Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Τι να διαλέξω: Κακάο ή καφέ;

 

Ποιο από τα δύο ροφήματα να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Κακάο

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτική δράση, μαγνήσιο, που συμβάλλει στη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, και φώσφορο. Περιέχει επίσης διάφορα άλλα χρήσιμα διατροφικά μόρια, όπως π.χ. τρυπτοφάνη, ανανδαμίδη, β-φαινυλαιθυλαμίνη και θεοβρωμίνη, τα οποία εμπλέκονται στην ενδογενή παραγωγή νευροδιαβιβαστών με ευφραντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενώ η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι χαμηλή, από 3-7 mg ανά τυπική μερίδα. Η συστηματική κατανάλωση ροφήματος κακάο μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια πρόληψης θρομβώσεων στο αίμα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, βοηθώντας στην ελάττωση των οξειδωτικών και φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη δημιουργία τους.

Καφές

Αποτελεί μία από τις κυριότερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών, κυρίως πολυφαινολών, ιδίως δε για τα ενήλικα άτομα που δεν καταναλώνουν καθημερινά αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η ποικιλία robusta περισσότερη συγκριτικά με την arabica, κατά μέσο όρο ανά τυπική μερίδα 65-100 mg ο στιγμιαίος, 80-115 mg ο φίλτρου και 120-140 mg ο ελληνικός. Εκατοντάδες έρευνες καταδεικνύουν ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση ροφήματος καφέ μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως π.χ. αυξημένη αντιοξειδωτική προστασία, τόνωση, εγρήγορση, μείωση κόπωσης, ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, χολολιθίασης, νόσου του Πάρκινσον, ακόμα και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ποιο από τα δύο;


Και τα δύο αυτά ροφήματα αποτελούνται από φυσικές πρώτες ύλες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα όταν καταναλώνονται σκέτα, χωρίς επιπρόσθετα, όπως ζάχαρη ή γάλα, και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό εφόσον καταναλώνονται με μέτρο (2-4 φλιτζάνια ημερησίως), ωστόσο διαφέρουν σημαντικά ως προς την καφεΐνη που περιέχουν.

Το ρόφημα κακάο, που φτιάχνεται με 100% κακάο σε σκόνη και όχι με σκόνη σοκολάτας, είναι προτιμότερο εάν πρέπει να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη καφεΐνης, αν επιζητάς ήπια τόνωση, όταν αισθάνεσαι αγχωμένη ή αν το δίλημμα επιλογής τίθεται κατά τις βραδινές ώρες, οπότε η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου.

Ο καφές είναι προτιμότερη επιλογή εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι καφεΐνη, π.χ. σε περιπτώσεις σωματικής ή πνευματικής κόπωσης, ή επιθυμείς εγρήγορση και μεγαλύτερη τόνωση, π.χ. πριν από σωματική άσκηση. Αν όμως έχεις ευαισθησία στο στομάχι ή άλλο πρόβλημα υγείας που επηρεάζεται από την ποσότητα καφεΐνης, θα πρέπει να ρυθμίσεις την κατανάλωσή του (επιλογή είδους, ποσότητα, χρόνος) σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού σου.

Πηγή