Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παιδί και δημοσιότητα - Πώς να το προστατεύσεις;



Είσαι περήφανη γι' αυτό και πεπεισμένη για το ταλέντο του! Ονειρεύεσαι να γίνει σταρ και να ξεχωρίσει. Το τρέχεις σε auditions... Μήπως όμως το εκθέτεις σε κίνδυνο;Πώς μπορεί ένα παιδί να προφυλαχτεί από τους κινδύνους που κρύβει η δημοσιότητα; Τι πρέπει να προσέξεις; Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί:

Όταν γίνεται λόγος για παιδική εργασία, ο νους μας συνήθως πηγαίνει στα παιδιά που κερδίζουν το ψωμί τους σκληρά κάνοντας διάφορες ανθυγιεινές εργασίες, όπως τα γνωστά σε όλους παιδιά που εργάζονται στα φανάρια κ.α. Ελάχιστοι φανταζόμαστε μια άλλη κατηγορία εργαζόμενων παιδιών στον αστραφτερό κόσμο των ΜΜΕ, απασχόληση αρκετά προσοδοφόρα.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, θαυμάζουμε ολοένα περισσότερα παιδιά διαφόρων ηλικιών που πρωταγωνιστούν κυρίως σε διαφημιστικά μηνύματα, σε τηλεοπτικές σειρές ή σε θεατρικές παραστάσεις. Δεκάδες είδη, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, παιδικά cd κ.λπ. διαφημίζονται από παιδιά, και μάλιστα με επιτυχία.

Τα παιδιά στο χώρο της διαφήμισης δείχνουν χαρούμενα, ευτυχισμένα, χωρίς προβλήματα, ντυμένα όμορφα, σε έναν κόσμο τελειότητας. Και όμως, πίσω από αυτά κρύβεται ένας κόσμος εργασίας . Πόσοι από μας έχουμε σκεφτεί ότι το παιδί που πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση είναι ένας μικρός εργαζόμενος, που πολλές φορές κοπιάζει και επιδεικνύει έναν αξιοσημείωτο ζήλο και επαγγελματισμό;

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν το φακό με μια επαγγελματική φυσικότητα και αφοσίωση. Οι γονείς συνήθως τα καμαρώνουν και χαίρονται, γιατί βλέπουν το παιδί τους να γίνεται «αστέρι», νιώθουν περήφανοι και παίρνουν και οι ίδιοι μερτικό από αυτή τη λάμψη.

Όλη αυτή η προβολή, όμως, επηρεάζει τα παιδιά. Άθελά τους, γίνονται πρότυπα για τους συνομηλίκους τους. Κερδίζουν τα βλέμματα στο δρόμο, γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις παιδικές συντροφιές. Τα συνομήλικα παιδιά επιδιώκουν να κάνουν παρέα με το παιδί «πρωταγωνιστή στο σίριαλ» ή «στις διαφημίσεις» και δεν είναι σπάνιο, μάλιστα, να προσπαθούν να το μιμηθούν.

Αποτέλεσμα αυτού του «καταιγισμού προσοχής» είναι και τα ίδια τα παιδιά – πρωταγωνιστές συχνά να αισθάνονται υπεράνω των συνομηλίκων τους. Γεμίζουν με αυταρέσκεια, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να απομακρυνθούν από τις ασχολίες της παιδικής ηλικίας.

Τι θα πρέπει να κάνετε:
-Από τη στιγμή που εσείς, ως γονείς, έχετε αποφασίσει να επιτρέψετε στο παιδί σας να λάβει μέρος σε μια εκπομπή ή μια διαφήμιση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτή η απασχόληση του παιδιού δεν πρέπει να γίνεται συστηματικά.

- Να αναλογιστείτε τους λόγους που εκθέτετε το παιδί σε αυτή τη δημοσιότητα. Εκπληρώνονται με αυτό τον τρόπο όνειρα δικά σας, τα χρήματα που κερδίζει ενισχύουν το οικογενειακό σας εισόδημα, για εμπειρία κ.λπ.

- Αυτή η απασχόληση ας είναι καλύτερα παροδική. Δεν πρέπει, να αποτελεί το επίκεντρο της ζωής του παιδιού ούτε φυσικά των συζητήσεων στο φιλικό ή συγγενικό σας περιβάλλον.

- Να ενισχύετε την επαφή του παιδιού σας με τα συνομήλικα παιδιά.

-Φυσικά, να τοποθετείτε πάνω απ’ όλα τη σχολική του φοίτηση και επίδοση.

-Μην ξεχνάτε ότι το «δήθεν» δε βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί.

-Το παιδί έχει ανάγκη να παραμείνει παιδί και να διατηρεί όλα τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες που χαρακτηρίζουν την ηλικία του.

Πηγή
http://www.tlife.gr