Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Άρωμα: πώς να το διαλέξετε, πώς να το φορέσετε


Δε χρειάζεται να έχετε διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Ζίσκιντ για να νιώσετε τη μυστηριώδη δύναμη που μπορεί να ασκεί επάνω μας ένα άρωμα, αλλάζοντας εντελώς την εντύπωση που έχουμε για τους άλλους. Η όσφρηση είναι από τις πλέον ερωτικές αισθήσεις και στο παιχνίδι της αποπλάνησης φαίνεται ότι τα αρώματα κρατούν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να επιλέξετε το άρωμα που σας ταιριάζει, να το φορέσετε όπως πρέπει και να το φυλάξετε σωστά, μετατρέποντάς το σε αναντικατάστατο όπλο γοητείας.

1. Η διαδικασία επιλογής του αρώματος
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Το άρωμα γενικά επιλέγεται βάσει των συναισθημάτων που μας προκαλεί τη στιγμή που το μυρίζουμε, αλλά και της διάθεσης που έχουμε εκείνη τη στιγμή. Αποφύγετε λοιπόν να καταλήξετε σε κάποιο μόνο και μόνο επειδή είναι το πλέον διαφημισμένο της σεζόν, ή το φοράει η καλύτερή σας φίλη.


Μην επιχειρήσετε δοκιμάσετε περισσότερα από τρία διαδοχικά αρώματα. Ακόμα και η πιο ευαίσθητες μύτες δεν είναι σε θέση να διακρίνουν πολλές από τις πιο λεπτές νότες του κάθε αρώματος μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Να αρχίζετε πάντα την έρευνα από τα πιο ελαφριά αρώματα προκειμένου να μην οδηγήσετε από την αρχή στο ... κόκκινο τους αισθητήρες της όσφρησης, ώστε να μην αντιλαμβάνεστε τελικά τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα αρωματικό μπουκέτο και σ’ ένα άλλο.

Μην προσπαθείτε να μυρίσετε ένα άρωμα κατευθείαν από το μπουκάλι. Πριν η μύτη σας προλάβει να έλθει σε γνωριμία με το χαρακτήρα του αρώματος, θα ... κατακλυστεί από το αλκοόλ που κάθε αρωματικό παρασκεύασμα περιέχει. «Ψεκάστε» το άρωμα σε μια mouillette (όπως λέγονται οι καρτούλες από απορροφητικό χαρτί που βρίσκουμε στα perfume bars).
Απαιτείται τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι το άρωμα να μπορεί να γίνει αντιληπτό στο σύνολό του. Χρειάζεται ηρεμία για να ανιχνεύσετε όχι μόνο τις επιφανειακές νότες, αλλά και τις κεντρικές, αυτές δηλαδή που δίνουν το χαρακτήρα κάθε αρωματικού μπουκέτου. Αν έχετε την υπομονή να περιμένετε ακόμα περισσότερο είναι πιθανό να εντοπίσετε και τις πιο βαθιές νότες, που, όπως λένε οι αρωματοποιοί, δίνουν το «σώμα» του αρώματος.
Σε δεύτερη φάση δοκιμάστε να συγκρίνετε τη μυρωδιά του αρώματος επάνω στη mouillette με την αίσθηση που σας αφήνει όταν το φοράτε επάνω σας. Είναι γεγονός ότι όταν το άρωμα έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας το αποτέλεσμα διαφέρει από αυτό που έχουμε στη μύτη μας, μετά από την επαφή με το αρωματισμένο χαρτί, ή από αυτό που θυμόμαστε έχοντας μυρίσει το ίδιο άρωμα επάνω σε κάποιον άλλο.
«Ψεκάστε» μία φορά επάνω στην εσωτερική πλευρά του καρπού. Αποφύγετε να τρίψετε τους δύο καρπούς μεταξύ τους, μια συνηθισμένη κίνηση που είναι όμως ικανή να αλλοιώσει την αίσθηση του αρώματος, τροποποιώντας κατά κάποιο τρόπο τη δομή και επηρεάζοντας τη διάχυσή του στον αέρα.

2. Πώς χρησιμοποιείται το άρωμαΤο ξέρατε; Το άρωμα φοριέται στα πιο ζεστά σημεία του σώματος, δηλαδή σε αυτά όπου η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο επιφανειακή: στο εσωτερικό μέρος του καρπού, πίσω από τους λοβούς των αυτιών, στο σημείο ανάμεσα στο στήθος, στο εσωτερικό του μπράτσου, ακόμα και στο έσω γόνατο! Η θερμότητα του δέρματος ευνοεί την εξάτμιση του αρώματος.

Η Coco Chanel συμβούλευε τις γυναίκες να αρωματίζονται στα σημεία που μπορεί να ... τις φιλήσει ένας άνδρας! Είχε δίκιο. Εφαρμόστε το άρωμα στις περιοχές που ασκούν μεγαλύτερη έλξη στον ερωτικό σας σύντροφο, όπως πχ ο λαιμός ή το ντεκολτέ.

Τυλιχτείτε από ... την κορυφή ως τα νύχια στα μόρια του αρώματος, φροντίστε όμως να μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Αρκεί (όταν η συσκευασία είναι vaporisateur) ενα ψέκασμα στον αέρα με το μπουκάλι στο ύψος του στήθους και σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών από το σώμα σας. Στη συνέχεια απλώς βυθιστείτε αμέσως στο αρωματισμένο «σύννεφο». Με την ίδια τεχνική μπορείτε να αρωματίσετε και τα μαλλιά, αρκεί να είναι φρεσκολουσμένα, χωρίς να έχουν επάνω styling.

Ένα άλλο τέχνασμα για να αναδείξετε και να διατηρήσετε την ένταση του αρώματος είναι να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη σειρά προϊόντων μπάνιου. Αφρόλουτρα, έλαια, λοσιόν ή γαλάκτωμα σώματος, αποσμητικά, καθώς και προϊόντα περιποίησης του δέρματος με το ίδιο άρωμα που έχει το eau de toilette σας, δίνουν την αίσθηση ότι ακόμα και μετά από πολλές ώρες έξω, έχετε μόλις αρωματιστεί.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα ουδέτερης ενυδατικής κρέμας σωματος με λίγες σταγόνες από το άρωμά σας. Το γαλάκτωμα θα «παγιδεύσει» το άρωμα και θα το διατηρήσει για αρκετή ώρα επάνω στο δέρμα.

Για να έχετε επάνω σας την αίσθηση του αρώματος όλη την ημέρα μια συνηθισμένη τακτική είναι να αρωματίζετε τα ρούχα σας (κυρίως μαντήλια, φουλάρια, μπλούζες). Προσοχή όμως: Φροντίστε να το κάνετε όταν τα ρούχα είναι καθαρά, ώστε το άρωμα να μην αναμειγνύεται με ιδρώτα ή σκόνη και επιπλέον (ειδικά σε πουλόβερ, σακάκια ή πουκάμισα) επιλέξετε να ρίξετε το άρωμα σε εσωτερικά σημεία (πχ στο γιακά ή στην επένδυση), ώστε να αποφύγετε τους λεκέδες. Για τον ίδιο λόγο καλύτερα να μην αρωματίζετε τα ευαίσθητα υφάσματα, όπως μεταξωτά, σιφόν ή σατέν, όπως επίσης και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ή τα δερμάτινα είδη σας.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια «ιδέα» αρώματος στο απορρυπαντικό σας όταν πλένετε μάλλινα ή βαμβακερά. Άλλο ένα μυστικό είναι να αρωματίσετε γενναιόδωρα μια κάρτα από απορροφητικό χαρτί και να τη φυλάξετε μέσα στα συρτάρια με τα ρούχα ή τα λευκά είδη σας.
Μικρές συμβουλές για τη φύλαξη και τη συντήρηση των αρωμάτων
Τα φυαλίδια με το άρωμα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος δροσερό, με όχι πολύ φως και φυσικά στη σκιά, αν όχι στο απόλυτο σκοτάδι.
Κάθε φορά που ανοίγετε τη συσκευασία και χρησιμοποιείτε το άρωμα, σφραγίζετε προσεκτικά το μπουκάλι, ώστε να μην εισχωρεί ο αέρας και μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης, το άρωμα σταδιακά αλλοιωθεί.

Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, το l’eau de toilette πρέπει να καταναλωθεί σε ένα διάστημα περίπου ενός χρόνου. Τα αρώματα δεν διατίθενται φυσικά σε αεροστεγείς συσκευασίες. Από τα πώματα των μπουκαλιών, συχνά ευφάνταστα στο σχεδιασμό, ο αέρας εισχωρεί έτσι και αλλιώς και αναπόφευκτα η αίσθηση του αρώματος μετά από κάποιους μήνες αλλάζει.

Εάν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πλαστική και μια γυάλινη συσκευασία, οπωσδήποτε προτιμήστε τη δεύτερη. Μπορεί το γυαλί να είναι πιο εύθραυστο, αλλά «σέβεται» περισσότερο το περιεχόμενό του.

Όταν ταξιδεύετε μη βάζετε το μπουκαλάκι του αρώματος στη βαλίτσα, μαζί με τις άλλες αποσκευές σας. Φυλάξτε το στην τσάντα σας ή σε μια χειραποσκευή για να ανακινηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.


Πηγή
http://www.beautysecrets.gr