Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Κάνε τα γενέθλιά σου αφετηρία μιας καινούριας ζωής!

 

Από τη Μαριλένα Σ.

Τα χρόνια περνάνε. Και μαζί τους κι εμείς. Μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, παραξενεύουμε. Το μυαλό μας πήζει κι ο χαρακτήρας μας ολοένα και γίνεται πιο απόλυτος. Γινόμαστε πιο σκληροί με τον εαυτό μας. Αυστηροί κριτές που λένε…
Χάνουμε πολλές στιγμές αφήνοντάς τες σ’ ένα αύριο και σ’ ένα «θα». Και στο κάθε αύριο σκεφτόμαστε όσες ευκαιρίες αφήσαμε τη στιγμή που έπρεπε. Κοιτάμε τι δεν κάναμε, τι αφήσαμε, τι χάσαμε.
Κι εκεί χάνουμε τον εαυτό μας.

Γιατί πρέπει να βλέπουμε πόσες στιγμές κι ευκαιρίες έχουμε ακόμα μπροστά μας. Να σκεφτόμαστε πως ό,τι αφήσαμε εχθές, σήμερα είναι η ώρα να το κάνουμε. Να βρίσκουμε πόσο κερδισμένοι βγήκαμε από κάθε τι που «χάσαμε».

Δύσκολος ο απολογισμός, δε λέω. Δύσκολος ως προς το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει. Πότε είναι το σωστό timing. Κι άμα σου πω ότι δεν υπάρχει σωστό timing; Σήμερα, και κάθε σήμερα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για απολογισμό. Για ξεκαθάρισμα. Για καινούρια αρχή ή για κλείσιμο παλιών κεφαλαίων.

Ξέρεις πότε είναι ένα καλό σήμερα; Τα γενέθλιά σου. Εκεί που υπάρχει αυτή η χαρά της δικής σου μέρας, που νιώθεις ξεχωριστός γιατί είναι η μέρα σου, και συνάμα νιώθεις αυτή τη μελαγχολία. Που άλλοτε είναι γλυκιά κι άλλοτε πικρή. Αυτή η μέρα είναι λοιπόν η πλέον κατάλληλη για ξεκινήματα και τερματισμούς.

Πιάσου απ’ αυτήν την μέρα, τη δική σου, τη σημαντική και σκέψου τι σε χαλάει και πέταξε το μακριά σου. Σε έναν κάδο απορριμμάτων. Απέβαλε από μέσα σου ό,τι σε τρώει και βρες τι σε γεμίζει. Και ό,τι σε γεμίζει και σου προσφέρει χαμόγελα αγκάλιασέ το. Πιάσ’ το σφιχτά, ασφυκτικά, και κράτα το δίπλα σου.


Μην αναλώνεσαι σε καταστάσεις που σε χαλάνε και «χάνεσαι» μέσα απ’ αυτές. Αντ’ αυτού, να «χάνεσαι» με τους ανθρώπους που σε νοιάζονται και θέλουν να σε βλέπουν να χαμογελάς. Την οικογένεια σου, τους φίλους σου, τους συνεργάτες σου, τους ανθρώπους γύρω σου, που είναι δίπλα σου και σου δίνουν αφορμές να σκας χαμόγελο.

Να είσαι δυνατός, κι αισιόδοξος. Να βλέπεις τα θετικά σε κάθε άσχημη κατάσταση κι όχι τα αρνητικά σε κάθε καλό που σου συμβαίνει. Και κυρίως να ζεις. Όχι Απλώς να υπάρχεις, αλλά να ζεις την κάθε σου μέρα όσο πιο όμορφα μπορείς. Κοιτώντας να περάσεις ένα όμορφο σήμερα, χωρίς να σκέφτεσαι τι θα γίνει αύριο. Γιατί αυτή είναι η συνταγή για το όμορφο αύριο. Κι αν το κάνεις αυτό, στον επόμενο απολογισμό σου δεν θα σκέφτεσαι πόσα έχεις χάσει, αλλά πόσο κερδισμένος είσαι, ζώντας τη κάθε σου μία μέρα όμορφα.


Πάρε μια βαθιά ανάσα, ευχήσου ό,τι πραγματικά επιθυμείς και φύσα τα κεράκια σου βγάζοντας μια εκπνοή ανακούφισης. Σαν να βγάζεις την ευχή σου έξω, προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Πίστευε στον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, πως περιμένεις να το κάνουν κι οι άλλοι;

Τα χρόνια μπορεί να περνάνε αλλά οι αναμνήσεις μένουν. Για αυτό φρόντισε κάθε χρόνο που περνάει, να τον έχεις γεμάτο με τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Και μην ξεχνάς κάτι βασικό. Να εκτιμάς τη ζωή σου, τον εαυτό σου, και τους ανθρώπους που κάνουν τις ξεχωριστές μέρες σου, άξιες εορτασμού.


Πηγή