Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

''Υγιεινές'' τροφές για τέλεια σιλουέτα



Οι γυναίκες που προσέχουν τη σιλουέτα τους ταλαιπωρούνται από συχνά διατροφικά διλήμματα. Πράγματι, τι είναι πιο σωστό να τρώμε; Οι τροφές που καταναλώνουμε εξαρτώνται από το τι θέλουμε να πετύχουμε.
Εάν επιθυμούμε να χάσουμε κιλά, θα στραφούμε στην επιλογή με τις λιγότερες θερμίδες. Εάν πάλι οι θερμίδες δεν μας απασχολούν, θα προτιμήσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά.



Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, υποστηρίζει ότι «Οι επονομαζόμενες ''υγιεινές'' τροφές μπορεί να έχουν πάρα πολλές θερμίδες, ενώ κάποιες λιχουδιές μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφικές για τη διατροφή σου όσο φαντάζεσαι».

Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να επιλέγεις για να διατηρήσεις τη γραμμή σου:

1. Ντόνατ με γλάσο ή αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα; Πάρε το πρώτο! «Αν και τα δύο φτιάχνονται με λευκό αλεύρι, που παρέχει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, οι αραβικές πίτες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η μία μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες με 5 μερίδες ψωμί» τονίζει η ειδικός. Η αραβική πίτα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και αυτό χωρίς να προσθέσεις το τυρί και τη γαλοπούλα (περίπου 150 θερμίδες). Το ντόνατ με γλάσο έχει μόνο 260 θερμίδες και 2 γραμμάρια λιπαρά λιγότερα από την αραβική!

2. Ομελέτα ή τηγανίτες; Και τα δύο έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ: 2 αυγά ομελέτα μαγειρεμένα με λάδι έχουν περίπου 190 θερμίδες και 9 γρ. λιπαρά, ενώ μία τηγανίτα διαμέτρου 15 εκ. έχει 175 θερμίδες και 7 γρ. λιπαρά. «Ωστόσο, το αυγό παρέχει πρωτεΐνες με μεγαλύτερες θερμογεννητικές ιδιότητες, που βοηθούν το μεταβολικό ρυθμό.

3. Ψητές πατάτες ή φτερούγες κοτόπουλου; Εξαρτάται. Εάν οι πατάτες με τυρί συνοδεύονται επίσης από μπέικον (140 θερμίδες, 9 γραμμ. λιπαρά η μία), προτίμησε τις φτερούγες (100 θερμίδες, 5 γραμμ. λιπαρά η μία). Όμως, αν συνδυάζονται με μπρόκολο ή κρεμμυδάκι μπορείς να ενδώσεις ελεύθερα. «Η πατάτα και τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C, ενώ το τυρί περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνες» σημειώνει η ειδικός. Οι φτερούγες, από την άλλη, μπορεί να περιέχουν συντηρητικά.

4. Ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα; Οι διατροφολόγοι λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς, γι’ αυτό και δεν είναι περίεργο που πολλοί τους προτιμούν για snack. Αν και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες (168 θερμίδες και 14 γρ. λιπαρά τα 30 γρ. έναντι των 69 θερμίδων και των 0 λιπαρών στα αποξηραμένα φρούτα), είναι επίσης γεμάτα βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, η μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών είναι μονοακόρεστα, τα οποία ωφελούν την καρδιά.

5. Φρεσκοστυμμένος φυσικός χυμός ή δημητριακά με φρούτα; Παρότι και οι δύο επιλογές είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία, οι ειδικοί προτείνουν τα δημητριακά ως καλύτερη επιλογή για πρωινό. «Πολλά δημητριακά είναι ενισχυμένα με βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία στα οποία έχουν έλλειψη οι γυναίκες, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ» λέει η διαιτολόγος.

Εάν προτιμάς το φυσικό χυμό, φτιάξε το δικό σου με ολόκληρα φρούτα και, αν θες να ρίξεις τον γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να μην πεινάσεις γρήγορα, πρόσθεσε άπαχο γιαούρτι ή και γάλα σόγιας.

Πηγή: Shape


Το διαβάσαμε στο Zougla.gr


Πηγή
http://www.ourlife.gr/