Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Προεμμηνόπαυση: αυτή η κατάρα

 
Από την Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Φίλη μου καλή. Ναι, εσύ που ξέρω πως θα ταυτιστείς μαζί μου αν όχι σε όλα τα σημεία, σίγουρα σε κάποια. Ή και εσύ που είσαι νέα αρκετά ακόμα, καλό είναι να το διαβάσεις. Προ – Εμμηνόπαυση… Να στη συστήσω την κυρία; Είναι η αρχή του τέλους της περιόδου σου. Αυτής τη ρημάδας της κατάστασης να μη μας χαλάσει τις μέρες των διακοπών.

Που ερχόταν κάποιες φορές σε ακατάλληλες στιγμές, ενώ είχαμε στο μυαλό μας μια νύχτα πάθους με το σύντροφό μας; Ή εκείνο το ωραιότατο άσπρο παντελόνι που κατέληξε σκουπίδια; Και πόσα ακόμα…

Λοιπόν, άκου λίγο εκ των έσω τώρα γιατί δε θα έπρεπε και δε θα πρέπει να εύχεσαι να σταματήσει αυτό το θείο δώρο. Ναι, δώρο. Γιατί αλλιώς η συνέχεια έχει ως εξής: Ιδρώνεις χειμώνα και φλέγεσαι, και το καλοκαίρι τυλίγεσαι σε κουβέρτα. Μιλάς άνετα, όμορφα, ήρεμα και ξαφνικά τσακ, ανάβει το λαμπάκι, ταπηροκρανιάζεσαι και εννοείται φουντώνεις. 

Περιμένεις ότι ο κύκλος σου θα είναι όπως τον ήξερες, αλλά πριτς… Όποτε θέλει έρχεται, φεύγει και το “καλό”; Παίζει να ξανάρθει σε δέκα μερούλες πάλι. Αμεεε. Και ξαναφουντώνεις, και ξεκινάει η ανησυχία, και καταλήγεις να μιλάς πιο συχνά με τον/την γυναικολόγο σου από ότι με τους δικούς σου ανθρώπους.

Και ο κύκλος ανοίγει και ξεκινάμε. Εξετάσεις σε εξετάσεις, υπερηχογράφηματα, φυτικά συμπληρώματα, βιταμίνες, γιόγκες-μόγκιες και άντε ξανά να εξηγείς στο σύντροφό σου που σε κοιτάει με απορία όταν ξαφνικά βγάζεις καπνούς από τα αυτιά. Και κλείνεσαι στο δωμάτιο, ενίοτε καβαλάς το αμάξι, το κόβεις με τα πόδια, αλλά φροντίζεις να μη συναντήσεις άνθρωπο στο μετρο γιατί δεν ξέρεις πως θα αντιδράσεις. Γιατί απλά φουντώνεις.

Γλυκά; Εκεί να δεις που δεν ξέρεις τι πρωτοθέλεις. Αν βέβαια είναι από αυτές τις καλές μέρες που δεν είσαι πρησμένη σαν μπαλόνι, νιώθεις ότι έχεις φάει 2 αρνιά μαζί με τη σούβλα και τα κάρβουνα. Και βέβαια ο πονοκέφαλος σταθερή αξία, δε σε έχει αφήσει λίγο να χαλαρώσεις. Και δεν έχεις μια φούντωση μια φλόγα… Λέμε τώρα. 

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να γράψω έκθεση 4 σελίδων πίσω – μπρος και ακόμα είμαι στην αρχή του ταξιδιού αυτού. Όμως δε θα το κάνω γιατί φούντωσα. Εγώ απλά θα σου ευχηθώ το δικό σου αυτό ταξίδι να βρίσκεται στο ποσοστό με τα λιγότερα συμπτώματα και να έχεις υπομονή. Και πάνω από όλα, άσε την περίοδό σου να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Γιατί όταν χάνεις κάτι εκτιμάς την αξία του. Κυριολεκτικά.

Πηγή

http://metaximas.org