Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Ο φαύλος κύκλος της βίας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΗ ΧΑΡΑΚΙΑΝΑΚΗ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο βιαιοπραγιών τόσο από τη πλευρά της αστυνομίας, όσο και από τη πλευρά των διαδηλωτών. Η όλη κατάσταση οξύνθηκε με το περιστατικό βίας στη νέα Σμύρνη, όπου ένας νεαρός ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς. Στο σχετικό βίντεο που έχει δημοσιευθεί ο νεαρός άνδρας ακούγεται ξεκάθαρα να φωνάζει «πονάω» στους αστυνομικούς για να σταματήσουν την επίθεση τους. Η «απάντηση» σε αυτό το περιστατικό ήρθε μια μέρα αργότερα, με έναν αστυνομικό αιμόφυρτο στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Σε ανάλογο βίντεο, παρουσιάζονται διαδηλωτές πάνω από τον αναίσθητο αστυνομικό να φωνάζουν «Να πεθάνεις» χτυπώντας τον.

Τι πετύχαμε με αυτό; Να έχουμε δύο τραυματισμένους ανθρώπους και δυο «στρατόπεδα» χωρισμένα σε θέση «μάχης». Πολλοί θα πουν «η βία φέρνει βία», όμως αφού θέλουμε να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, τότε το σκεπτικό οφθαλμός αντί οφθαλμού δεν έχει θέση. Όπως είχε πει και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Το μόνο αποτέλεσμα που θα είχε το οφθαλμός αντί οφθαλμού είναι να έκανε όλο τον κόσμο τυφλό», μας κάνει να καταλάβουμε ότι η βία δεν αποτελεί απάντηση στη βία, τουλάχιστον όχι σε μια πολιτεία με δημοκρατικά ιδεώδη. Πως γίνεται να καταδικάζεις τη βία, αναπαράγοντας βία; Πως γίνεται να πολεμάς για τη δικαιοσύνη, ενώ πράττεις ο ίδιος άδικα;

Στο τέλος της μέρας είμαστε όλοι άνθρωποι. Δε μας κάνει λιγότερο άνθρωπο η δουλεία μας ή η στολή που φοράμε και δε θα έπρεπε να κρινόμαστε από αυτό, αλλά από τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά μας στους ανθρώπους γύρω μας. Ο αστυνομικός που βρισκόταν χθες αιμόφυρτος στο δρόμο έχει και αυτός οικογένεια, παιδιά και αγαπημένα πρόσωπα. Ο νεαρός άνδρας που χτυπήθηκε βίαια από τους αστυνομικούς έχει και αυτός ανθρώπους πίσω του ,μητέρα, πατέρα, φίλους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο που αναπαράγει βία με σκοπό να εξομαλύνει τη βία. Γενικεύουμε επικίνδυνα τσουβαλιάζοντας ανθρώπους και βάζοντας τους σε κουτάκια με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, το επάγγελμα τους ή τις απόψεις τους. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται, είτε από κάποιον αστυνομικό που εκμεταλλεύεται την εξουσία που κατέχει για να επιβληθεί στο λαό, είτε από κάποιον εξαγριωμένο διαδηλωτή που φωνάζει και βρίζει πάνω από το αναίσθητο σώμα ενός αστυνομικού. Είναι κρίμα να υπάρχουν αστυνομικοί που αμαυρώνουν την δημοκρατία μας, και πολίτες που καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από αυτήν. 

Είναι κρίμα στην χώρα που γεννήθηκαν η έννοιες δημοκρατία και δικαιοσύνη, οι άνθρωποι της να αλληλοσκοτώνονται με γκλοπ, μολότοφ και δακρυγόνα, κάτι που δεν μας αρμόζει και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει το πολίτευμα μας.

Πηγή
http://www.sporfm.gr