Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επικοινωνία: Χαμένοι στη μετάφραση!



Σώπασε, άκου, μίλα - με αυτήν ακριβώς τη σειρά. Μόνο έτσι θα μάθεις να επικοινωνείς ουσιαστικά!Φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές σχέσεις: όλες μοιάζουν δύσκολες και πολλές «χάνονται» σε λόγια που άκουσες, είπες ή δεν πρόλαβες να πεις. Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι μέσα από μια πιο σωστή «μετάφραση», κάποιες σχέσεις θα είχαν σωθεί; Ζητήσαμε από τη Νέλλη Θεοδοσίου, Κλινική ψυχολόγο, να μας δώσει μερικές συμβουλές  που θα κάνουν την επικοινωνία μας πιο εποικοδομητική. Διάβασε όσα μας προτείνει. 



Στο σύντροφο

Μπες στον... κόσμο του. Το «κλειδί» της αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε σένα και το σύντροφό σου είναι η ικανότητα να μπορείς να «βλέπεις» τον κόσμο πραγματικά μέσα από τα μάτια του άλλου, αλλά και να κατανοείς τα συναισθήματα και τη θέση του. Αυτό προϋποθέτει, όμως, να έχεις μάθει ν' ακούς προσεκτικά τόσο τις απόψεις όσο και τα παράπονά του. 


Μην ψάχνεις το σωστό και το λάθος.
Πολλές φορές, η επικοινωνία «κολλάει» σε όσα -αντικειμενικά- θεωρούνται «πρέποντα». Αντί, λοιπόν, να εξετάζεις το «σωστό» και το «λάθος», είναι καλύτερο να ρωτάς το σύντροφό σου αν έχεις καταλάβει ακριβώς τι θέλει να πει ή τι σκέφτεται.

Δείξε του σεβασμό.
Όταν αισθάνεται ότι τον νοιάζεσαι και τον σέβεσαι, γίνεται πιο πρόθυμος δέκτης των «μηνυμάτων» σου.

Μην υποτιμάς τη δύναμη της σιωπής.
Είναι ίσως το πιο εποικοδομητικό στοιχείο του διαλόγου, καθώς σου προσφέρει το χρόνο να επεξεργαστείς τις φράσεις που μόλις άκουσες και να απαντήσεις με λέξεις όσο το δυνατόν πιο ακριβείς.

Άγγιξέ τον.
Η σωματική επαφή είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας σ' ένα ζευγάρι. Αγγίζοντάς τον απαλά όταν του μιλάς, εκφράζεις το ενδιαφέρον σου και δυναμώνεις τη σχέση σας.


Στους φίλους

Μάθε να ακούς.
Η ουσία κρύβεται στο να μάθεις να «μετράς» τα συναισθήματα των φίλων σου και να μπορείς να «μπαίνεις» στη θέση τους ανά πάσα στιγμή! Να θυμάσαι ότι το να τους ακούς προσεκτικά είναι πιο σημαντικό από το να τους δώσεις μια συμβουλή. Κατανόηση, αποδοχή, ζεστασιά, ενθάρρυνση είναι μερικές ακόμα λέξεις-κλειδιά.

Διάθεσέ τους χρόνο.
Συναντήσεις, τηλεφωνήματα, e-mails «κρατούν» μια φιλική σχέση «ζωντανή», ακόμα και στους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής.

Γίνε ακριβής.
Εννοείται ότι έχεις δικαίωμα να εκφράζεις τις επιθυμίες, τις προσδοκίες ή και τα παράπονά σου. Οι προτάσεις σου, όμως, δεν πρέπει να είναι γενικές κι αόριστες, αλλά ακριβείς! Πες «ξέρω πως "πνίγεσαι" στη δουλειά, όμως, μου έχουν λείψει οι βόλτες μας στα μαγαζιά» αντί «θα ήθελα να είσαι πιο διαθέσιμη».

Προσοχή στη γλώσσα του σώματος.
Μην «στέλνεις» επιθετικά μηνύματα με το σώμα σου. Ακόμα κι όταν εκφράζεις θυμό ή παράπονο, ο άλλος αισθάνεται λιγότερο απειλημένος γνωρίζοντας ότι εξακολουθείς να τον αγαπάς.

Μην ακούς τους τρίτους.
Να θυμάσαι ότι εκφράσεις τύπου «μου είπες», «σου είπα», σχόλια τρίτων κ.λπ. δεν «χωράνε» σε μια φιλία που έχει ήδη δοκιμαστεί!


Στους συνεργάτες

Άνοιξε τα αφτιά σου.
Ακούγοντας προσεκτικά το συνομιλητή σου, αυξάνεις τις πιθανότητες να βρεις λύσεις, αφού θα έχεις καταλάβει τι ακριβώς εννοεί.

Απόφυγε τις βιαστικές κρίσεις.
Όταν βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις κάποιον «δύστροπο», «κυκλοθυμικό», «τεμπέλη», ίσως αποφεύγεις ν' αντιμετωπίσεις κάτι διαφορετικό απ' ό,τι είχες συνηθίσει μέχρι στιγμής. Μήπως όμως θέτεις έτσι τον εαυτό σου «εκτός παιχνιδιού» και «κόβεις» κάθε επικοινωνία;

Μην κρίνεις.
Κατανοώντας τις προσδοκίες του άλλου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείς. Να εκθέτεις με σαφήνεια τα αντι-επιχειρήματά σου ώστε μαζί να αναζητήσετε μια κοινή κατεύθυνση. 

Μην το παίρνεις... κατάκαρδα.
Απόφυγε να παίρνεις προσωπικά καθετί που λέγεται και μην το θεωρείς σαν προσωπική «επίθεση». Ο επαγγελματικός φόρτος μάς οδηγεί σε βεβιασμένα συμπεράσματα.

Από την Ελευθερία Κανακάκη
Πηγή
http://www.preventionmag.gr