Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Κήλες


Πολλές τεχνικές έχουν περιγραφεί και δοκιμαστεί εδώ και έναν αιώνα για τη χειρουργική αποκατάσταση μίας αρκετά συχνής πάθησης του ανθρώπου, τις κήλες.
Οι κήλες και ιδιαίτερα οι βουβωνοκήλες και οι ομφαλοκήλες, αντιμετωπίζονται έως και σήμερα ως μία «εύκολη χειρουργική πράξη» ίσως με έλλειψη της απαραίτητης προσοχής με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής.



Ενώ η διάγνωση της κήλης είναι σχετικά εύκολη, η αντιμετώπιση και η διόρθωση αυτής λόγω της ανατομικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, είναι ένα  ιατρικό πεδίο με πολλές διαφορετικές τεχνικές, όλες όμως επώδυνες και με μακρύ χρόνο ανάρρωσης (έως και τρεις μήνες), για τον ασθενή.
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, της βιολογίας, της χημείας θέτουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπισή των κηλών, ταυτοχρόνως με την εκ βαθέως εκμάνθυνση της ανατομίας της περιοχής και την άρτια εκπαίδευση του χειρουργού.
Μία νέα τεχνική με πλέγμα η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα παλαιά προβλήματα της χειρουργικής αντιμετώπισης των κηλών,  με άριστα αποτελέσματα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νέας αυτής χειρουργικής αντιμετώπισης των κηλών είναι:
  • Απαιτείται τοπική αναισθησία και όχι γενική
  • Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λίγες μόνο ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση
  • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, παρά μόνο ένα ήπιο ενόχλημα
  • Δεν περιορίζονται οι βασικές φυσιολογικές του δραστηριότητες, παρά μόνο για λίγες ημέρες και όχι για μακρύ χρόνο (έως και τρεις μήνες) που ίσχυε μέχρι σήμερα
  • Δεν απαιτείται να παραμείνει στο κρεβάτι
  • Μετεγχειρητικά λαμβάνει μόνο για 4 έως 5 ημέρες αντιβίωση και εφόσον χρειάζεται ήπια αναλγητικά
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο λόγω μη χρησιμοποιήσεως ραμμάτων στο δέρμα.
Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται σε ένα ιδιαίτερου σχήματος πλέγμα, το οποίο τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς να απαιτούνται ράμματα καθήλωσης «τεχνική ελεύθερη τάσεως», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόνος.
Η πιθανότητα υποτροπής μετά από στατιστική έρευνα σε περισσότερα από 6.000 - 7.000 περιστατικά στην Ευρώπη, είναι μικρότερη του 1%.  Το δε συγκεκριμένο πλέγμα είναι πολύ καλά αποδεκτό από τον οργανισμό, με ελάχιστες φλεγμονές (<0,25%).
Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα από εκπαιδευμένους στην Ευρώπη χειρουργούς, σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός των πολύ σημαντικών ιατρικών πλεονεκτημάτων υπάρχει σημαντική οικονομική ωφέλεια για τον ασθενή αλλά και για τον ασφαλιστικό του φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο).

Για τον ασθενή η ωφέλεια προκύπτει και είναι εμφανής άμεσα αφού μετά την χειρουργική επέμβαση
  • Παραμένει στην κλινική ελάχιστες ώρες
  • Δεν απαιτείται να παραμείνει στο κρεβάτι
  • Δεν περιορίζονται οι βασικές φυσιολογικές του δραστηριότητες, παρά μόνο για λίγες ημέρες και όχι για μακρύ χρόνο (έως και τρεις μήνες) που ίσχυε μέχρι σήμερα
  • Δεν περιορίζονται οι επαγγελματικές του δραστηριότητες παρά μόνο για λίγες ημέρες (15 ημέρες περίπου), εάν απαιτείται σωματική καταπόνηση. Εάν όμως είναι εργασία γραφείου μπορεί να την ασκήσει χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
Για τον ασφαλιστικό φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) του ασθενή η οικονομική ωφέλεια που προκύπτει και για αυτόν είναι σημαντικότατη αφού
  • Οι προεγχειρητικές εξετάσεις είναι πολύ λιγότερες
  • Τα φάρμακα και τα υλικά είναι μειωμένα
  • Ο ασθενής παραμένει για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην κλινική
  • Ο χρόνος όπου δεν μπορεί να ασκήσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις είναι λίγες ημέρες μόνο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το έως τώρα υπάρχον κόστος που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς (ιδιωτικοί ή δημόσιοι), μείωση που προσεγγίζει ένα μέσο ποσοστό του είκοσι επί τοις εκατό (20%)
M.D. Dr N. Γ. Μπερσής
Γενικός Χειρούργος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Laser


Πηγή
http://www.healthierworld.gr