Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έχεις άγχος...; Φαίνεται!


Ξηρότητα
«Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης που αποδυναμώνει την ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία», εξηγεί η Σοφία Νικητίδου, δερματολόγος, αφροδισιολογος. Χάνοντας την υγρασία, η επιδερμίδα χάνει και τη λάμψη της.




Η λύση: «Φρόντισε να πλένεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό. Το ζεστό αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. Εφάρμοσε την κρέμα προσώπου ενώ η επιδερμίδα σου είναι ακόμη νωπή για να κερδίσεις επιπλέον ενυδάτωση. Παράλληλα αναζήτησε υποαλλεργικά προϊόντα χωρίς άρωμα. Επειδή έχουν χαμηλό pH προστατεύουν την επιδερμίδα από το να παρουσιάσει περαιτέρω ξηρότητα και φλεγμονές», συστήνει η Σ. Νικητίδου.

Κοκκινίλες
Η αύξηση της ροής αίματος που γίνεται όταν νιώθουμε πιεσμένοι, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αγγείων. Το στρες προκαλεί έξαψη κοκκινίσματος, γνωστό ως «ροζάρια». Και επειδή το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα, τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να υποχωρήσουν.

Η λύση: «Χρησιμοποίησε καθημερινά κάποια τοπική κρέμα με αντιφλεγμονώδη, όπως αλαντοΐνη και εκχύλισμα από γλυκόριζα, για να περιορίσεις την κοκκινίλα. Θεραπείες όπως το laser και η φωτόλυση βοηθούν στο πρόβλημα. Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να υποφέρεις από ροζάρια, θα χρειαστεί να ζητήσεις από το δερματολόγο σου να σου γράψει κάποια τοπική αγωγή για να αντιμετωπίσεις τη φλεγμονή», μας εξηγεί ο Ευάγγελος Νούτσης, ιατρός δερματολογος.

Ακμή
«Το στρες παίζει ρόλο και στην εμφάνιση της ακμής, καθώς οι ορμόνες του άγχους μαζί με την τεστοστερόνη προκαλούν αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Επιπλέον, επιδεινώνει φλεγμονές, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση ακμής», λέει ο  Xριστόφορος Τζερμιάς, Διευθυντής Τμήματος  Laser Δερματολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η λύση: Χρησιμοποίησε κάποια λοσιόν με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου σε συνδυασμό με μία μη λιπαρή κρέμα για να μην ξεραθεί πολύ η επιδερμίδα σου. Εάν η επιδερμίδα σου δεν φαίνεται να αντιδρά θετικά στη θεραπεία μέσα σε μερικές εβδομάδες, απευθύνσου στο γιατρό σου για πιο δραστικές λύσεις.

Κουρασμένα μάτια
Το άγχος προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, που σε οδηγούν σε νύχτες αϋπνίας. Αυτές με τη σειρά τους σε «προικίζουν» με πρήξιμο στα μάτια.

Η λύση: «Χρησιμοποίησε επιθέματα αγγουριού, καθώς και παγάκια, για τα την περιοχή των ματιών. Με αυτόν τον τρόπο συστέλλονται τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία τα οποία προκαλούν κατακράτηση υγρών στην περιοχή. Προσπάθησε να κοιμάσαι με ανασηκωμένο το κεφάλι για να αποφύγεις το πρήξιμο», συστήνει ο Παναγιώτης Βουλγουρίδης,  εναλλακτικός θεραπευτής-βοτανολόγος.

Αδύναμα μαλλιά
Η ανησυχία επιβραδύνει σημαντικά την ταχύτητα αναπαραγωγής της τρίχας μιας και οι ορμόνες που συνδέονται με την εμφάνιση του άγχους επηρεάζουν την ανάπτυξη των μαλλιών σου.

Η λύση: Φρόντισε να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες σιδήρου, Ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12 που συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, βάλε στη διατροφή σου άφθονο σολομό και μπρόκολο


Πηγή: www.preventionmag.gr
Πηγή
http://foryourself.pblogs.gr