Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ψυχές καμωμένες από ατσάλι

Από τη Μαρύσα Παππά

Ασυμβίβαστοι άνθρωποι, μια παράξενη γενιά, δυνατή, που δεν μπαίνει σε καλούπια και δε συμβιβάζεται εύκολα. Από μέσα τους αναβλύζει μια ανεξάντλητη πηγή γενναιότητας και δύναμης. Τους αντικρίζεις και αισθάνεσαι δέος από την τόλμη τους.

Ψυχές σφυρηλατημένες από ατσάλι, φαινομενικά αλύγιστες. Λες και γεννήθηκαν για να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Φορές παρεξηγείται η δύναμή τους και μεταφράζεται σε αναισθησία, όμως δεν είναι έτσι και ας φαίνεται.

Από πρωτογενές υλικό ιδιαίτερα ανθεκτικό με πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Πεισματάρηδες με ιδιαίτερη ευφυΐα. Καλοσυνάτοι με πρόσωπα όμορφα και καρδιές ανοιχτές. Θαρραλέοι και συνάμα τολμηροί, που όσο και να τους θεωρείς μέσα τους άτρωτους και ατρόμητους, αν τους παρατηρήσεις καλά θα διακρίνεις μέσα τους κρυμμένες βαθιές ευαισθησίες, με τη διαφορά ότι δεν τις μοιράζονται με τον καθένα.

Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που εκτίμησαν από τη γέννησή τους τις αξίες, τους άγραφους κανόνες της κοινωνίας και της ζωής. Άνθρωποι-βράχοι και στυλοβάτες. Που όσα στραπάτσα και αναποδιές τους τύχουν, έμαθαν να στέκουν αγέρωχοι και να πολεμούν με σθένος. Και αν ρίχτηκαν σε μάχες που τους θεωρούσαν χαμένους και ξοφλημένους, αυτοί κατάφεραν και βγήκαν νικητές μετά από σκληρή μάχη.

Γεννημένοι αγωνιστές, βλέπεις τα κύματα της ζωής τους δεν ήταν εφικτό να αλλοιώσουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Και αν τους έριξε η ζωή εκατοντάδες φορές πάνω στα βράχια, μπορεί να τους τραυμάτισε αλλά δεν κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα στις ψυχές τους.

Στη συναναστροφή μαζί τους επιθυμούν να περνούν απαρατήρητοι, διότι δεν έχουν καμία ανάγκη επιβεβαίωσης. Απεχθάνονται τις υποκριτικές υποδείξεις και την ανούσια επίδειξη δύναμης. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Όταν τους κοιτάξεις καλά στα μάτια θα καταλάβεις ότι είναι μαχητές της ζωής.

Δε θέλουν πολλά λόγια, προτιμούν πράξεις και αντιλαμβάνονται την αξία της σιωπής. Ό,τι κάνουν το κάνουν με τη θέλησή τους και δεν πιέζονται ποτέ. Είναι οι άνθρωποι που θα σου απλώσουν το χέρι και θα σε στηρίξουν όταν εσύ θα σέρνεσαι στα πατώματα. Είναι αυτοί που θα χαμογελούν ανεξαρτήτου κατάστασης και συνθήκης. Αυτοί που θα σε αγαπήσουν ακόμα περισσότερο όταν σε δουν να παλεύεις και η προσπάθειά σου για αυτούς είναι κάλεσμα να συμπορευτούν και να πολεμήσουν στο πλευρό σου για να βγείτε νικητές παρέα.

Έχουν πάντα μια ανοικτή αγκαλιά να πέσεις μέσα και να νιώσεις στοργή και αγάπη. Και όταν δε σου εκφράζουν τα συναισθήματά τους, στα δείχνουν, δε σε αφήνουν να νιώσεις ανασφάλεια. Όταν εσύ θα λιγοψυχάς, εκείνοι σαν από μηχανής θεοί, θα στυλώνουν τα πόδια τους και θα σε παίρνουν στην πλάτη τους, μέχρι να επουλώσεις τις πληγές σου και να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή τον αγώνα σου. 

Και αν έχουν ψυχές καμωμένες από ατσάλι μέσα τους, έχουν βαθιά χαραγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Απεχθάνονται την αδικία για αυτό και όπου δουν αδικημένο συντάσσονται στο πλευρό του. Τούτοι οι άνθρωποι, αξίζουν την αιώνια προσοχή μας.