Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Τι γίνεται αν νιώθεις κάποιος να σε αφήνει με μηδέν ενέργεια;

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη

Νιώθεις εξάντληση, ο ψυχισμός σου βαρύς και ασήκωτος, η ενέργειά σου είναι χειρότερη και από αυτήν ενός σαλιγκαριού που έχει πάρει ηρεμιστικά. Αναρωτιέσαι τι φταίει, μιας και ξύπνησες μια χαρά σήμερα και τίποτα δε σου χάλασε τη μέρα. Ως τώρα. Γιατί μόλις κατάλαβες τι είναι αυτό που ευθύνεται για την απότομη αλλαγή στη διάθεση και σε έκανε να ψάχνεις με μεγεθυντικό φακό την όρεξη που μέχρι πριν λίγο είχες.

Όχι, όχι, δεν έγινε τίποτα αρνητικό, ούτε θυμήθηκες κάτι άσχημο που είχες θάψει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Συνάντησες όμως κάποιο πρόσωπο που -αν και δεν έκανε απολύτως τίποτα- υποπτεύεσαι πως έχει κάποια σχέση. Έχεις ακούσει ποτέ για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν τόση αρνητική ενέργεια γύρω τους, που με το που μπαίνουν σε έναν χώρο είναι σαν να πέφτει μαύρο στις οθόνες του μυαλού μας και ένα «ωχ» πλανάται στον αέρα; Ε, ακριβώς αυτό!

Η αύρα ενός ανθρώπου, λένε, σου συστήνει τον άνθρωπο πριν καν μιλήσει. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια. Στα πρακτικά τώρα, είναι μερικά πρόσωπα που χάριν ευκολίας θα ακούσουμε να τα αποκαλούν «ενεργειακά βαμπίρ» και θα παρατηρήσουμε πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία τους περιγράφουν. Αρχικά, όπου σταθούν και όπου βρεθούν θα έχουν πάντα κάτι αρνητικό να σχολιάσουν. Θετικός λόγος δε θα ακουστεί εύκολα από τα χείλη τους. Ένα τέτοιο πρόσωπο δε θα χαρεί με τη χαρά ενός άλλου, δε θα χαρίσει ένα χαμόγελο συχνά. Και αν το κάνει, ίσως να συνοδεύεται από ένα ειρωνικό μειδίαμα. Δεν είναι άνθρωποι που πλησιάζουν τον άλλον με αγάπη και ούτε η απλή καχυποψία φαίνεται να δένει με την αύρα τους. Συχνά αυτό που εκπέμπουν είναι λίγο πιο σκοτεινό. Φθόνος, ζήλια, δόλος, κακού τύπου ενδιαφέρον. Έχουν δυναμική προσωπικότητα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα αλήθεια, δεν τη χρησιμοποιούν όμως όπως θα μπορούσαν, για να ενισχύσουν το πρόσωπο απέναντί τους.

Μια έκφραση λέει κάτι που έχουμε ακούσει τόσες φορές που χτυπάει σαν ενοχλητικό καμπανάκι στα αφτιά μας. Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να χαλάει τη διάθεσή μας; Κάτσε να το σκεφτούμε λίγο. Α, ναι, κανείς! Όσο λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε άτομα που μας βγάζουν αυτό το vibe, η λύση είναι απλή. Από την άλλη όμως επειδή δεν είναι πάντα εφικτό το να τους κάνουμε πέρα και επειδή «τα πάντα είναι ενέργεια», όταν ένας τέτοιος άνθρωπος πλαισιώνει την καθημερινή μας ζωή, είτε στην εργασία μας, είτε στους ευρύτερους κοινωνικούς μας κύκλους, η αντιμετώπισή του μόνο ενεργειακά θα μπορούσε γίνει. Όχι σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε τα ξόρκια απομάκρυνσής του ούτε τα βουντού εξαφάνισης. Μια βαθιά ανάσα και ένα χαμόγελο σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή (που σίγουρα δεν είναι εύκολη) του να μην επιτρέψεις να επηρεαστεί η διάθεσή σου, αρκούν. Τη θετική μας σκέψη εμείς την ενεργοποιούμε και μπορούμε να τη βάλουμε στη διαδικασία αντιμετώπισης της αρνητικής. Θέλει εξάσκηση και πιθανότατα δε θα πετύχει με την πρώτη, μα είναι εφικτό.

Ίσως το πιο σημαντικό μέλημά μας με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι η προστασία μας από κάθε είδους κατάσταση που μας ρουφάει την ενέργεια, είτε αυτό φαίνεται μέσω κούρασης είτε μέσω έλλειψης όρεξης. Ίσως η πραγματοποίηση αυτού να φαντάζει δύσκολη, μιας και ο κόσμος γύρω μας έχει κουραστεί και πολλές φορές αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να απελπίζεται και να απαισιοδοξεί. Παρ’ όλ’ αυτά, η αρνητικότητα δεν έσωσε ποτέ κανέναν.

Μπορεί τα προβλήματα γύρω μας ή και μέσα στο σπίτι μας να είναι πολλά, όμως τα περισσότερα από αυτά λύνονται αν στην πράξη η καλή διάθεση και η υπομονή απομακρύνουν κάθε αρνητισμό και δώσουν τη θέση τους στην αισιοδοξία. Άλλωστε τι κερδίζεις αν έχεις ανθρώπους αρνητικούς στη ζωή σου; Κάτσε να δεις… Α, ναι, τίποτα!


Πηγή
https://www.pillowfights.gr