Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Αξιοπρέπεια


Από την Εύα Κοτσίκου

Αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην κάνεις τον πόνο σου σημαία. Να αντιμετωπίζεις με υπομονή και σύνεση τα πράγματα. Αξιοπρέπεια σημαίνει όταν πέφτεις και πονάς, το δάκρυ να βγαίνει σιωπηλά και όχι κραυγαλέα. Να πεινάς κι όμως να δείχνεις χορτασμένος. Να συγχωρείς. Και να αγαπάς. Να φεύγεις όταν δεν χωράς. Να έχεις ψηλά το κεφάλι ακόμα κι αν λίγο πριν χρειάστηκε να το σκύψεις.



Να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να μην τα φορτώνεις στους άλλους, ακόμα και αν αυτό δε σε συμφέρει. Να πληρώνεις της ζημιές που κάνεις, τόσο στις ψυχές των ανθρώπων όσο και στα πράγματά τους. Να ζητάς «συγγνώμη» όταν φταις κι όταν δε φταις να διεκδικείς το δίκιο σου. Να μη θυμώνεις όταν δε στη δίνουν τη συγχώρεση, να κατανοείς και να σέβεσαι το δικαίωμα του άλλου όταν δε θέλει να σε συγχωρέσει.

Να εμπνέεις σεβασμό και να δείχνεις σεβασμό. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου. Να μην κρίνεις παρά μονάχα τον εαυτό σου. Να αποχωρείς ήσυχα και αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Να σιωπάς όταν δεν έχεις τίποτα το ουσιαστικό να πεις. Να μην αναλώνεσαι σε ανούσιες συναναστροφές, κουβέντες και συνήθειες. Να πράττεις κατά δαίμονα εαυτού.

Η αξιοπρέπεια είναι αξία. 

Δεν είναι για όλους. 

Μόνο για λίγους. 

Για εκλεκτούς.

Πηγή

http://metaximas.org