Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Χάστε κιλά με παιχνίδια στην παραλία



Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη
Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν προσφέρονται μόνο για χαλάρωση αλλά και για απώλεια βάρους. Η απόδειξη: με μία ώρα κολύμβησης μπορεί κανείς να «ξεφορτωθεί» 511 θερμίδες, ενώ με 60 λεπτά παιχνιδιού στην άμμο παρέα με φίλους, παίζοντας παραδείγματος χάριν beach volley ή ρακέτες, μπορεί να χάσει κάποιος έως και 600 θερμίδες - όσες δηλαδή έχουν δύο κομμάτια τούρτας!
Η παραλία δίνει την ευκαιρία να συνδυάσει κανείς το τερπνόν μετά του... ωφελίμου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αφού μόλις 15 ημέρες καθημερινής άσκησης ωφελούν σημαντικά το σώμα και την εμφάνιση!
 
«Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν ιδανική ευκαιρία για γυμναστική. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως τριάντα λεπτά άσκησης αρκούν για να τονώσει κανείς το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθούν στη σύσφιγξη και στο χάσιμο των περιττών κιλών. Όσοι μυηθούν στα θαλάσσια σπορ, θα δουν διαφορά. Ίσως μάλιστα οι διακοπές να είναι μια καλή αφορμή για να αγαπήσουν τη γυμναστική και άρα να συνεχίσουν να αθλούνται και τον χειμώνα» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Σημαντική... λεπτομέρεια βέβαια, που πρέπει ωστόσο να τηρήσουν όσοι έχουν βάλει «στοίχημα» να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Όσοι προσέξουν τη διατροφή τους και καθιερώσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να ασκούνται για μία ώρα- παίζοντας παραδείγματος χάριν ρακέτες ή κολυμπώντας- θα βγουν διπλά κερδισμένοι. Άλλωστε, το ψάρι, οι σαλάτες και τα φρούτα είναι άφθονα στα παραθαλάσσια μέρη, ενώ παράλληλα αποτελούν την καλύτερη διατροφική επιλογή όταν η θερμοκρασία χτυπά «κόκκινο».
 
Όσοι επιβληθούν στον εαυτό τους και στην όρεξή τους, αποφεύγοντας τα τηγανητά και τα λιπαρά, τότε είναι σίγουρο πως θα επιτύχουν να μειώσουν το βάρος τους κατά τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και θα ανεβάσουν τη διάθεσή τους», προσθέτει.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν γυμναστές και γιατροί, ο βασιλιάς των θαλάσσιων σπορ είναι η κολύμβηση και αυτό γιατί δυναμώνει όλο το σώμα, κάνει καλό στο καρδιαγγειακό και στο αναπνευστικό σύστημα. Και μάλιστα, χωρίς να τραυματίζει τους συνδέσμους, λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων κραδασμών! Όσοι πάλι θέλουν να ιδρώσουν και να εκτονώσουν το ανταγωνιστικό τους πνεύμα, δεν έχουν παρά να πιάσουν τις ρακέτες ή την μπάλα του βόλεϊ.

Γυμναστήριο της φύσης η παραλία

Η παραλία είναι το γυμναστήριο της φύσης, όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνώνειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς. Και αυτό, γιατί το νερό και η άμμος είναι τα φυσικά «μηχανήματα γυμναστικής» για να τονώσουν οι λουόμενοι τους μυς τους και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Και βέβαια γλιτώνει κανείς τα έξοδα- όπως είναι η εγγραφή στο γυμναστήριο ή η αγορά αθλητικών ρούχων και υποδημάτων -, αφού μόνο το αντηλιακό και το καπέλο κρίνονται απαραίτητα!

«Το τρέξιμο στο νερό γυμνάζει σημαντικά τους τετρακέφαλους και τους γαστροκνημίους- τους μυς δηλαδή της γάμπας. Για καλύτερα αποτελέσματα το νερό πρέπει να καλύπτει τους γοφούς. Εκτός από το τρέξιμο προς τα μπρος, ιδιαίτερα καλή άσκηση είναι και το τρέξιμο με φορά προς τα πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Νικηταράς.

Ακόμη και μια χαλαρωτική βόλτα στην άμμο είναι «φάρμακο» για το σώμα, καθώς κατ΄ αυτό τον τρόπο γυμνάζεται η... αγύμναστη (εξαιτίας των υποδημάτων) πελματιαία επιφάνεια του ποδιού.

Ο μοναδικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει κανείς είναι να περπατά ξυπόλητος. Σημειώνεται πως το περπάτημα στην παραλία συστήνεται και από τους γιατρούς για τα παιδιά που πάσχουν από πλατυποδία.

«Όσοι πάλι έχουν πρόβλημα με τις αρθρώσεις, οι ασκήσεις μέσα στο νερό θα τους ωφελήσουν σημαντικά, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γυμνάσουν τους θωρακικούς τους μυς, τα χέρια και τα πόδια τους», συμπληρώνει.
Πηγή