Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Αγκαλιά!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η αγκαλιά είναι το φυσικό φάρμακο απέναντι στη συναισθηματική μοναξιά, τον θυμό, τη θλίψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μια αγκαλιά μπορεί να αυξήσει τις «καλές ορμόνες» όπως είναι η ωκυτοκίνη που είναι γνωστή κι ως ορμόνη της αγάπης, αλλά και την σεροτονίνη ή αλλιώς την «ορμόνη της ευτυχίας». Επιπλέον, μειώνει το στρες αλλά και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ενώ αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια κάνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ισχυρό. Ε, λοιπόν, τι άλλο θες για να αρχίσεις τις αγκαλιές;

Μην το παίζεις άλλο «σοβαρός ενήλικας» και «δε θέλω οικειότητες», σκληρέ τύπε της δεκάρας. Όλοι ξέρουμε πως όταν ήσουν παιδί έτρεξες στη μαμά σου να κάνει «μάκια το βαβά» για να περάσει. Επίσης, όλοι ξέρουμε πως κούρνιασες στην αγκαλιά της καψούρας σου και πετάρισες κι εσύ τα βλεφαράκια σου έστω μια φορά κι ας λες στον κόσμο πως δεν το έκανες για σένα, δε μας κοροϊδεύεις εμάς!

Ενδόμυχα ξέρεις πως κι εσύ τη θες την αγκαλιά σου γι’ αυτό άδραξε την ευκαιρία σήμερα κι άνοιξε τα χέρια σου διάπλατα, βρες εκείνους τους ανθρώπους που αγαπάς και σφίξ’ τους στην αγκαλιά σου μέχρι να ακούσεις κρακ. Δε θα είναι κόκκαλο, μη φοβάσαι, η δήθεν σκληρή σου εικόνα θα είναι, που σπάει.

Τι τη θες μωρέ την τυπικότητα και τις αποστάσεις με τους οικείους σου; Μ’ αυτούς πρέπει να υπάρχει επαφή, να ενώνονται οι σάρκες κι οι ψυχές σας, να δένεστε πνευματικά, ψυχικά και σωματικά, αλλιώς τι ζωή ζεις; Τι ασφάλεια θα νιώθεις; Ποια αγάπη θα σε ζεσταίνει επιτέλους;


Έλα, μην το παίζεις δύσκολος κι άκαμπτος. Κόψε τις αηδίες κι αγκάλιασε τους φίλους, τα αδέρφια σου, τους γονείς σου, τον σκύλο σου, τον άνθρωπό σου. Αγκάλιασέ τους όλους και κράτα τους για λίγο εκεί. Μονάχα 10 δευτερόλεπτα χρειάζονται για να φτιάξετε ο ένας τη διάθεση του άλλου και με τέσσερις μονάχα αγκαλιές θα είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα.

Η αγκαλιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να πεις «σ’ αγαπώ», «σε νοιάζομαι», «σε καταλαβαίνω». Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δώσεις στον άλλο να καταλάβει πως είναι σημαντικός για σένα, πως ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν, πως τον θες στη ζωή σου. Είναι ο πιο απλός μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας για να εκφράσεις βαθιά νοήματα και σπουδαία συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να απλώσεις τα χέρια σου και να υποδεχτείς εκείνους που νιώθεις κοντά σου.
Μπορεί να είναι μια οικογενειακή αγκαλιά, μια ομαδική αγκαλιά, μια φιλική αγκαλιά ή μια ερωτική αγκαλιά. Μπορεί να είναι και πολλές αγκαλιές, διαφορετικές αγκαλιές, μικρές ή μεγάλες. Σημασία δεν έχει τι αγκαλιές είναι, σημασία έχει να είναι αρκετές και να δίνονται από καρδιάς και συχνά. Σημασία έχει να προσφέρονται απλόχερα.

Όλοι έχουμε ανάγκη μια αγκαλιά, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα. Έχουμε ανάγκη να μας κρατήσει κάποιος στα χέρια του και να μας κάνει να νιώσουμε εμείς σημαντικοί και τα προβλήματά μας ασήμαντα όσο σπουδαία κι αν είναι. Όλοι χρειαζόμαστε αυτό το στήριγμα, αυτήν την ασφάλεια που μας προσφέρει μια αγκαλιά, γιατί λοιπόν να το στερούμαστε και να το στερούμε απ’ τους γύρω μας;
Δε βρίσκω τον λόγο να μην επιδίδεται κανείς σε μια τόσο όμορφη κι απλή κίνηση πολλές φορές μέσα στη μέρα και με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Αγκάλιασε έναν παλιό φίλο που συναντάς τυχαία και χαίρεσαι που τον βλέπεις, αγκάλιασε την αδερφή σου κι ας μη θέλει να την ακουμπούν, αγκάλιασε σφιχτά τον σύντροφό σου κι ας λέει πως τον σφίγγεις πολύ, αγκάλιασε τον κολλητό σου κι ας τον είδες χθες. Μην την τσιγκουνεύεσαι την αγκαλιά, δεν υπάρχει λόγος. Είναι ανέξοδη κι όμως προσφέρει τόσα πολλά! Στην τελική, πες πως είναι και θέμα υγείας κι αγκάλιασε όσους περισσότερους μπορείς, όσες περισσότερες φορές μπορείς!

Όπως είπε κι η Βιρτζίνια Σατίρ, για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερις αγκαλιές, με οχτώ αγκαλιές έχουμε μια καλή υποστήριξη και για να αναπτυχθούμε απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα αγκαλιές την ημέρα. 

Αν με ρωτούσατε όμως θα σας έλεγα πως δεν υπάρχει λόγος να τις μετράμε. Όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο γι’ αυτό, αφήστε το κινητό ή τον υπολογιστή κι αρχίστε να αγκαλιάζετε τους ανθρώπους σας!

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/souzanax-twn-25/agkalia/