφαιρούν τις τρίχες καταστρέφοντας τις και μετά η ουσία που παραμένει απομακρύνεται με νερό ή πετσέτα.
Προσοχή! Οι κρέμες αύτες είναι καλό να δοκιμάζονται πρώτα σε μια μικρή περιοχή του δέρματος τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους σε μεγαλύτερες περιοχές. Σε περίπτωση ερεθισμού κρέμες με υδροκορτιζόνη μπορούν να βοηθήσουν όμως δεν ενδείκνυνται για παρατεταμένη χρήση.


Ηλεκτρόλυση 
Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης μια λεπτή βελόντα τοποθετείται στο θύλακα της τρίχας και μετά ηλεκτρικό ρεύμα περνά στη ρίζα της τρίχας. Αυτή η διαδικασία καίει στην ουσία το θύλακα της τρίχας και θεωρητικά τον εμποδίζει από την παραγωγή άλλων τριχών. Κάθε θύλακας όμως πρέπει να θεραπεύεται ξεχωριστά και μπορεί να χρειαστούν ακετές θεραπείες μέχρι να καταστραφεί πλήρως ο θύλακας. Η ηλεκτρόλυση είναι μόνιμη μέθοδος αποτρίχωσης όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα. Αρχικά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή της ηλεκτρόλυσης και οι ειδικοί με εμπειρία στην ηλεκτρόλυση σπανίζουν. Καλό είναι να εμπιστευτείται έναν ειδικό αφού δείτε τα αποτελέσματα της θερμαπείας του σε άλλους πελάτες. Επίσης αυτή η μέθοδος μπορεί να απαιτεί θεραπείες μέχρι 18 μήνες. Το ξύρισμα πριν την ηλεκτρόλυση βοηθά αφού οι τρίχες είναι εμφανείς. Τέλος οι παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο ή/ και μόλυνση.


Αποτρίχωση με Laser

Η αποτρίχωση με Laser έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αφού η τεχνολογία του laser έχει γίνει περισσότερο κατανοητή αλλά και προσιτή. Η αποτρίχωση με την τεχνολογία laser δεν είναι μόνιμη και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Τα  Lasers λειτουργούν με την εκπομπή φωτός σε διάφορες συχνότητες, με διαφορετικά ποσά ενέργειας και διάρκειας παλμού. Η συχνότητα που χρησιμοποιείται καθορίζει ποιο συστατικό του δέρματος επηρεάζει, δηλαδή αρτηρίες, μελανίνη ή νερό. Τα πλείστα lasers που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση στοχεύουν στη μελανίνη και άρα είναι σχεδιασμένα να καταστρέφουν ιστούς που περιέχουν μελανίνη. Με μεγαλύτερα ποσοστά μελανίνης η καταστροφή είναι μεγαλύτερη. Είναι λογικό ότι η αποτρίχωση με laser ενδείκνυται για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με μαύρες τρίχες. Όπως και με την ηλεκτρόλυση είναι χρειάζονται πολλές θεραπείες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή η θεραπεία με laser δεν προκαλεί μόνιμη καταστροφή οι τρίχες δεν εμποδίζονται από το να ξαναφυτρώνουν.


Πηγή
http://www.omorfi.com