Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα αυγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη


Μύθος είναι ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ ανέλυσαν αρκετές μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσα αυγά θέλουν, δίχως να έχουν συνέπειες.



Όπως γράφουν ο καθηγητής Μπρους Γκρίφιν καιοι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «NutritionBulletin» που εκδίδει το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF), η κατανάλωση κορεσμένων λιπών, όπως αυτά που περιέχουν το κόκκινο κρεάς και τα προϊόντα του, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσει προβλήματα απ’ ό,τι η κατανάλωση αυγών.
Μολονότι όμως η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι τα αυγά δεν αυξάνουν την χοληστερόλη, ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να τα αποφεύγει, προσθέτουν. Και αυτό, διότι έχουν επικρατήσει παλιές απόψεις, που βασίζονται σε παρωχημένα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία πλέον έχουν ανατραπεί.
Αν και η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί την κύρια αιτία της καρδιοπάθειας, λιγότερο από το ένα τέταρτο από τη χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας προέρχεται από την τροφή μας.
Την υπόλοιπη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ μπορεί να την επηρεάσουν άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές και μπορούν να έχουν θέση σε μια προσεγμένη διατροφή, δίχως να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στην κατανάλωσή τους.
Το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Και συνιστούν σε όποιον θέλει να ρυθμίσει τη χοληστερόλη του, να μην ασχολείται με τα αυγά, αλλά να μειώσει τα κορεσμένα λίπη από τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά φαγητά και τα κάθε είδους κέικ, μπισκότα, γλυκίσματα και παχυντικά εδέσματα.


Πηγή : Web Only

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr