Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Ο πιο δυνατός άνθρωπος, είναι αυτός που στο τέλος, μπορεί και χαμογελά!

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκφράσεις του προσώπου . Το χαμόγελο ετυμολογικά προέρχεται από το επίρρημα “χάμω” και το ρήμα “γελώ”, με άλλα λόγια γελώ λίγο. Το χαμόγελο, δείχνει την χαρά ή την ικανοποίησή μας για κάτι ευχάριστο που μας έχει συμβεί. Άλλες φορές, χρησιμοποιείται ως όπλο έναντι στην θλίψη που μας προκαλούν δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας.


Σε αυτή την περίπτωση το χαμόγελο αποτελεί άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε κάτι στενόχωρο . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως και με ειρωνικό ύφος , σαν αντίδραση σε μια προσβολή , προστατεύοντας μας από πιο σκληρές αντιδράσεις (πχ φωνές). Μια τελευταία προσέγγιση, λίγο πρωτότυπη, ανακάλυψα πριν λίγες μέρες, μέσω του διαδικτύου, στην οποία αναφερόταν ότι το χαμόγελο όταν δίνεται από το σωστό άτομο προκαλεί «χαμό».

Σε κάθε περίπτωση το χαμόγελο δρα θετικά στην υγεία του ατόμου. Επιστημονικά αυτό εξηγείται, γιατί όταν χαμογελάμε ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες, μειώνοντας το άγχος και το στρες . Τελευταίο αφήνουμε το θέμα της εμφάνισης , καθώς ένα ωραίο χαμόγελο δημιουργεί ένας ιδιαιτέρως ελκυστικό πρόσωπο και γενικότερα βοηθά να αναπτυχθεί οικειότητα, που είναι βασική στην προσέγγιση των ανθρώπων.

Ο κάθε άνθρωπος χαμογελά με το δικό του τρόπο και αυτό είναι που κάνει κάθε χαμόγελο ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Σήμερα που τα πράγματα έχουν γίνει ιδιαιτέρως δύσκολα, σε όλους τους τομείς, ένα ζεστό χαμόγελο, αποτελεί το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων και στρεσογόνων καταστάσεων . Όταν χαμογελά κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ευτυχισμένος , μπορεί πολλές φορές να είναι το ακριβώς αντίθετο.

Είναι σίγουρα όμως πιο δυνατός από κάποιον που δεν χαμογελά. Όλοι έχουμε ένα λόγο για να χαμογελάμε αρκεί να τον ανακαλύψουμε. Οι Άγγλοι λένε «there is always a reason to smile, find it».

Όσο σημαντικό όμως είναι να χαμογελάμε, άλλο τόσο είναι σημαντικό να μην αφήνουμε κανένα, να μας στερεί το χαμόγελο. Μην ξεχνάτε ότι, εκτός από το θάνατο, όλα παλεύονται και διορθώνονται . Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι και μια ευκαιρία για ένα χαμόγελο .
Είναι ένα δώρο από το Θεό , το οποίο δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανένα να μας το στερεί . Να θυμάστε λοιπόν να χαμογελάτε . 

Το χρωστάτε πρώτα από όλα στους εαυτούς σας και μετά στους ανθρώπους που σας αγαπούν και που φωτίζονται από αυτό!

Πηγή

http://loveletters.gr