Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Προετοιμάστε το παιδί για αδερφάκι




Προετοιµάστε το... έδαφος

Ο ερχοµός του δεύτερου µωρού µπορεί να κάνει το πρώτο παιδί να νιώθει ότι θα µοιραστεί ή και θα χάσει την αγάπη των γονιών του. Πώς θα το χειριστείτε;Η προετοιµασία

Μοιραστείτε µε το παιδί σας την προετοιµασία για τον ερχοµό του µωρού. Ζητήστε του να σας βοηθήσει όταν φτιάχνετε το βαλιτσάκι για το µαιευτήριο και αφήστε το να επιλέξει µε ποιους συγγενείς θα µείνει όσο θα λείπετε από το σπίτι. Επιπλέον, αν παραχωρήσετε το κρεβατάκι του στο µωρό, αγοράστε το καινούργιο κρεβάτι για «µεγάλους» τους πρώτους µήνες της εγκυµοσύνης παρουσιάζοντας την αγορά του σαν ένα ιδιαίτερα χαρούµενο γεγονός.


 Στο µεταξύ προετοιµαστείτε για ερωτήσεις όπως «πώς βρέθηκε το µωρό στην κοιλιά της µαµάς» απευθυνόµενη σε ειδικούς ή συµβουλευόµενη σχετικά βιβλία.
Μπορείτε επίσης να του δείξετε φωτογραφίες από τη δική του γέννηση τονίζοντας πως πάντα θα έχει την αγάπη σας, ενώ επιπλέον το µωρό θα είναι ένας καινούργιος σύµµαχος και σύντροφος στα παιχνίδια του.

Στο σπίτι µε το µωρό

Όταν επιστρέψετε, φροντίστε το µωρό να µην έχει όλο το ενδιαφέρον σας και σε στιγµές εξάντλησης να µην ξεσπάτε στο πρωτότοκο. ∆είξτε κατανόηση αν αρχίσει να πίνει το γάλα του από το µπιµπερό ή «βρέχει» ξανά το κρεβάτι του για να τραβήξει την προσοχή. Αυτή η φάση είναι αναµενόµενη και κρατάει λίγο. Επίσης επαινείτε την καλή του συµπεριφορά και αφήστε το να συµµετέχει στη φροντίδα του µωρού. Προσέξτε όµως να βρίσκεστε κοντά, ειδικά αν ζηλεύει. Αν πάλι αγνοεί το µωρό, σεβαστείτε τα αισθήµατά του. Και κυρίως ζητήστε από τους δικούς σας να µην δείχνουν ενθουσιασµό µόνο για το µωρό και να αποφεύγουν τις συγκρίσεις ανάµεσά τους.

Στο µαιευτηριο

Επειδή το παιδί σας δεν µπορεί να σας επισκεφτεί στο δωµάτιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος
λοιµώξεων στο έµβρυο, συναντήστε το λίγη ώρα στο σαλόνι του µαιευτηρίου. Πείτε του πως σας έλειψε, ρωτήστε το πώς περνάει και µιλήστε του για το µωρό χωρίς να µονοπωλήσει τη συζήτησή σας.
Όσο πιεσµένη κι αν είστε, πρέπει να βρίσκετε χρόνο αποκλειστικά για το πρώτο σας παιδί και να προσπαθείτε να µην αλλάξει η ρουτίνα του εξαιτίας του µωρού



Πηγή
http://odosomorfias.blogspot.com