Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου


Ανεξάρτητα από την ηλικία, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα περιποίησης που πρέπει να ακολουθούμε σε καθημερινή βάση για να έχουμε πάντα υγιή και όμορφη επιδερμίδα. Το να γεμίζουμε τα ράφια μας με δεκάδες κρέμες και προϊόντα περιποίησης δεν αποτελεί εγγύηση πως το δέρμα μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αντίθετα αν ακολουθούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης πρωί και βράδυ είναι σίγουρο πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στο να διατηρούμε όμορφη την επιδερμίδα μας.

Καθαρισμός
Τόνωση
Ενυδάτωση
Ενυδάτωση για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών
Ορός περιποίησης
Αντηλιακή προστασία (πρωί)

Αυτά είναι 6 βασικά και πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει απαραίτητα να τηρούμε πρωί και βράδυ. Ποτέ μην κοιμόσαστε με βρώμικη επιδερμίδα. Ακόμα και αν δεν είστε μακιγιαρισμένες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο είναι να καθαρίζετε την επιδερμίδα. Οι ρύποι της ατμόσφαιρας, ο ιδρώτας κολλούν επάνω στην επιδερμίδα και το πρωί είναι πιθανό να αντικρύσουμε σπυράκια και μαύρα στίγματα στο πρόσωπό.
Κάθε επιδερμίδα έχει της δικές της ανάγκες. Είτε αυτό είναι ρυτίδες, ξηρότητα, ακμή, λιπαρότητα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά καλλυντικά για τον τύπο του δέρματός σας και τις ανάγκες του.



Μην φέρεστε βίαια στην επιδερμίδα σας. Απλώνετε πάντα τα προϊόντα με απαλές κινήσεις.
Καθαρισμός:
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά προϊόντα για το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε ένα απαλό γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού, καλής ποιότητας και να τα συνοδεύετε με ένα απαλό υγρό ή αφρό καθαρισμού το οποίο είναι και για τα μάτια, και να ξεπλένετε το πρόσωπο με χλιαρό νερό. Τα περισσότερα γαλακτώματα δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τα μάτια. Γι’ αυτόν τον λόγο αγοράστε ειδικά για την περιοχή των ματιών ένα λάδι ντεμακιγιάζ. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, η επιδερμίδα πιο λεπτή και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το ειδικό λάδι για το ντεμακιγιάζ των ματιών είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι ιδανικό για την περιοχή των ματιών, απαλό, και αφαιρεί καλύτερα ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα.
Τόνωση:
Η τονωτική λοσιόν συμπληρώνει το γαλάκτωμα καθαρισμού δίνει λάμψη καταπραΰνει και αναζωογονεί αφαιρώντας τα κατάλοιπα από το γαλάκτωμα και τους ρύπους από την επιφάνεια της επιδερμίδας.
Ενυδάτωση:
Η επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό έχει ανάγκη από ενυδάτωση και υγρασία για να παραμένει λεία και απαλή όλη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό το πρωί να χρησιμοποιείτε μια κρέμα ενυδάτωσης με αντηλιακή προστασία όλους τους μήνες του χρόνου, ή ένα αντηλιακό γαλάκτωμα που θα απλώνετε πάνω από την ενυδατική σας κρέμα. Ακόμη και το χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει την επιδερμίδα προκαλώντας πρόωρη γήρανση και διχρωμίες. Το πρόσωπό είναι εκτεθειμένο όλους τους μήνες του χρόνου στην ηλιακή ακτινοβολία. Για να προλάβετε λοιπόν τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο, μην ξεχνάτε κάθε πρωί την αντηλιακή σας κρέμα ή μια ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας. Το βράδυ, μια κρέμα βαθειάς ενυδάτωσης ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας είναι ότι καλύτερο.
Ορός περιποίησης:
Υπάρχουν διάφοροι οροί περιποίησης προσανατολισμένοι ειδικά για της ανάγκες της επιδερμίδας σας. Ορός για την λείανση των ρυτίδων, για σύσφιξη της επιδερμίδας, για σμίκρυνση των πόρων ή ότι άλλο χρειάζεται η δική σας επιδερμίδα κυκλοφορούν στην αγορά. Ο ορός απλώνεται κάτω από την ενυδατική κρέμα και μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Απλώστε τη στο πρόσωπο πρωί και βράδυ ή μόνο το βράδυ πριν τον ύπνο.
Κρέμες ματιών:
Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητη και επιρρεπείς στις ρυτίδες, στο πρήξιμο, και στους μαύρους κύκλους. Επιλέξτε μια κρέμα που στα συστατικά της εκτός από ενυδάτωση προσφέρει αντιρυτιδική προστασία και καταπολεμά τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Χρησιμοποιείστε την πρωί και βράδυ απλώνοντάς την όχι μόνο κάτω από τα μάτια αλλά και στα βλέφαρα.
Βασική καθημερινή περιποίηση
To βράδυ:
Πλύνετε καλά τα χέρια σας με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
Απλώστε το γαλάκτωμα με κυκλικές κινήσεις κάνοντας απαλό μασάζ στην επιδερμίδα. Όχι βίαιες κινήσεις.
Βρέξτε ελάχιστα το ειδικό βαμβάκι για το ντεμακιγιάζ και αφαιρέστε το γαλάκτωμα.
Βάλτε σε ένα καθαρό βαμβάκι το ειδικό λάδι για το ντεμακιγιάζ των ματιών και αφαιρέστε απαλά το μακιγιάζ γύρω από τα μάτια, χωρίς να τρίβετε την περιοχή. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί τελείως το μακιγιάζ όσες φορές χρειαστεί.
Βάλτε λοσιόν σε ένα βαμβάκι ντεμακιγιάζ, και περάστε το από όλο το πρόσωπο.
Βρέξτε το πρόσωπο με χλιαρό νερό, βάλτε μια μικρή ποσότητα στα δάχτυλά σας από το ειδικό υγρό καθαρισμού, και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο δημιουργώντας αφρό.
Ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο χλιαρό νερό.
Σκουπίστε το πρόσωπο με μια καθαρή πετσέτα, ή με απορροφητικό χαρτί ταμποναριστά.
Απλώστε την κρέμα ματιών κάτω από τα μάτια και πάνω στα βλέφαρα σε όλη την περιοχή απαλά, χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας με κινήσεις από μέσα προς τα έξω χωρίς να τρίβετε την περιοχή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα.
Απλώστε μια μικρή ποσότητα ορού περιποίησης σε όλο το πρόσωπο πάλι με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Και τελευταίο βήμα, η κρέμα ενυδάτωσης. Απλώστε την κρέμα κάνοντας απαλό μασάζ στο πρόσωπο. Το μασάζ βοηθάει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ανοίγει τους πόρους, και βοηθάει τις κρέμες να εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα.
Το πρωί:
Αν έχετε καθαρίσει το πρόσωπο πολύ καλά το προηγούμενο βράδυ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή γαλάκτωμα και λοσιόν το πρωί ή να πλύνετε το πρόσωπο με το υγρό ή αφρό καθαρισμού, και να ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί το πρόσωπο.
Απλώστε την κρέμα ματιών γύρω από τα μάτια.
Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε τον ορό το πρωί και να περάσετε κατευθείαν στην ενυδατική σας κρέμα.
Απλώστε την ενυδατική κρέμα με δείκτη αντηλιακής προστασίας σε όλο το πρόσωπο.

Πηγή