Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

8 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι πετυχημένοι


Γιατί κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους τους, ενώ άλλοι όχι; Η αυθόρμητη απάντηση – ότι γεννιούνται με έμφυτα ταλέντα και επιδεξιότητες – είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ. Στην πραγματικότητα,  η σχετική  έρευνα που γίνεται εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι οι πετυχημένο άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους μόνο και μόνο επειδή είναι αυτό που είναι, αλλά  επειδή κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. 

 

1. Είναι συγκεκριμένοι.


Όταν θέτουν ένα στόχο, προσπαθούν να είναι όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Το “θα χάσω 5 κιλά” είναι καλύτερος στόχος από το «θα χάσω κάποιο βάρος”. Γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν να πετύχουν, τους δίνει το κίνητρο να πιάσουν τον στόχο. Επίσης, τους βοηθάει να  σκεφτούν τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Η απλή υπόσχεση ότι θα  ”τρώω λιγότερο” ή “θα κοιμάμαι περισσότερο” είναι πολύ ασαφής. Ενώ το  ”Θα κοιμάμαι στις 22:00″ δεν αφήνει κανένα περιθώρια αμφιβολίας για το τι πρέπει να γίνει.

 

2. Βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.


Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολυάσχολοι είμαστε οι περισσότεροι και πόσους στόχους κυνηγάμε κάθε φορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως χάνουμε ευκαιρίες που βοηθούν την εκπλήρωση ενός στόχου μας, επειδή απλά δεν αντιληφθήκαμε την ευκαιρία. Δεν έχετε πραγματικά χρόνο να γυμναστείτε σήμερα;  Δεν προλαβαίνετε να επιστρέψετε το τηλεφώνημα που σας έγινε;  Το να πετύχετε τους στόχους σας προϋποθέτει ότι θα αρπάξετε την ευκαιρία προτού γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σας.
Για να αδράξετε την κατάλληλη στιγμή , αποφασίστε  εκ των προτέρων πότε και πού θα κάνετε κάθε ενέργεια . Και πάλι είναι πολύ σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι (π.χ., “Την Τετάρτη και την Παρασκευή θα γυμναστώ για 30 λεπτά πριν από την δουλειά.”). Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό το είδος προγραμματισμού αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας κατά περίπου 300% !

 

3. Γνωρίζουν ακριβώς πόσο απέχουν από τον στόχο.


Η επίτευξη οποιουδήποτε στόχου απαιτεί επίσης ειλικρινή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου σας. Αν δεν ξέρετε πόσο καλά τα έχετε πάει, δεν μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως τη συμπεριφορά σας ή την στρατηγική σας. Ελέγχετε  την πρόοδό σας συχνά, εβδομαδιαία, ή ακόμα και καθημερινά, ανάλογα με το στόχο.

 

4. Είναι ρεαλιστικά αισιόδοξοι.


Όταν θέτετε ένα στόχο, θα πρέπει να επιστρατεύετε κάθε θετική σκέψη. Η πίστη στις δυνατότητες σας είναι πάρα πολύ σημαντική για τη δημιουργία και τη διατήρηση των κινήτρων σας. Όμως δεν πρέπει να υποτιμάτε το πόσο δύσκολο είναι να φτάσετε το στόχο σας. Οι περισσότεροι σημαντικοί στόχοι απαιτούν χρόνο, σχεδιασμό, προσπάθεια και επιμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σκέψη ότι τα πράγματα θα έρθουν βολικά  και αβίαστα, σας αφήνει απροετοίμαστους για το δύσκολο ‘ταξίδι’ , και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτυχίας.

 

5. Εστιάζουν στο να γίνουν καλύτεροι, και όχι στο να είναι καλοί.


Τα να πιστεύετε ότι έχετε την ικανότητα να επιτύχετε τους στόχους σας είναι σημαντικό, αλλά επίσης σημαντικό είναι να πιστεύετε ότι μπορείτε να αποκτήσετε επιπλέον ικανότητες. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η νοημοσύνη μας, η προσωπικότητά μας, και φυσικά οι ικανότητες μας παραμένουν σταθερές και ότι ανεξαρτήτως τι θα κάνουμε, δεν θα βελτιωθούν. Ως αποτέλεσμα, επικεντρωνόμαστε  σε στόχους στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας,  και όχι σε στόχους με τους οποίους θα βελτιωθούμε και θα αποκτήσουμε νέες  δεξιοτήτες.
Ευτυχώς, χρόνιες έρευνες δείχνουν ότι η παραδοχή της σταθερής και αμετάβλητης ικανότητας είναι εντελώς λάθος. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι μπορείτε να αλλάξετε θα σας επιτρέψει να κάνετε καλύτερες επιλογές, και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές σας. Οι άνθρωποι των οποίων ο στόχος είναι να βελτιωθούν αντί να είναι απλώς καλοί, συναντούν δυσκολίες στην πορεία, όμως  εκτιμούν και απολαμβάνουν το ταξίδι όσο και τον προορισμό.

 

6. ‘Γυμνάζουν’ τον μυ της θέλησης.


Ο “μυς” του αυτοελέγχου  λειτουργεί ακριβώς όπως οι άλλοι μύες στο σώμα σας – όταν δεν ασκείται γίνεται πιο αδύναμος με την πάροδο του χρόνου. Όμως όταν τον γυμνάζεται τακτικά, θα δυναμώσει και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.
Για να δυναμώσετε τη δύναμη της θέλησης, ξεκινήστε μια πρόκληση για την οποία χρειάζεται να κάνετε κάτι που δεν θα  το κάνατε αλλιώς. Σταματήστε τα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κάντε 100 push-ups την ημέρα, σηκωθείτε ίσια όταν πιάνετε τον εαυτό σας να καμπουριάζει, προσπαθήστε να μάθετε μια νέα δεξιότητα. Όταν αισθανθείτε ότι θέλετε να εγκαταλείψετε,  μην το κάνετε. Ξεκινήστε με ένα βήμα κάθε φορά, και κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε («Αν έχω ακατάσχετη επιθυμία για ένα σνακ, θα φάω τρία κομμάτια αποξηραμένα φρούτα.”) Θα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά θα γίνει ευκολότερο, και αυτό είναι το νόημα. Όσο η δύναμη της θέλησης σας μεγαλώνει, θα μπορείτε να ξεκινήστε περισσότερες προκλήσεις.

 

7. Αποφεύγουν τους πειρασμούς


Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι ο ‘μύς’ της θέλησης σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι έχει όρια, και αν τον επιβαρύνετε απότομα θα χάσει την δύναμη του. Μην προσπαθήσετε για δύο δύσκολους στόχους ταυτόχρονα (όπως  διακοπή του καπνίσματος και  δίαιτα ταυτόχρονα). Μην δυσκολεύετε τον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να αντισταθούν στους πειρασμούς, και ως αποτέλεσμα βάζουν τον εαυτό τους σε καταστάσεις όπου αφθονούν οι πειρασμοί. Οι πετυχημένοι  άνθρωποι ξέρουν να μην κάνουν πιο δύσκολο ένα στόχο, από ότι είναι πραγματικά.

 

8. Εστιάζουν σε αυτό που θα κάνουν, όχι σε αυτό που δεν θα κάνουν.


Θέλετε να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα, ή να αλλάξετε διάθεση και συμπεριφορά; Σχεδιάστε πώς θα αντικαταστήσετε τις κακές συνήθειες με καλές, αντί να εστιάζετε μόνο στις κακές συνήθειες. Η έρευνα για την καταστολή σκέψης (π.χ., “Μην σκέφτεστε για αυτό”) έχει δείξει ότι η προσπάθεια  αποφυγής μια σκέψης καταλήγει να την κάνει πιο ενεργή στο μυαλό σας. Το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται για συμπεριφορά. Με την προσπάθεια να σταματήσετε μια κακή συνήθεια, πολλές φορές η συνήθεια ενισχύεται.
Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, αναρωτηθείτε τι θα κάνετε αντί για ‘αυτό. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μην χάνετε την ψυχραιμία σας, μπορείτε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο “Αν αρχίσω να αισθάνομαι θυμό, τότε θα πάρω τρεις βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσω.” Χρησιμοποιώντας τη βαθιά αναπνοή ως εναλλακτική λύση για να το θυμό σας, η κακή συνήθεια θα μειωθεί με τον καιρό μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.

Πηγή : Harvard 

Πηγή
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com