Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Μας


Έγκυρες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι, το ουράνιο τόξο της διατροφής δηλαδή όταν επιλέγει κάποιος τροφές σύμφωνα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, προσφέρει στον οργανισμό του όλες τις προστατευτικές, θρεπτικές ουσίες.



Πολλές από τις χρωστικές που περιέχουν τα φυτά στους καρπούς ή στα φύλλα τους αποτελούν τα βασικά μέρη των αμυντικών συστημάτων τους και προφυλάσσουν, μεταξύ άλλων, από το οξειδωτικό στρες. Υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο τι χρώμα έχει η διατροφή σας, αναφέρει ότι πρέπει να δίνουμε χρώμα στη διατροφή μας, για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε το DNA μας.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον μία μερίδα φρούτα και λαχανικά από κάθε χρωματική ομάδα. 

Δοκιμάστε λοιπόν…Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Πράσινο

Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα το όπως οι πράσινες πιπεριές, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια, το λάχανο, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια. Τα μπιζέλια και άλλα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος, αλλά και από φρούτα όπως το ακτινίδιο ή το αβοκάντο. Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν καλή πηγή δύο αντιοξειδωτικών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης,
ενώ συγχρόνως είναι πλούσια σε φωτοχημικά συστατικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, όπως
τα ισοθειοκυανικά.

Η λουτεΐνη ανήκει στα καροτενοειδή και βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά. Δεν τη συνθέτει ο οργανισμός, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέσω των τροφών. Δρα προστατευτικά ενάντια στις επιβλαβείς συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ουσίας που προστατεύει τα μάτια. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.
  

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, το καρπούζι, οι φράουλες και άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου και κηκιδικό οξύ, το οποίο προστατεύει από τις αλλοιώσεις του DNA. Πολύ πλούσια σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, είτε είναι φρέσκια είτε επεξεργασμένη. Μάλιστα, εργαστηριακά πειράματα έχουν αποδείξει πως το λυκοπένιο απορροφάτε πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό κατόπιν επεξεργασίας της ντομάτας, δηλαδή με τη μορφή σάλτσας ή κέτσαπ.

Η αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου συνιστάται στο ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων. Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αυξημένη πρόσληψή του, μέσω φρούτων και λαχανικών, συσχετίζεται με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη και του στομάχου. Επίσης, η κατανάλωση της φυσικής αυτής ουσίας συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, και γενικότερα, καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύεται τις πορτοκαλί πιπεριές, το καρότο, το ροδάκινο και άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε Β-καροτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστική σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως μέσω της μείωσης της οξείδωσης της «κακής χοληστερόλης» [LDL]. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι καπνιστές, μια ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες, εμφανίζουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως τα μούρα, το λεμόνι, το πορτοκάλι, o ανανάς και, κυρίως τα εσπεριδοειδή. Αυτές είναι τροφές πλούσιες Βιταμίνη C, η οποία φαίνεται πως προστατεύει από καρδιακές παθήσεις αλλά και από τη στεφανιαία νόσο. Επίσης, παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων και βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για υγιή δόντια, οστά, ούλα και αιμοφόρα αγγεία. Πρέπει να δώσουμε, όμως, ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η επεξεργασία των τροφών, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, να μην είναι έντονη, διότι η βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα π.χ. με το βράσιμο.

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Λευκό

Το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύεται από τροφές όπως τα κρεμμύδια, τα ραπανάκια, το εσαλότ και τα σκόρδα, που περιέχουν αλλισίνη και βαλανοκετόνη, οι οποίες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, η οποία καταπολεμά τον καρκίνο.

Το Ουράνιο Τόξο Της Διατροφής Το Μπλε & Το Μωβ

Το μπλε και το μοβ αντιπροσωπεύονται από τροφές όπως το μοβ κουνουπίδι, το μοβ λάχανο, τα φρούτα του δάσους, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα δαμάσκηνα ή τα φραμπουάζ, θεωρούνται οι καλύτερες πηγές ανθοκυανίνων και παρέχουν προστασία απέναντι στην οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την όραση, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενδεχομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη νοσημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής μας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και οι νευρολογικές νόσοι.

Πηγή
https://beauty-secrets.gr