Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Να σου μιλάς όπως μιλάς σε αυτούς που αγαπάς!

Γράφει η Τζένη Γιαννοπούλου

Να σου μιλάς. Να σου μιλάς πολύ. Αλλά να προσέχεις αυτά που σου λες και πως τα λες.
Να μιλάς στον εαυτό σου σα να είναι το πιο αγαπημένο σου άτομο στον κόσμο. Γιατί θα έπρεπε να είναι. Γιατί ο τρόπος που μιλάς στον εαυτό σου, οι σκέψεις σου, γίνεται η στάση σου για τη ζωή. Ο εαυτός σου ακούει, πίστεψέ με. Και όχι μόνο σε ακούει, σε πιστεύει κιόλας.

Αν λοιπόν μιλάς στον εαυτό σου αρνητικά, αν του λες “πως είσαι έτσι”, “πως τα έχεις κάνει όλα μαντάρα”, “δεν μπορείς”, αυτά θα πιστέψει. Δε λέω, καλό είναι να τον μαλώνουμε πότε πότε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά αυτό το κάνουμε όλοι έτσι κι αλλιώς. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που μίλησες στον εαυτό σου με αγάπη, με συμπόνοια, με κατανόηση; Πότε ήταν η τελευταία φορά που του είπες “Έλα δεν πειράζει, έπεσες αλλά θα τα καταφέρεις, πιστεύω σε εσένα”. Φαντάζομαι ποτέ ή έχει περάσει πολύς καιρός.

Να σου μιλάς. Να σου λες τις σκέψεις σου, τα σχέδια, τα όνειρά σου. Οι “φωναχτές” σκέψεις βοηθούν να υλοποιήσεις και να αναλύσεις καλύτερα αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Σε βοηθούν να έχεις μια καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων. Όχι δεν είσαι τρελός, ούτε ψυχασθενής. Ίσα ίσα, αποδεδειγμένα το να μιλάς στον εαυτό σου είναι σημάδι εξυπνάδας. Και οι άνθρωποι που μιλούν συχνά στον εαυτό τους είναι ψυχικά αλλά και σωματικά πιο υγιείς.

Να σου μιλάς και να σε καταλαβαίνεις. Κι όταν σε καταλαβαίνεις μαθαίνεις και να σε αποδέχεσαι. Να σε εκτιμάς. Να σε αγαπάς. Να σου μιλάς και να σε αγκαλιάζεις με τις λέξεις σου. Όπως θα αγκάλιαζες έναν άνθρωπο που αγαπάς. Να σε ενθαρρύνεις και να σε συγχωρείς. Να γίνεις ο καλύτερός σου φίλος.

Με το να συζητάς με τον εαυτό σου το μόνο σίγουρο είναι πως μιλάς με έναν άνθρωπο, εσένα, που γνωρίζεις καλά και μπορείς να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα. Πέρα από εσένα, κανένας άλλος δε γνωρίζει πραγματικά τα άγχη σου, τους προβληματισμούς σου και τον τρόπο που χτυπάει η καρδιά σου πάνω σε ένα θέμα. Εκφράζοντας στο είδωλό σου στον καθρέφτη οποιαδήποτε αρνητικό συναίσθημα το αποδυναμώνεις και χαλαρώνεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το να μιλάς δυνατά σε σένα για τα θετικά σου συναισθήματα, τα ενδυναμώνεις κι ανεβάζεις τη διάθεσή σου.

Στο κάτω κάτω αν δεν τα πούμε με αυτόν τον τυπάκο, εμάς ντε, με ποιον θα τα πούμε καλύτερα;

Πηγή