Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Περί εγκυμοσύνης ο λόγος



Πολλά είναι τα ερωτήματα που κατακλύζουν το ζευγάρι και, ακόμα περισσότερο, τη γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα σχετικά με...το πώς μπορεί να μείνει έγκυος. Ο καλύτερος τρόπος για να ακούσουμε γρηγορότερα τα καλά νέα από το γυναικολόγο μας είναι η ενημέρωση και οι έγκυρες απαντήσεις που μπορούν να μας δώσουν οι ειδικοί.


Η καλή υγεία των υποψήφιων γονιών και ορισμένες προγεννητικές εξετάσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Όταν λοιπόν αποφασίσετε πως ήρθε η στιγμή να γίνετε γονείς, καλό είναι να επισκεφθείτε μαζί το γυναικολόγο σας. Αφού ο γιατρός πάρει το οικογενειακό ιστορικό και των δυο, θα σας συστήσει μια σειρά από απαραίτητες εξετάσεις.

Στη συζήτηση γύρω από το οικογενεικό ιστορικό σας θα ρωτήσει για κληρονομικά νοσήματα και αν πάσχει ο ένας από τους δυο από κάποια πάθηση (διαβήτη, καρδιά κ.λ.π.). Στη συνέχεια θα σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, για να ελέγξει αν κάποιος από τους δύο πάσχει από μεσογειακή αναιμία (ή έχει στίγμα) ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο γιατρός σάς εξετάζει επίσης κολπικά (ενδεχομένως να σας κάνει και υπερηχογράφημα), παίρνει επίχρισμα για τεστ Παπ και ψηλαφίζει το στήθος σας.

Έτσι βεβαιώνεται ότι οργανικά βρίσκεστε σε καλή κατάσταση και ότι δεν υπάρχουν κολπικές μολύνσεις, παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψη ή να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν έρχεστε συχνά σε επαφή με παιδιά, ο γυναικολόγος συστήνει έλεγχο αντισωμάτων ερυθράς. Αν είναι αρνητικά, πρέπει να εμβολιαστείτε, αφού η ερυθρά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβρυο. Μόλις γίνει το εμβόλιο δεν πρέπει να μείνετε έγκυος τους επόμενους 4-6 μήνες.

Εκτός όμως από τις προγεννητικές εξετάσεις, την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε είναι σημαντικό να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολικές δίαιτες. Καλό θα ήταν επίσης να μετριάσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να περιορίσετε το κάπνισμα.

Αυξάνοντας τις πιθανότητεςΑν δεν έχετε την υπομονή να αφήσετε τη φύση να κάνει τη δουλειά της ή διαπιστώσετε ότι η πολυπόθητη εγκυμοσύνη καθυστερεί, η Επιστήμη σάς δίνει για άλλη μια φορά λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντοπίσετε την ημέρα της ωορρηξίας σας. Σε έναν τακτικό κύκλο, η ωορρηξία γίνεται περίπου 14-15 μέρες πριν από την εμφάνιση της επόμενης περιόδου. Κάνοντας λοιπόν έρωτα με το σύντροφο σας 4-5 φορές λίγο πριν και λίγο μετά την επίμαχη ημερομηνία, έχετε 1 στις 4 πιθανότητες να συλλάβετε.

Ένας άλλος απλός τρόπος για να εντοπίσετε την ωορρηξία σας είναι η καθημερινή θερμομέτρηση. Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, παίρνετε τη θερμοκρασία σας από το έντερο ή το στόμα και τη σημειώνετε σ' ένα ημερήσιο διάγραμμα με τις ημέρες του κύκλου σας. Στην πλειοψηφία των γυναικών, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία (γύρω στους 37,2°C) και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν από την περίοδο.

Οι 1-2 μέρες που προηγούνται και έπονται της ημέρας αύξησης της θερμοκρασίας, και κυρίως η παραμονή της, είναι οι πιο γόνιμες για τη γυναίκα. Αν λοιπόν μια γυναίκα παρακολουθεί αυτό το διάγραμμα μερικούς μήνες, θα μπορεί να υπολογίσει ευκολότερα την πιθανή μέρα ωορρηξίας της.

Μια άλλη αποτελεσματική, αλλά σχετικά δαπανηρή, μέθοδος είναι η χρήση ειδικών στικ μέτρησης της ωχρινοτρόπου ορμόνης, που προκαλεί την ωορρηξία. Τα στικ αυτά μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης. Ξεκινήστε τη χρήση τους κοντά στις μέρες όπου υπολογίζετε πως θα έχετε ωορρηξία. Όταν δείτε το χρώμα να αλλάζει, σημαίνει ότι το ωοθυλάκιο (η μεμβράνη όπου βρίσκεται το ώριμο ωάριο) είναι έτοιμο να σπάσει, ελευθερώνοντας το ωάριο.

Μερικές γυναίκες αντιλαμβάνονται την ημέρα της ωορρηξίας τους από το ελάχιστο ροζ αίμα, ενώ άλλες νιώθουν ελαφρείς πόνους αριστερά ή δεξιά χαμηλά στην κοιλιά, ανάλογα με το αν είναι η αριστερή ή η δεξιά ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο. Η ωορρηξία σηματοδοτείται επίσης από την αλλαγή της υφής της τραχηλικής βλέννας. Αρκετές μέρες πριν από την ωορρηξία η βλέννα είναι κολλώδης, θολή και λιγοστή.

Περίπου 3 μέρες πριν από την ωορρηξία η ποσότητα της βλέννας αυξάνει, γίνεται διαυγής, γλιστερή και επιμηκύνεται (δείχνει πιο ελαστική).Έτσι ο οργανισμός σας διευκολύνει τη δίοδο των σπερματοζωαρίων και τα βοηθά να φτάσουν ευκολότερα προς το ωάριο.

Αφού εντοπίσετε λοιπόν την ημέρα ωορρηξίας σας, τα πράγματα είναι πλέον απλά. Κάτι ακόμη που συνιστούν οι γυναικολόγοι στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν είναι οι επαφές να μη γίνονται καθημερινά αλλά μέρα παρά μέρα. Ο χρόνος ζωής του ωαρίου μετά την ωορρηξία είναι μόλις 24 ώρες, ενώ τα υγιή σπερματοζωάρια, εφόσον η ποιότητα της τραχηλικής βλέννας τους το επιτρέπει, επιζούν περίπου 3 μέρες. Έτσι, κάθε μήνα έχετε περίπου 3-4 ημέρες εξαιρετικά γόνιμες, όπως επίσης δεν αποκλείεται να είναι και οι 1-2 που προηγούνται και έπονται αυτών.

Αγοράκι ή κοριτσάκι;Ξέρετε ότι το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί εξαρτάται κυρίως από το γενετικό κώδικα του σπερματοζωαρίου; Με απλά λόγια, ο πατέρας είναι αυτός που καθορίζει αν θα γεννηθεί αγοράκι ή κοριτσάκι. Το ωάριο φέρει ένα χρωμόσωμα φύλου Χ, που θα το ονομάσουμε «θηλυκό», ενώ το σπερματοζωάριο φέρει ή Χ ή Υ, που θα το ονομάσουμε «αρσενικό».

Από το συνδυασμό XX γεννιέται κορίτσι, ενώ από το συνδυασμό ΧΥ γεννιέται αγόρι.
Έχει βρεθεί ότι τα αρσενικά σπερματοζωάρια με το χρωμόσωμα Υ είναι πιο γρήγορα από τα θηλυκά με το χρωμόσωμα Χ, που όμως έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Συνεπώς, αν η επαφή γίνει μετά την ωορρηξία, αυξάνουν οι πιθανότητες τα πρώτα σπερματοζωάρια που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στο ωάριο να είναι τα Υ. Αν η επαφή γίνει πριν από την ωορρηξία, τα περισσότερα σπερματοζωάρια που θα επιβιώσουν και θα φτάσουν στο ωάριο θα είναι τα Χ, οπότε αυξάνουν οι πιθανότητες να γεννηθεί κορίτσι.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες όμως έχουν δείξει ότι και η γυναίκα παίζει τελικά το δικό της ρόλο στην επιλογή του φύλου του παιδιού που θα γεννηθεί. Όπως φαίνεται, το ωάριο επιλέγει το σπερματοζωάριο από το οποίο θέλει να γονιμοποιηθεί. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένες οικογένειες κυριαρχεί το ένα ή το άλλο φύλο. Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι το φύλο του παιδιού είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων που καθόρισε η φύση για να υπάρχει ίση αναλογία γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών.

Πηγή