Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σβήσε το πριν, το τότε, το παλιά και ζήσε!

Γράφει η Μάρω Γκούτσια

Ζήσε! Όσο κι αν φοβάσαι, ζήσε!
Μην αφήνεις την πολύτιμη ζωή σου να περνάει από μπροστά σου χωρίς να την αξιοποιείς.
Μην αφήνεις τις στιγμές να φεύγουν, νομίζοντας ότι τις ζεις.
Μην προσκολλάσαι στο παρελθόν.
Μεγάλη ιστορία αυτή…
Φοβάσαι τόσο πολύ το μέλλον που καταλήγεις να μη ζεις το παρόν και να εξαρτάσαι από το παρελθόν.
Δεσμεύεσαι με τη σιγουριά του παρελθόντος γιατί εκεί νιώθεις ασφάλεια. Ακόμα κι αν αυτό το παρελθόν ήτανε μαύρο, ακόμα κι εκεί, νιώθεις οικεία. Εκεί, ξέρεις, υπήρξες κάποτε και το ξεπέρασες. Κι αν όχι, το προσπέρασες, είσαι ακόμα εδώ.
Όμως, όσο νιώθεις ασφαλής με την παλαιωμένη σιγουριά που σου προσφέρει το παρελθόν σου, καταλήγεις να ζεις μόνο με τις αναμνήσεις των κεφαλαίων της ζωής σου που ταξίδεψαν στο χρόνο. Ζεις με τον αιώνιο φόβο του μέλλοντος.
Κι αν σου έλεγα να επιλέξεις ένα από τα δύο; Από την μία να χάσεις όλες τις παλιές σου αναμνήσεις, κι από την άλλη να μην δημιουργήσεις ποτέ ξανά καινούριες. Τι θα διάλεγες;
Στην απάντηση που θα δώσεις, μη φοβηθείς. Μη νιώσεις να χάνονται τα θεμέλια κι οι βάσεις τις ζωής σου.
Σκέψου.
Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό που πραγματικά επιθυμείς είναι να μπορείς να ζεις ονειρεμένα το κάθε «τώρα» σου. Επιλέγοντας, λοιπόν, τον δρόμο προς την ευτυχία, κατακτώντας την κάθε στιγμή που περνάει, καταφέρνεις να δημιουργείς συνεχώς ολοκαίνουρια κι υπέρλαμπρα κεφάλαια αναμνήσεων στην παρακαταθήκη σου.
Για να γίνει αυτό, υπάρχει ένα τίμημα. Αυτό της απελευθέρωσής σου από τα δεσμά της νοσταλγίας του παρελθόντος.
Σίγουρα θα φοβηθείς να κατεβάσεις την αυλαία στις στιγμές που πέρασαν και φύλαξες σε τόμους στη βιβλιοθήκη του μυαλού σου, αλλά σκέψου πως, με αυτό τον τρόπο, θα κάνεις χώρο στα καινούρια που θέλουν να έρθουν να σε βρουν, και τώρα δε χωράνε πουθενά!
Διάλεξε το παρόν! Διάλεξε το παρόν, που θα γίνει κι αυτό παρελθόν, μη φοβάσαι.
Διάλεξε το τώρα και σβήσε το χθες.
Σβήσε το πριν, το τότε, το παλιά. Σβήσε τη θλίψη της νοσταλγίας.

Μη νοσταλγείς παλιές στιγμές, γιατί οι καινούριες θα είναι ομορφότερες.
Εσύ τις εμποδίζεις να έρθουν, γιατί εστιάζεις συνεχώς σε πράγματα που έγιναν, πέρασαν και δε θα έρθουν ξανά.
Είναι σαν μια σχέση που τελείωσε, έναν έρωτα που έφυγε και σε άφησε. Έζησες υπέροχες στιγμές μαζί του, όμως όσο προσκολλάσαι σε αυτόν, εμποδίζεις τον νέο έρωτα να έρθει. Δεν του αφήνεις χώρο στο μυαλό και τη ζωή σου.
Έτσι ακριβώς ερωτεύεσαι και το παρελθόν σου. Ένα απωθημένο είναι. Είναι ένας έρωτας που είτε έσβησε όμορφα είτε μας πλήγωσε. Όμως πάει, πέρασε, χάθηκε στο χρόνο. Να ευγνωμονείς για το παρελθόν σου και για τα μαθήματα που σου έδωσε, όπως για έναν έρωτα που σε έμαθε να αγαπάς πιο πολύ τον εαυτό σου, και να προχωράς μπροστά περιμένοντας τον νέο σου έρωτα, το κάθε καινούριο παρόν σου.
Πηγή
http://www.loveletters.gr/%CE%A3%CE%B2%CE%AE%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B6%CE%AE%CF%83%CE%B5/