Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Το πολυτιμότερο δώρο σου, είναι ο χρόνος που θα σου αφιερώσεις

Γράφει η Μάρω Γκούτσια

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς περνάς στην καθημερινή σου ρουτίνα;
Πώς καταναλώνεις αυτές τις 24 ώρες που έχει ορίσει ο άνθρωπος ως «ημέρα»;
Τρέχεις; Μήπως δεν προλαβαίνεις; Δεν σου φτάνουν οι ώρες; Έχεις πολλές υποχρεώσεις που δεν σε αφήνουν να ανασάνεις ούτε λεπτό; Μήπως έχεις και πολλούς ανθρώπους γύρω σου που εξαρτώνται με κάποιο τρόπο από σένα; Σε πιέζει και η εργασία σου; Νιώθεις πίεση και στο σπίτι σου;

Κοιμάσαι; Ξεκουράζεσαι; Για σκέψου… Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου; Ή μήπως δεν έχεις προλάβει καν να τις ορίσεις; Κι αν είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχουν καταφέρει να κάνουν μια νοητή λίστα με προτεραιότητες, μήπως η αρίθμησή τους σε κάνει πλέον να δυσανασχετείς;
Ποιες είναι οι απαντήσεις σου; Βρες λίγο χρόνο και κατέγραψε τες. Και μη διστάσεις να απαντήσεις όπως πραγματικά νιώθεις. Διάβασε τες κι αναρωτήσου.

Χρόνο για σένα και μόνο, βρίσκεις; Χρόνο να απολαύσεις ένα τραγούδι, ένα ποτήρι κρασί, ακόμα και την σιωπή, βρίσκεις;
Φαντάζεσαι πόσο καλό θα σου κάνει αν βρεις; Η πλευρά αυτής της μικρής δόσης μοναχικότητας, θα σε βοηθήσει να τροφοδοτήσεις τη δύναμη που χρειάζεσαι ώστε να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ο χρόνος για τον εαυτό μας είναι απαραίτητος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, όντας σώφρονες, σε μια πιεστική πραγματικότητα.
Και στην τελική, τι είναι ο χρόνος; Μια αόριστη δύναμη την οποία ο άνθρωπος αποφάσισε να ορίσει με μονάδες μέτρησης, ώστε να την οικειοποιηθεί. 
Δεν είναι εχθρός σου. Το ρολόι ίσως να είναι…

Δοκίμασε κάτι διαφορετικό σήμερα: Βρες μέσα στην ημέρα σου δέκα λεπτά κενά από υποχρεώσεις. Δέκα μόνο λεπτά. Βάλε και ξυπνητήρι, αν θέλεις, ώστε να μην ξεφύγεις από αυτά τα δέκα λεπτά.

Βρες κάπου να κάτσεις. Κάπου που να πιστεύεις πως δε θα σε ενοχλήσει κανείς. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι το μπάνιο του σπιτιού σου, ή ακόμα κι ένα παγκάκι σε έναν δρόμο που έτυχε να διασχίσεις. Μόλις βολευτείς, πάρε δέκα λεπτά και κάνει ότι θέλεις. Ή μην κάνεις και τίποτα! Βάλε ακουστικά και άκου ένα τραγούδι. Άκου την ανάσα σου, για δέκα μόνο λεπτά. Νιώσε τους μύες του προσώπου σου να ηρεμούν και να χαλαρώνουν. Αυτόματα η έκφραση του προσώπου σου θα γαληνέψει. Προσπάθησε να μη σκέφτεσαι τα προβλήματα σου.

Διεκδίκησε αυτά τα δέκα λεπτά. Ηρέμησε. Απόλαυσε. Είσαι εσύ με εσένα για δέκα λεπτά. Σκέψου θετικά και εμπόδισε όποιον ή ό,τι πάει να σου χαλάσει αυτά τα λεπτά. Δεν είναι πάντα εύκολο, γι’ αυτό ίσως να μην τα καταφέρεις με την πρώτη φορά. Μην πτοηθείς! Προσπάθησε ξανά!
Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά ΣΟΥ, θα νιώσεις πως κέρδισες. Δεν ξέρεις ακριβώς τι, ωστόσο νιώθεις έντονα την αίσθηση της επιτυχίας.
Κέρδισες τον χωροχρόνο σου, κέρδισες το σεβασμό προς τον ίδιο σου τον εαυτό, κέρδισες μια μικρή δόση ηρεμίας, κέρδισες μια ανάσα, κέρδισες το τέρας της πίεσης για δέκα ολόκληρα λεπτά.


Κέρδισες το χρόνο, που τόσο σε πιέζει.
Δοκίμασε να βάλεις αυτά τα δικά σου δέκα λεπτά στο χρόνο της ημέρας σου. Προσπάθησε να γίνει κι αυτό μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Όσο εξασκείσαι σε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται με τον καιρό. Επίσης, αν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου, θα δεις ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα το αποδεχτούν και οι γύρω σου, οι οποίοι θα σέβονται τα καθημερινά «δέκα λεπτά» σου.

Τα δέκα αυτά λεπτά, καθημερινά, θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη σιγουριά τα εμπόδια που εμφανίζονται, να βρίσκεις την ηρεμία, να επανασυντονίζεις τον εαυτό σου και να θέτεις σωστές προτεραιότητες. Ίσως καταφέρεις, κάποια στιγμή, να αυξήσεις το χρόνο και τα δέκα λεπτά να γίνουν περισσότερα.

Δοκίμασε το και θα κερδίσεις πολλά! Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό αλλά, πίστεψε με, δεν είναι. Ο εαυτός μας είναι το πολυτιμότερο δώρο του σύμπαντος προς εμάς και πρέπει να τον φροντίζουμε. Αν δεν παρέχουμε σε εμάς τους ίδιους πολύτιμες «θεραπευτικές» στιγμές με τον ίδιο μας τον εαυτό, πώς περιμένουμε ο εαυτός μας να ανταπεξέλθει στις αντίξοες καθημερινές συνθήκες; Πώς περιμένουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να στηρίζουμε τους άλλους;

Ο ίδιος μας ο εαυτός αναζητά την προσοχή μας! Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να του κάνουμε, είναι κάποιος χρόνος μαζί του. Εσύ με εσένα!

Πηγή
http://www.loveletters.gr/%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/