Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
Στην ηλικία των 35-40 ετών πρέπει να κάνουν οι γυναίκες την πρώτη μαστογραφία, με εξαίρεση όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, οι οποίες θα πρέπει να εξετάζονται 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που είχε η συγγενής τους όταν νόσησε.
Αυτό τονίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθεί να παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού (ΕΧΕΜ), η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει όγκους διαμέτρου μόλις 1,1 εκατοστών, ενώ η τυχαία ανεύρεση αποκαλύπτει τους όγκους όταν αυτοί έχουν πλέον διάμετρο 3,6 εκατοστά.
Από την πλευρά της, η κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» επεσήμανε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να μένουν αδρανείς, αλλά να αξιοποιούν τις προόδους της επιστήμης.
«Στις μέρες μας, έχουμε πολύ καλές διαγνωστικές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού», είπε. «Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες».
Ένα κρούσμα την ώρα
Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστικού αδένα, τα οποία συχνά διαχέονται στους κοντινούς ιστούς και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστικού αδένα, τα οποία συχνά διαχέονται στους κοντινούς ιστούς και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Η νόσος απειλεί μία στις 10 Ελληνίδες και αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης μορφή κακοήθους νόσου (αποτελεί το 27,4% των κρουσμάτων στις γυναίκες).
Κάθε μία εργάσιμη ώρα, μία Ελληνίδα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού και κάθε έξι ώρες μία άλλη χάνει τη ζωή της εξαιτίας της νόσου.
Τα καλά νέα είναι πως παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των νέων εξελίξεων στη θεραπεία.
Στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού μπορεί να συμβάλλει και η φαρμακευτική αγωγή, που χορηγείται σε επιλεγμένες ομάδες γυναικών. Στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένα δύο φάρμακα που χορηγούνται για προληπτικούς λόγους, η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφαίνη.
Στο εφετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) δημοσιεύθηκαν ευρήματα για την προληπτική αξία και τρίτου φαρμάκου, της εξεμεστάνης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου του Καναδά (NCIC), με τη συμμετοχή 4.560 γυναικών, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Όλες οι γυναίκες είχαν περάσει την κλιμακτήριο και διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
Οι εθελόντριες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων πήρε εξεμεστάνη και η δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο.
Έπειτα από 35 μήνες διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού ήταν κατά 65% χαμηλότερος στις γυναίκες που έλαβαν εξεμεστάνη σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσες είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.
Πηγή : Web Only
Πηγή
http://ygeia.tanea.gr