Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

10 ερωτήσεις στον ορθοπεδικό για το αυχενικό σύνδρομο



Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο και πώς εκδηλώνεται; Οι ενοχλήσεις του αυχενικού συνιστούν σύμπτωμα άλλων παθήσεων; Μπορεί το γυμναστήριο να επιβαρύνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα; Ποιοι θεραπευτικοί τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν; Προληπτικά, τι μπορούμε να κάνουμε; Ο κ. Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος, ορθοπεδικός χειρουργός, απαντά στις απορίες μας.

1 Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο και πού οφείλεται;



Ως αυχενικό σύνδρομο ορίζουμε μια μεγάλη ομάδα παθήσεων του αυχένα που προκαλεί συμπτώματα -είτε μυοσυνδεσμικής είτε νευρολογικής αιτιολογίας- στις περιοχές του αυχένα, του ώμου και των άνω άκρων. Μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε και για διαφορετική κάθε φορά αιτία. Οι συνηθέστεροι λόγοι είναι η έκθεση σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας όπως το air-condition στο γραφείο, ή κάποιο ρεύμα αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, συνιστά αίτιο η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και παραμονή στην ίδια θέση που οδηγεί σε μυϊκό σπασμό, όπως π.χ. όταν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή. Αυχενικό σπασμό μπορεί να προκαλέσει και μια απότομη επιβράδυνση του σώματός μας, όταν η προσπάθεια να υπερνικήσουμε την αδράνεια της κεφαλής οδηγεί σε σύσπαση των μυών του αυχένα.


2 Άτομα με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι περισσότερο επιρρεπή;

 Αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εμφανίσουν άτομα με εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας. Και αυτό γιατί η οστεοφύτωση στα σπονδυλικά τρήματα του αυχένα ενδεχομένως να οδηγήσει σε ερεθισμό των εξερχόμενων ριζών, ενώ η υπερτροφία των πεπαχυσμένων συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης να προκαλέσει στενώσεις και πίεση στα νεύρα και στο μυελό. Επιπλέον, άτομα με κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων της αυχενικής μοίρας μπορούν να εμφανίσουν ριζίτιδες στα άνω άκρα, με συνοδά συμπτώματα.

3 Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

 Τα συνηθέστερα είναι ο πόνος στον αυχένα με συνοδό δυσκαμψία και περιορισμό του εύρους κίνησης. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στην πλάτη ή στο χέρι και να συνοδεύεται από υπαισθησία ή παραισθησίες. Άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η κεφαλαλγία κυρίως στη βάση του κρανίου, η οποία μπορεί να επεκτείνεται και στο σπλαχνικό κρανίο. Τέλος, το βουητό στα αυτιά και ο ίλιγγος συχνά συνδέονται, αν και όχι άμεσα, με το αυχενικό σύνδρομο.

4 Πώς γίνεται η διάγνωση;

Είναι κυρίως κλινική με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα, τη διάρκεια του επεισοδίου καθώς και την εξέλιξή του. Από εργαστηριακό έλεγχο συνήθως αρκεί μια απλή ακτινογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αλλά, αν τα νευρολογικά συμπτώματα είναι έντονα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

5 Ενοχλήσεις τύπου αυχενικού συνδρόμου συνιστούν σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως π.χ. της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Όσον αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, κάποια από τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά του αυχενικού συνδρόμου. Ο ασθενής έχει παραισθησίες και μουδιάσματα στα χέρια, μυϊκή αδυναμία ή και κράμπες, πόνο στον αυχένα και ίλιγγο. Παράλληλα όμως μπορεί να παρουσιάζει και συμπτώματα που δεν συναντάμε στο αυχενικό, όπως δυσαρθρία, αταξία, τρόμο, διαταραχές μνήμης, οπτική νευρίτιδα, κατάθλιψη.

6 Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό;

 Αν τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερο από μερικές ημέρες ή αν παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση, καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Επίσης, ιατρική συμβουλή θα χρειαστούμε αν υπάρχει έντονη νευρολογική σημειολογία ή μεγάλος περιορισμός στην κίνηση του αυχένα. Σε γενικές γραμμές, αν τα συμπτώματα είναι ήπια και παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, η πρόγνωση για αυτοΐαση είναι καλή.

7 Ποιοι θεραπευτικοί τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Ο γιατρός συνήθως θα συστήσει μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά με σκοπό να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων, να λυθεί ο μυϊκός σπασμός και μέσα από την καλύτερη αιμάτωση των μυών να απομακρυνθούν οι οξειδωτικοί παράγοντες που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Σε αυτήν τη λογική, είναι ωφέλιμη και η θερμοθεραπεία της περιοχής του αυχένα, είτε μέσω κάποιας θερμαντικής αλοιφής είτε με θερμοφόρα ή ζεστό μπάνιο. Η φυσικοθεραπεία, οι έλξεις και το μασάζ μπορεί να δώσουν καλά αποτελέσματα, αρκεί να αποφεύγονται οι απότομοι χειρισμοί. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακόμα και την εφαρμογή μαλακού ή ημίσκληρου κολάρου αυχένα.

8 Μπορεί το γυμναστήριο να επιβαρύνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα;

Είναι ευνόητο ότι, καθώς το κύριο πρόβλημα του αυχενικού συνδρόμου είναι ο σπασμός των μυών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κάθε δραστηριότητα που τον επιδεινώνει θα πρέπει να αποφεύγεται. Ακόμα και το τρέξιμο, είτε σε διάδρομο γυμναστηρίου είτε στο δρόμο, αποτελεί έναν παράγοντα ερεθισμού που μπορεί να καθυστερεί την αποθεραπεία. Μόνο το κολύμπι σε χαλαρούς ρυθμούς συνιστά την κατάλληλη άσκηση για τα μυοσκελετικά προβλήματα, αρκεί στο τέλος να στεγνώνουμε σχολαστικά την πάσχουσα περιοχή ώστε να αποφεύγεται ο μυϊκός ερεθισμός.

9 Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν αυχενικό σύνδρομο;

Τα ψυχρά ρεύματα αέρα, την παρατεταμένη ακινησία, την εργασία σε ακραίες θέσεις ή σε ακραίες θερμοκρασίες. Το αυχενικό σύνδρομο είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ορθοπεδικοί μετά την οσφυαλγία. Είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας να παρουσιάσουμε κάποιο πρόβλημα που να εμπίπτει στην ευρύτερη έννοια του αυχενικού συνδρόμου. Ως πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος θα πρέπει να αποφύγουμε τους εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες.

10 Προληπτικά, τι μπορούμε να κάνουμε;

Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν αυχενικό σύνδρομο το συσχετίζουν με τον εργασιακό τους χώρο, λογικό είναι να προχωρήσουμε σε κάποιες τροποποιήσεις σε αυτόν. Θα πρέπει, π.χ. ο χώρος όπου καθόμαστε να είναι μακριά από ρεύματα και ανοίγματα, όπως πόρτες ή παράθυρα. Η θέση του υπολογιστή μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το πάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, ώστε να μη σκύβουμε ή κάνουμε υπερέκταση για να δούμε. Το πλκτρολόγιο να είναι σε τέτοια θέση ώστε οι αγκώνες μας να σχηματίζουν αμβλεία γωνία όταν γράφουμε. Επίσης οι καρποί και τα αντιβράχια να μην είναι καθηλωμένα πάνω στο γραφείο, αλλά, αντίθετα, τα χέρια να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο. Τέλος αρκετά συχνά -τουλάχιστον κάθε μία ώρα- να κάνουμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους μυς μας να χαλαρώσουν.


Της Έλενας Κιουρκτσή

Πηγή
http://www.pitsilidis.gr/