Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ποια είναι η βιταμίνη που μπορεί να καθυστερήσει τα γκρίζα μαλλιά

Από την Νικολέτα Μακρη

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών ανησυχεί πολλές γυναίκες. Ωστόσο, αν και ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της «γκρίζας επέλασης» (αν δεν σε ενοχλεί, δηλαδή, γιατί πλέον το γκρι γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό trend).

Υπάρχει, λοιπόν, μια βιταμίνη που μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να ξεκινήσεις να βάφεις τα μαλλιά σου αρκετά αργότερα και αυτή είναι η B12 καθώς φαίνεται ότι έχει εντοπιστεί μια σύνδεση μεταξύ αυτής και των γκρίζων μαλλιών.



Η βιταμίνη Β12 είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή DNA, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα κύτταρα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριχοθυλακίων μας. Οι θύλακες της τρίχας είναι οι μικροσκοπικές δομές στη βάση των κλώνων των μαλλιών που βοηθούν να αγκιστρωθούν στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα ωοθυλάκια παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Για να ευδοκιμήσουν, τα τριχοθυλάκια βασίζονται σε μια σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που μεταφέρονται από τα κύτταρα του αίματος.

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή υγιών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε ανεπαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και πρόωρο γκριζάρισμα. Επομένως, εάν γκριζάρεις πρόωρα είναι απαραίτητο να εξετάσεις εάν η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο, όμως υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εάν ανησυχείς για το πρόωρο γκριζάρισμα και υποψιάζεσαι ότι έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν γιατρό (όπως πάντα, έτσι κι αλλιώς). Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική θεραπεία.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που προκαλούν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών

Ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί σίγουρα να είναι ένας παράγοντας πρόωρου γκριζαρίσματος, δεν είναι η μόνη αιτία. Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε τα μαλλιά σου θα αρχίσουν φυσικά να γκριζάρουν, συχνά ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοτίβο με τους γονείς σου. Άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον χρόνο εμφάνισης των γκρίζων μαλλιών.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να αποτρέψουν το γκριζάρισμα των μαλλιών

Τροφές πλούσιες σε καταλάση: Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου τροφές όπως γλυκοπατάτες, καρότα, λάχανο, κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καταλάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην προστασία της χρωστικής των μαλλιών σου. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος.

Μαύρη σοκολάτα: Απόλαυσε μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει χαλκό, ο οποίος είναι καθοριστικός για το χρώμα των μαλλιών. Ο χαλκός είναι ένα βασικό συστατικό της μελανίνης, της χρωστικής που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας. Η επαρκής πρόσληψη χαλκού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος.

Πράσινο τσάι: Πίνε πράσινο τσάι για να επωφεληθείς από τα αντιοξειδωτικά του, τα οποία προστατεύουν τα μαλλιά σου από τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, από το ηλιακό φως και τη ρύπανση. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού στα μαλλιά σου, όπως σε σαμπουάν ή λάδι μαλλιών, για να τα ενισχύσεις και να καθυστερήσεις την έναρξη του γκριζαρίσματος.

Πηγή

https://www.womenonly.gr