Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο λόγος που μερικές γυναίκες δείχνουν νεότερες


Οι διατροφικές συνήθειες και το στρες δεν είναι τελικά οι βασικοί παράγοντες που γκριζάρουν τα μαλλιά, ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη, τα γονίδια της γυναίκας είναι ο κυρίως… ύποπτος.
Ερευνητές από την εταιρεία Unilever μελέτησαν περισσότερες από 200 όμοιες (μονοζυγωτικές) και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 59 έως 81 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στο γκριζάρισμα των μαλλιών που είχαν οι όμοιες δίδυμες (με τα ίδια γονίδια) ήταν ελάχιστες, ενώ μεταξύ των διαφορετικών διδύμων υπήρχαν αρκετές διαφορές.
Στη μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους», διαπιστώθηκε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες.
Από την άλλη, κατά τους ερευνητές, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει περισσότερο με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου.
Ειδικότερα για το γκριζάρισμα των μαλλιών οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές.
Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες.
«Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της», εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Γκαν που ηγείτο της μελέτης.
Η Νίνα Γκόουντ, από το Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι γκριζάρουν νωρίτερα από άλλους.
«Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS ONE».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Πηγή