Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Διαχείριση κρίσεων στο σπίτι

 

Αποφορτίστε την ατμόσφαιρα με... τακτ

Οι καυγάδες ανάμεσα στα αδέλφια, ειδικά όταν αυτά είναι σε μικρή ηλικία, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο με τους γονείς να είναι πολλές φορές ανήμποροι μπροστά στη διαχείριση των κρίσεων.


Τα παιδιά περνούν διάφορες φάσεις στη ζωή τους για πάρα πολλούς λόγους. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα κτητικά, να αναπτύξουν στοιχεία ζήλιας, να τείνουν να μαλώνουν μεταξύ τους για το παραμικρό. Η στάση των γονιών απέναντί τους θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία τους και θα δώσει το ουσιαστικό στίγμα της οικογένειας. Για να διατηρηθεί λοιπόν μία υγιή ισορροπία πρέπει να προσέξετε μερικές κινήσεις σας.

Καταρχάς, η επικοινωνία με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Ακούστε προσεχτικά τα παιδιά σας για να καταλάβετε τι είναι αυτό που τα ενοχλεί.

Καλό θα είναι επίσης να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για τις πραγματικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Υπάρχουν αρκετά βιβλία που έχουν να κάνουν με τη ψυχολογία των παιδιών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βάλετε σαφή όρια μέσα στο σπίτι. Οι κανόνες χρειάζεται να είναι απόλυτα κατανοητοί και όταν τα παιδιά παρεκκλίνουν καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποιες μικρές κυρώσεις.

Τέλος, μην ξεχωρίζετε τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να φέρεστε και στα δύο παιδιά ισότιμα, ενθαρρύνοντάς τα ξεχωριστά για τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους. Μην είστε εξαιρετικά αυστηροί ούτε να επιδοθείτε σε φωνές. Η ψυχραιμία, η ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας καθώς και ο ήπιος διάλογος, μπορούν να έχουν θαυμαστά αποτελέσματα.

Πηγή