Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Δώδεκα λόγοι να αγαπήσετε τη Μεσογειακή Διατροφή

Αν έχετε κουραστεί να κάνετε δίαιτες για να χάσετε κιλά ή να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και σας αρέσει η ποικιλία των διατροφικών επιλογών, δεν έχουμε να σας προτείνουμε τίποτα πιο αξιόπιστο από τη μεσογειακή διατροφή!

Διαβάστε παρακάτω 12 σοβαρούς λόγους για να αγαπήσετε τη Μεσογειακή Διατροφή και την υγεία σας:


Δε μετράτε θερμίδες

Με τη μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες ή να στερήστε μεγάλες διατροφικές ομάδες τροφίμων. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στην αντικατάσταση των «κακών» λιπαρών με τα «καλά», ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ψάρι ή πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας, φρέσκα φρούτα αντί για γλυκά, και φυσικά άφθονα λαχανικά και όσπρια. Επίσης, μπορείτε να τρώτε ξηρούς καρπούς, σε λογικές ποσότητες καθημερινά, ενώ δε θα σας λείπει το κρασί και το ψωμί ολικής άλεσης, πάντα με μέτρο.

Τροφές όλο φρεσκάδα


Όταν κάνετε μεσογειακή διατροφή μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, μαγειρεμένα απλά. Δοκιμάστε μια σαλάτα με φρέσκο σπανάκι, αγγούρι και ντομάτα, και αναβαθμίστε την με μαύρες ελιές και τυρί φέτα φυσικά.

Φάτε ψωμί

Τα πολύσπορα αρτοσκευάσματα είναι βασικά στη μεσογειακή δίαιτα. Ψωμί και ζυμαρικά από δημητριακά ολικής άλεσης σας προσφέρουν περισσότερη πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία από άλλα τρόφιμα, ενώ γενικά θεωρούνται υγιεινότερα από το κατεργασμένο αλεύρι που γενικά ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος. Διαλέξτε λοιπόν πιτούλες ολικής άλεσης και απολαύστε τες ψητές με ελαιόλαδο, χούμους ή ταχίνι.

Δεν απαγορεύονται τα λιπαρά

Τα καλά λιπαρά είναι καίριας σημασίας για την μεσογειακή διατροφή. Και ποια είναι αυτά; Πρόκειται για όσες περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο που ενισχύουν γευστικά τη διατροφή σας και συντελούν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Οι επιλογές σας είναι απεριόριστες


Μεσογειακή διατροφή δεν σημαίνει απαραιτήτως αμιγώς ελληνικά ή ιταλικά πιάτα, καθώς μπορείτε να επιλέξετε επίσης συνταγές από την Γαλλιά, την Ισπανία, την Τουρκία ή ακόμη και το Μαρόκο. Διαλέξτε εκείνα τα πιάτα που είναι υγιεινότερα: δηλαδή περιέχουν λίγο κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά, και επικεντρωθείτε σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής άλεσης.

Τα μπαχαρικά χαρίζουν νοστιμιά

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που χρησιμοποιεί η μεσογειακή κουζίνα, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, η κανέλα, το σκόρδο, το πιπέρι, ο κόλιανδρος και το δενδρολίβανο, μπορούν να απογειώσουν γευστικά κάθε πιάτο. Έχουν όμως και οφέλη για την υγεία. Ο κόλιανδρος και το δενδρολίβανο περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία που προλαμβάνουν πολλές χρόνιες παθήσεις.

Εύκολα και γρήγορα

Όπως όλοι γνωρίζουμε η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε μεζέδες, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα και να τους απολαύσετε κρύους ή ζεστούς. Για να χορτάσετε την πείνα σας τι καλύτερο από λίγο τυρί, μερικές ελιές και λίγο ψωμί, αντί για κάποιο τυποποιημένο σνακ πλούσιο σε τρανς λιπαρά.

Πιείτε κρασί

Δε νοείται μεσογειακό γεύμα χωρίς ένα ποτήρι κρασί, ως συνοδευτικό. Μελέτες εξάλλου έχουν αποδείξει ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και δύο για τους άνδρες, κάνουν καλό στην καρδιά και συντελούν στην μακροζωία. Προτιμήστε κόκκινο κρασί από μεσογειακές ποικιλίες σταφυλιών, αν και το λευκό είναι εξίσου καλό.

Δε θα πεινάσετε
Η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη πλούσια σε γεύση τρόφιμα που θα σας προσφέρουν απλόχερα το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς μεγάλες ποσότητες. Ξηροί καρποί, ελιές και τυρί χαμηλών λιπαρών μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοί σας ενάντια στην πείνα. Η ειδικά η φέτα και το χαλούμι έχουν λίγα λιπαρά, πλούσια γεύση και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Μπορείτε να χάσετε βάρος

Ενδεχομένως να σκέφτεστε ότι δύσκολα θα χάσετε βάρος τρώγοντας τυρί, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Αλλά τα βασικά αυτά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής σας προσφέρουν ικανοποίηση και γεύση, βοηθώντας σας να τηρείτε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Συνδυάστε λοιπόν, γυμναστική και μεσογειακή δίαιτα και σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα στη ζυγαριά σας.

Κάντε κάτι καλό για την καρδιά σας

Σχεδόν οτιδήποτε στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια κρατούν καθαρές τις αρτηρίες, ενώ τα ψάρια μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση του αίματος. Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά.

Πνευματική οξυδέρκεια για πάντα

Όσο καλό κάνει στην καρδιά η μεσογειακή διατροφή, τόσο καλό κάνει και στον εγκέφαλο. Αντί για κακά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, μπορείτε να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που κάνουν καλό στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα την πνευματική οξυδέρκεια.

Πηγή
in.gr

Πηγή
http://www.cretalive.gr/health/dodeka-logoi-na-agaphsete-th-mesogeiakh-diatrofh