Ο Στάνλεϊ – που κοιμάται χωριστά από τη σύζυγό του- επεσήμανε ότι ιστορικά οι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για να μοιράζονται το κρεβάτι τους, αλλά η σύγχρονη συνήθεια του κοινού ύπνου ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση, όταν οι άνθρωποι μετακινήθηκαν από την ύπαιθρο στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και αντιμετώπισαν ασφυκτική έλλειψη χώρου στα νέα σπίτια τους.
Πριν τη βικτωριανή εποχή, πρόσθεσε, δεν ήταν σπάνιο τα παντρεμένα ζευγάρια να κοιμούνται χώρια, ενώ στην αρχαία Ρώμη το συζυγικό κρεβάτι προοριζόταν για τη σεξουαλική συνεύρεση μόνο και όχι για τον ύπνο.
Ο Στάνλεϊ, που διευθύνει ένα από τα κορυφαία επιστημονικά εργαστήρια της Βρετανίας για την μελέτη του ύπνου, παρότρυνε τους σύγχρονους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. “Έχει να κάνει με αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους. Αν κοιμάστε μαζί και κοιμάστε και οι δύο τέλεια, τότε μην αλλάξετε, όμως μην φοβηθείτε να πείτε κάτι διαφορετικό…αντί να προτιμήσετε να τραβηχτείτε στην άλλη άκρη του κρεβατιού”.
Όπως είπε, ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη, την καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά, τις πνευμονικές διαταραχές, τα κυκλοφοριακά και εργατικά ατυχήματα, τα διαζύγια κλπ., παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι αγνοούν ή υποτιμούν τη σημασία του ύπνου για την υγεία τους.
“Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κοιμούνται καλύτερα, όταν βρίσκονται μαζί με ένα σύντροφο, όμως τα στοιχεία δείχνουν διαφορετικά πράγματα”, συμφώνησε ο κοινωνιολόγος δρ Ρόμπερτ Μίντοους του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, ο οποίος πραγματοποίησε μελέτη για να συγκρίνει πόσο καλά κοιμούνται τα ζευγάρια, αν μοιράζονται το κρεβάτι ή κοιμούνται χώρια. Όπως διαπίστωσε (με δείγμα 40 ζευγαριών), αν ένας από τους δύο μετακινείται μέσα στον ύπνο του ή ροχαλίζει, ο σύντροφός του έχει 50% πιθανότητες να ενοχληθεί και να χαλάσει το δικό του ύπνο.
Παρόλα αυτά, τα ζευγάρια διστάζουν να κοιμηθούν χώρια.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, λιγότερα από ένα στα δέκα ζευγάρια (8%), που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ των 40 – 60 ετών, κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια.
Πηγή
http://www.healthyliving.gr