Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνουμε μπορεί να ενεργοποιήσουμε την πείνα μας με διαφορετικό τρόπο, τόσο σε ποσότητα όσο και σε είδος; Και τι εννοούμε λέγοντας ποσότητα και είδος; Έρευνες που έγιναν από τον δρα Ντέιβιντ Στένσελ, καθηγητή της Σχολής Αθλητικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λαφμπόροου στη Βρετανία αποδείχθηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα είδη γυμναστικής που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο ή ακόμα να θέλουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος φαγητού μετά.
Σύμφωνα με την έρευνα το κολύμπι, κυρίως σε κρύα νερά, είναι το είδος της γυμναστικής το οποίο προκαλεί το μεγαλύτερο αίσθημα πείνας και κυρίως δημιουργεί έντονη ανάγκη για γλυκό. Αντίθετα το τρέξιμο σε μια ζεστή σχετικά μέρα δεν προκαλεί την πείνα μας, αλλά αντίθετα δημιουργεί ανάγκη για κάποιο δροσιστικό υγρό. Όλα αυτά οφείλονται στην ύπαρξη μιας ορμόνης, της γρελίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του αισθήματος πείνας και διεγείρεται ανάλογα με την ένταση αλλά και το είδος της άσκησης. Έχει αποδειχθεί ότι το τρέξιμο καταστέλλει την συγκεκριμένη ορμόνη ενώ το κολύμπι την διεγείρει.
Αντίθετα άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, δεν έχει καμία επίδραση στην συγκεκριμένη ορμόνη με αποτέλεσμα να μην προκαλεί την αυξομείωση του αισθήματος της πείνας.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στένσελ το αίσθημα της πείνας συνδέεται επίσης με την θερμοκρασία του σώματος. Όταν γυμναζόμαστε το σώμα μας διοχετεύει αίμα στους μυς, το οποίο και παίρνει κατά κύριο λόγο από το στομάχι. Όταν κάποιος έχει γυμναστεί έντονα, και η θερμοκρασία του σώματός του έχει αυξηθεί, ο οργανισμός προσπαθεί να διοχετεύσει αυτή την έξτρα θερμότητα στο περιβάλλον και το επιτυγχάνει κυκλοφορώντας το αίμα στο δέρμα! Το αίμα που χρησιμοποιείται προέρχεται και πάλι από το στομάχι και έτσι δημιουργείται αίσθημα κορεσμού. Αντίθετα λειτουργεί όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή ή κάνει κρύο και το αίμα συγκεντρώνεται στα όργανα της πέψης και δεν διοχετεύεται στους μυς.
Τέλος, η ίδια έρευνα δείχνει ότι 24 ώρες μετά το πέρας της γυμναστικής ο ασκούμενος δεν θα καταναλώσει (συνολικά) περισσότερη τροφή από αυτή που θα κατανάλωνε χωρίς άσκηση. Παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού που δημιουργείται από κάποια ήδη γυμναστικής μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες, ώσπου να επανέλθει το επίπεδο της ορμόνης στα κανονικά επίπεδα.
Εάν λοιπόν δεν θέλετε να χάσετε απότομα βάρος προτιμείστε το κολύμπι σε κρύα νερά, το οποίο δημιουργεί την τάση για κατανάλωση λιπαρών γευμάτων, ή τα βάρη. Αντίθετα, το τρέξιμο, η αεροβική γυμναστική, το πολύ έντονο περπάτημα, ο έντονος χορός θα σας βοηθήσουν περισσότερο στην γρηγορότερη απώλεια βάρους!
Δέσποινα Νικολάκη
Πηγή