Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Αν νομίζετε ότι μόνο η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο γερνάει πρόωρα το δέρμα, ξανασκεφθείτε το. Δύο νέες μελέτες δείχνουν πως το δέρμα μας όχι μόνο δεν προστατεύεται όταν το «βλέπει» ο ήλιος στη διάρκεια της οδήγησης ή όταν καθόμαστε πίσω από κλειστά τζάμια, αλλά μπορεί να καταλήξει να δείχνει έως 7 χρόνια πιο γερασμένο!
Ακόμα και λίγες ώρες παραμονή στο αυτοκίνητο στη διάρκεια των ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών μηνών μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως διαπίστωσαν γάλλοι ερευνητές μελετώντας οδηγούς, οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα του προσώπου αλλά και του χεριού που βρίσκεται προς το παράθυρο είναι τόσο σοβαρές, ώστε μετά από χρόνια είναι εμφανής η διαφορά με την άλλη πλευρά του σώματός τους, που εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο.
Επιπλέον, οι δερματικές βλάβες εξαιτίας του φθινοπωρινού ήλιου είναι πολύ χειρότερες απ’ ό,τι έως τώρα πίστευαν οι ειδικοί, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.
Όπως λένε, τα τζάμια δεσμεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου, αλλά το περίπου 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) που σχετίζεται με τα ηλιακά εγκαύματα και την γήρανση, διέρχονται και φτάνουν έως το δέρμα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει ως επακόλουθο να γερνάει το δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο, με διπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι εάν δεν το «έβλεπε» ο ήλιος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξει πιο γρήγορα γραμμές και ρυτίδες, οι οποίες επιπλέον θα είναι πιο βαθιές γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα – αλλά στην πλευρά του προσώπου που εκτίθεται στον ήλιο.
Οδηγοί και εργαζόμενοι
Επιστήμονες από το University College Hospital του Μπεσανκόν, στη Γαλλία, πραγματοποίησαν μία από τις πρώτες μελέτες για τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος του προσώπου σε συνάρτηση με την ημερήσια έκθεση στον ήλιο.
Διαπίστωσαν ότι μια εργαζόμενη που κάθεται μπροστά στο παράθυρο ή μία καθημερινή οδηγός θα γεράσει πιο γρήγορα από την πλευρά του προσώπου της που εκτίθεται στον ήλιο και στην ζέστη, ακόμα κι αν τα παράθυρα (της δουλειάς ή του αυτοκινήτου) είναι κλειστά.
«Οι εθελοντές μας είχαν σημαντικά περισσότερες κλινικές ενδείξεις γήρανσης του προσώπου στη μία πλευρά του προσώπου, εξαιτίας της οδήγησης ή της εργασίας κοντά σε παράθυρα επί πολλά χρόνια», είπαν.
Μία από τις εθελόντριές τους ήταν μια 62χρονη εμπορική αντιπρόσωπος, η οποία επί 33 χρόνια οδηγούσε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα για να πηγαίνει σε πελάτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πλευρά του προσώπου της που ήταν πιο κοντά στο παράθυρο του αυτοκινήτου, έμοιαζε τουλάχιστον 7 χρόνια πιο γερασμένη από την άλλη πλευρά.
Άνοιξη και φθινόπωρο
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», μία άλλη μελέτη, αυτή τη φορά βρετανική, έδειξε πως ακόμα και την άνοιξη ή το φθινόπωρο ο ήλιος βλάπτει το δέρμα των οδηγών.
Την μελέτη πραγματοποίησαν ο καθηγητής Τρέβορ ΜακΜίλαν και η δρ Σάρα Άλλινσον από την Σχολή Υγείας & Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Όπως έδειξε, μια χαμηλή δόση UVA (αντίστοιχη με αυτήν μιας φθινοπωρινής μέρας στη Βρετανία) προκαλεί αύξηση έως 50 φορές στην δραστηριότητα (έκφραση) ορισμένων γονιδίων τα οποία σχετίζονται με την φωτογήρανση, δηλαδή με την πρόωρη γήρανση του δέρματος εξαιτίας της έκθεσης στο φως του ήλιου.
Σημάδια της φωτογήρανσης είναι μαύρες κηλίδες, ρυτίδες, «πεσμένο» και ξηρό δέρμα, καθώς και ρήξεις μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων.
«Πιστεύουμε ότι το 90% των εμφανών σημαδιών της γήρανσης στο δέρμα οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο – και περισσότερο από το 95% από αυτά, οφείλονται στην UVA», δήλωσε ο δρ Τζων Χοκ, ομότιμος καθηγητής Δερματολογικής Φωτοβιολογίας και ειδικός στην UVA.
«Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι ο ήλιος δεν προκαλεί δερματικές βλάβες μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο, γι’ αυτό και το δέρμα χρειάζεται συνεχή προστασία», κατέληξε.
Πηγή
http://ygeia.tanea.gr