Γιατί βγάζουμε σπυράκια και σπυριά με πύον; Τι συμβαίνει στο δέρμα μας με τους πόρους, το σμήγμα και διάφορα άλλα και αντιδράει ο οργανισμός μας έτσι; Δείτε!
Το σπυράκι είναι ένα μικρό εξόγκωμα του δέρματός μας, που προκλήθηκε από το "βούλωμα" ενός πόρου ή κάποιους άλλους παραπλήσιους παράγοντες (όπως μόλυνση, τραυματισμός, κλπ, ενός πόρου). Τα πολλαπλά σπυράκια που βγαίνουν συστηματικά, ονομάζονται ακμή. Με την ακμή, θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα σπυράκια ως κάτι μη φυσικό και άσχημο και προσπαθούνε να τα αποφύγουνε ή να τα κάνουνε "αόρατα", όσο γίνεται. Αυτό θα το συζητήσουμε πιο κάτω.
Πως και γιατί δημιουργείται το σπυράκι;
Ένα σπυρί δημιουργείται όταν κάποια νεκρά κύτταρα του δερματός μας, προσπαθούνε να αποβληθούν έξω από το δέρμα μας, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Και αυτό, λόγω το βούλωμα των πόρων του δέρματός μας.
Συνήθως, το βούλωμα αυτό οφείλεται στους σμηγματόδεις αδένες. Για να διατηρήσει ο οργανισμός μας το δέρμα μας υγιές, παράγει σμήγμα. Έτσι, απο ένα σημείο και μετά, το σμήγμα αυτό λειτουργεί αρνητικά για το δέρμα μας και βουλώνει τους πόρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξάγει ο οργανισμός τα νεκρά κύτταρα, να δημιουργεί ένα σπυράκι, ώστε να εξαχθούν με "τεχνητό" τρόπο από το δέρμα μας!
Η βρωμιά από εξωτερικούς παράγοντες (καυσαέρια, ατμοσφαιρικά μικρόβια που κολλάνε στο δέρμα μας, κλπ), μπορούν επίσης να προκαλέσουν βούλωμα ενός πόρου και να δημιουργηθεί σπυράκι για αποβολή νεκρών κυττάρων.
Τι είναι τα σπυράκια με το πύον;
Τα σπυράκια με πύον, ακολουθούν την ίδια λογική με αυτή που προαναφέραμε. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι δεν προσπαθεί ο οργανισμός να αποβάλλει μόνο νεκρά κύτταρα του δέρματός μας.
Το πύον είναι ένα άσπρο υγρό, που είναι αποτέλεσμα μιας "μάχης" που έδωσε ο οργανισμός για να καταπολεμήσει κάποια μικρόβια που εισέβαλαν στον οργανισμό μας. Για να το πούμε απλά, το πύον είναι "σκοτωμένα" μικρόβια και σκοτωμένα κατάλυπα από τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας, που δημιουργήθηκαν κατά τη "μάχη" και που πρέπει να τα αποβάλλει!
Έτσι αυτά τα κατάλυπα, αποβάλλονται με αυτόν τον τρόπο, το σπυράκι με πύον.
Πολλοί άνθρωποι, έχουν την τάση να σπάνε τα σπυριά. Αυτό είναι εν μέρη λάθος! Για να το πούμε απλά, με το που σπάσουμε ένα σπυράκι, προκαλείται πληγή και είναι πολύ εύκολο να μολυνθει, άρα να ξαναδημιουργηθεί σπυράκι.
Επίσης, όπως το σπάμε, συσσωρεύουμε τα νεκρά κύτταρα πιο βαθιά στο δέρμα μας(μια μικρή ποσότητα που είναι υπεραρκετή, ενώ τη μεγαλύτερη τη βγάζουμε), με αποτέλεσμα να προκληθούν καινούριες μολύνσεις σε υγιείς ιστούς και πολλές φορές σε ανεπανόρθωτη ζημιά(με πρόκληση ελαφρών ουλών).
Τα σπυράκια όμως με το πύον και αυτά με τη μαύρη κηλίδα, μπορούμε να τα σπάμε(βέβαια δεν είναι απαραίτητο τουλάχιστον για αυτά με το πύον), ενώ όλα τα υπόλοιπα, προσοχή: όχι! Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε, με ότι τα σπάσουμε, να είναι πεντακάθαρα και στειρομένα.
Τι να προσέχετε
Γενικά, ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει κάτι από την αρχή ως το τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι και εδώ. Το καλύτερο θα ήταν να τα αφήσετε όλα να κάνουνε τον κύκλο τους, χωρίς να επέμβετε. Ο οργανισμός μας θα τα τακτοποιήσει όλα.
1) Αποφύγετε να τα πειράζετε και να τα ακουμπάτε.
2) Αποφύγετε το makeup σε αυτή την περιοχή, γιατί μεγαλώνετε το πρόβλημα κι άλλο, αντί για να το βοηθάτε!
3) Αν κάποιο σπυράκι επιμένει και δεν φύγει μετά από κάποιον καιρό, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.
Για να αποφύγετε όσο το δυνατόν γίνεται, να βγάζετε τα σπυράκια, φροντίστε να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό. Να το καθαρίζετε ώστε οι πόροι να μην βουλώνουν.
Επίσης, φροντίστε τη διατροφή σας! Συνήθως η αποφυγή λίπους, σοκολατών, κλπ βοηθάνε στο να μη βγάζετε σπυράκια.
Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Άνθρωπος με άνθρωπος διαφέρουν: άλλοι μπορεί να μην έχουν πρόβλημα σε συγκεκριμένη διατροφή και άλλοι να έχουν. Οπότε δείτε ποιά είναι για εσάς η επιβλαβής διατροφή και αποφύγετέ την.
Τέλος, αποφεύγοντας το στρες, θα σας βοηθήσει στο να μη βγάζετε σπυριά, φυσικά σε συνδιασμό με τα παραπάνω.
Σημείωση:
Μη συγχέετε την ακμή με ένα απλό σπυράκι! Η ακμή είναι αιτία εντελώς διαφορετικών παραγόντων, όπως προδιάθεσης του οργανισμού, τρόπος αντιμετώπισης τοξινών, και άλλοι παράγοντες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο! Είναι πολύ απλά, κάτι διαφορετικό, αν και υλοποιείται με σπυράκια.
Πηγή
http://coolweb.gr