Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για κάθε ομάδα αίματος!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα διατροφικά σχήματα, η δίαιτα που στηρίζεται στην ομάδα αίματος δημιουργήθηκε στη βάση μιας εξατομικευμένης διατροφής με γνώμονα το βιοχημικό προφίλ του κάθε ανθρώπου.
Η δίαιτα δημοσιεύθηκε το 1996 από τον φυσιοπαθολόγο Peter J. D’Adamo και σύμφωνα με αυτή η ομάδα αίματος μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αντίδραση του σώματος στις τροφές και το στρες, το μικροβίωμα του εντέρου και πιθανώς να προβλέψει πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε συγκεκριμένες παθήσεις.
Πώς λειτουργεί
Το πρώτο βήμα για να αρχίσει κάποιος δίαιτα μα βάση την ομάδα αίματος είναι να γνωρίζει φυσικά σε ποια ομάδα αίματος ανήκει (O, A, B, ή AB). Εφόσον το γνωρίζετε αυτό, απλά κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές στη διατροφή σας ακολουθώντας το ανάλογο διατροφικό πλάνο.

Ομάδα αίματος Ο:
Εστιάζει στα άπαχα βιολογικά κρέατα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα και αποφεύγει το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά, που συνδέονται με προβλήματα του πεπτικού και του ανοσοποιητικού, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονής. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα αίματος θα πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης που είναι ήδη υψηλά, και να αποφεύγετε το αλκοόλ. Αντίθετα, τα φύκια, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το κέιλ και το σπανάκι είναι ωφέλιμα για σας. Η υψηλής έντασης άσκηση, όπως το τρέξιμο, συστήνεται σε όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Τα άτομα αυτά έχουν προδιάθεση σε ασθένειες όπως τα έλκη και οι διαταραχές του θυρεοειδούς και τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα οξέων στομάχου, γι’ αυτό χωνεύουν πιο εύκολα πρωτεΐνες και λιπαρά.

Ομάδα αίματος A:
Όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα αφομοιώνουν καλύτερα τους υδατάνθρακες λόγω των χαμηλότερων επιπέδων υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Δυσκολεύονται όμως στον μεταβολισμό των ζωικών πρωτεϊνών και των λιπαρών. Επειδή τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες, ωφελούνται από μια χορτοφαγική διατροφή, η οποία εξαλείφει τις τοξίνες και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Η κατανάλωση φρέσκων και κατά προτίμηση βιολογικών τροφών σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης, είναι ιδανικές για όσους έχουν ομάδα αίματος Α.

Ομάδα αίματος B:
Ο χαρακτηρισμός που τους ταιριάζει είναι «ισορροπημένοι παμφάγοι», καθώς μπορούν να φάνε κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, αλλά καλό είναι να αποφεύγουν το κοτόπουλο. Είναι σημαντικό να κάνουν ήπιας έντασης άσκηση, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία. Τείνουν να παράγουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και έχουν ευαισθησία στις λεκτίνες συγκεκριμένων τροφών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Είναι επίσης επιρρεπείς σε «αργά αναπτυσσόμενους ιογενείς ιούς» και αυτοάνοσες παθήσεις. Το καλαμπόκι, το σιτάρι, το φαγόπυρο, οι φακές, οι ντομάτες, τα φιστίκια και το σουσάμι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, επειδή επηρεάζουν τον μεταβολισμό τους, προκαλούν κατακράτηση υγρών, κόπωση και υπογλυκαιμία.

Ομάδα αίματος AB:
Είναι πολύ σπάνια και αφορά λιγότερο από το 5% των ανθρώπων. Όσοι ανήκουν σε αυτή πρέπει να υιοθετούν διατροφή που περιλαμβάνει αρνί, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. Ιδανικά πρέπει να συνδυάζουν τις ασκήσεις χαλάρωσης και μέτριας έντασης. Τα μικρά και συχνά γεύματα τους βοηθούν στη διαχείριση των πεπτικών προβλημάτων λόγω χαμηλών επιπέδων οξέων του στομάχου. Πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και το αλκοόλ, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες.

Πηγή
http://www.onmed.gr/

Πηγή
http://www.ekriti.gr/ygeia/poia-einai-i-kalyteri-diatrofi-gia-kathe-omada-aimatos#sthash.ZrC4P8oC.BqePentd.dpbs