Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα 9 εμπόδια στο αδυνάτισμα

Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;
Πιστεύεις πως είναι εύκολο να χάσεις βάρος. Μήπως έχεις πραγματικά προσπαθήσει να χάσεις και είχες δυσάρεστη εμπειρία; Πώς είναι δυνατόν; Οι διαφημίσεις για το αδυνάτισμα δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να χάσεις 10 ή ακόμα και παραπάνω κιλά αρκεί να αγοράσεις τον ειδικό μασαζοκορσέ που κάνει θαύματα. Στην πραγματικότητα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ξοδεύονται πάνω από 30 δισ. δολάρια στη βιομηχανία του αδυνατίσματος, τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες. Είναι λοιπόν τόσο εύκολο να χάσουμε βάρος;

Απλές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα


Η ιδέα πίσω από το αδυνάτισμα είναι απλή και την γνωρίζουμε όλοι: όταν ξοδεύεις περισσότερες θερμίδες από ότι τρως, τότε χάνεις βάρος. Δηλαδή αν κόψω τα αναψυκτικά και περπατάω 20 λεπτά την ημέρα παραπάνω θα χάσω βάρος; Αυτό ακούγεται εύκολο, είναι όμως εύκολο και στην πράξη;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του βάρους μας που ήδη γνωρίζετε. Η αλήθεια είναι πως δεν αρκεί μόνο να βρίσκεις χρόνο για να βάλεις λίγο άσκηση στην ημέρα σου ούτε να αντικαταστήσεις ένα σουβλάκι με μια σαλάτα. Χρειάζεται πραγματική προσπάθεια με αφοσίωση και επιμονή για να έχεις αποτέλεσμα, ενώ θα πρέπει να προσέχεις ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σου. Εδώ θα βρεις 9 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις το νέο σου πιο υγιή και δραστήριο εαυτό σου.

1. Άλλαξε στάση.

Αν ξαφνικά περνάς τη φάση της υγιεινής διατροφής και αποφάσισες ότι θες να χάσεις βάρος για να βελτιώσεις την εμφάνισή σου θα είναι δύσκολο να χάσεις βάρος μόνιμα. Το να χάσεις βάρος είναι πολύ σημαντικό δε λέω, αλλά θα χρειαστείς να βρεις σημαντικότερους λόγους που να κινητοποιηθείς. Βρες σημαντικότερους λόγους όπως να βελτιώσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου, να αντιμετωπίσεις προβλήματα υγείας, να ζήσεις περισσότερο και να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτοί είναι, τουλάχιστον για μένα, σημαντικότεροι λόγοι.
2. Βάλε άσκηση.

Αν δεν γυμνάζεσαι αρκετά και συστηματικά θα είναι δύσκολο να χάσεις βάρος μόνιμα. Φυσικά είναι δυνατόν να αδυνατίσεις χωρίς άσκηση απλά είναι πιο δύσκολο, χάνεις περισσότερη μυϊκή μάζα, κολλάς πιο εύκολα και είναι δυσκολότερο να το διατηρήσεις την απώλεια. Το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής στην πρόσφατες οδηγίες που δημοσίευσε το Φεβρουάριο του 2009 προτείνει για σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του βάρους τουλάχιστον 250 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Γι’ αυτό μην αργής και βάλε την άσκηση στη ζωή σου ξεκινώντας από την πιο απλή μορφή της, το γρήγορο περπάτημα.

3. Η διατροφή.

 Αν θες να έχεις μόνιμα αποτελέσματα θα πρέπει να κάνεις μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σου, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι προσωρινά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις αλλαγές τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της διατροφής σου κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα και για πάντα. Εδώ σας έχω κάποιους τρόπους που θα σε βοηθήσουν.

• Ξεκίνησε να γράφεις το τι τρως για μερικές ημέρες
• Διάβαζε τις ετικέτες τροφίμων για να καταλαβαίνεις τι αγοράζεις
• Ξόδεψε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα
• Μην το παρακάνεις με τις ποσότητες
• Σκέψου καλά πριν βάλεις κάτι στο στόμα σου

Σίγουρα κάποια στιγμή το οργανωμένο διαιτολόγιο θα σταματήσει, σίγουρα όμως οι υγιείς διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να παραμείνουν μαζί σου. Σκέψου ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσεις κάποιες διατροφικές λιχουδιές που σου αρέσουν, απλά δεν μπορείς να τις έχεις όποτε θέλεις. Αν είσαι πραγματικά έτοιμος/η τότε ξεκίνα.

4. Τρόπος ζωής.

 Αν είσαι αποφασισμένος/η να κάνεις μια πιο υγιή ζωή, τότε θα πρέπει να αλλάξεις τρόπο ζωής. Δεν σημαίνει βέβαια ότι ξαφνικά θα πρέπει να αλλάξεις τα πάντα στη ζωή σου μέσα σ’ ένα βράδυ, απλά θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η για να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς με νέα πράγματα.

α. Ξεκίνα από την κουζίνα σου. Διώξε από το σπίτι τις προκλήσεις. Πολλές φορές λέω πως η δίαιτα ξεκινά από το σούπερ μάρκετ. Αν τα ντουλάπια της κουζίνας δεν είναι γεμάτα με πειρασμούς είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις πιο υγιεινή διατροφή. Αντί αυτών αγόρασε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενημέρωσε όμως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για την αλλαγή.
 

 β. Φρένο στην τηλεόραση.
Ίσως θα πρέπει να περιορίσεις το χρόνο σου μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή προκειμένου να βρεις χρόνο για σωματική δραστηριότητα.γ. Ρουτίνα.
 Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά σου. Ανέβα στο διαμέρισμά σου με τα πόδια, διάλεξε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα . Βγάλε βόλτα το σκύλο κάθε βράδυ, παρκάρισε λίγο πιο μακριά από το σπίτι, πάρε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.δ. Το πρόγραμμά σου.
Προγραμμάτισε στην ημέρα σου το διάλειμμά σου για το μεσημεριανό γεύμα και για τη γυμναστική σου, όπως προγραμματίζεις τα ραντεβού και τις άλλες δουλειές. Αν δεν αλλάξεις το πρόγραμμά σου και αν δεν βάλεις προτεραιότητα στην υγεία σου θα είναι δύσκολο να χάσεις βάρος.

ε. Το Περιβάλλον.
 Μερικές φορές είναι δύσκολο να ελέγξεις τα πράγματα που είναι γύρω σου. Στη δουλειά ίσως αξίζει να επενδύσεις σε ένα μικρό ψυγείο για να μπορείς να έχεις εκεί δικό σου φαγητό ή κάποιο γιαούρτι. Στο σπίτι τα όργανα γυμναστικής μπορεί να βοηθήσουν στο να γυμναστείς, αν δεν καταλήξουν να γίνουν κρεμάστρες για ρούχα. Πριν επενδύσεις στην αγορά ενός νέου οργάνου ρίξε μια ματιά στις αγγελίες που πολλές φορές μπορείς να βρεις αχρησιμοποίητους διαδρόμους στη μισή τιμή!

5. Το σύστημα υποστήριξης.

 Για να επιτύχεις σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία θα πρέπει να το αποφασίσεις εσύ και να το κάνεις μόνος σου. Λίγη βοήθεια από το εγγύς περιβάλλον βοηθά όσο τίποτε άλλο. Ο σύντροφός σου, η οικογένειά σου, οι φίλοι σου ή ο συγκάτοικός σου είναι άτομα που αναγκαστικά ξοδεύουν σημαντικό χρόνο μαζί σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβουν και αυτοί πως κάνεις μια σημαντική προσπάθεια για να βελτιώσεις την υγεία σου αλλά και τη ζωή σου γενικότερα. Προσπάθησε να έχεις κοντά σου κυρίως τα άτομα που θα σε υποστηρίξουν στην προσπάθειά σου και όχι αυτούς που θα σε αποθαρρύνουν ή θα σε προσκαλούν συνεχώς για διατροφικές ατασθαλίες.

6. Η ψυχολογική και πνευματική σου υγεία.

Αν έχεις άλλους λόγους για τους οποίους είσαι υπέρβαρος/η θα πρέπει να τους αντιμετωπίσεις τώρα. Διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και κυρίως κατάθλιψη είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια της αυξημένης πρόσληψης τροφής και χαμηλής σωματικής δραστηριότητας. Αποσύνδεσε την κατανάλωση τροφής από τα αρνητικά συναισθήματα. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις την πραγματική από την συναισθηματική πείνα και θα δεις διαφορά. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά σου και να καταλάβει τι σε οδηγεί να καταναλώνεις junk food και αντιμετώπισέ το τώρα.
7. Οι στόχοι σου.

Αν έχεις θέσει εξωπραγματικούς στόχους είναι σίγουρο ότι θα αποτύχεις. Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη διαδικασία, αν την επιβαρύνεις και με τη συνεχή αίσθηση της αποτυχίας είναι βέβαιο ότι θα νιώθεις άσχημα και το ότι θα τα παρατήσεις είναι θέμα χρόνου. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να θέτεις βραχυπρόθεσμους και ρεαλιστικούς στόχους που όταν τους φτάνεις να έχεις την ευκαιρία να τους χαίρεσαι και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Έτσι σίγα σιγά θα είναι ευκολότερο να επιτύχεις και τους σημαντικότερους μακροχρόνιους στόχους. Τι είναι λοιπόν ρεαλιστικός στόχος; Οι στόχοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο μιας και παράγοντες όπως γονίδια, μεταβολισμός, άσκηση, διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής επηρεάζουν το τι είναι ρεαλιστικό για κάθε άνθρωπο. Ξεκίνα λοιπόν από τους πιο απλούς στόχους, για παράδειγμα να βάλεις 3 φορές την εβδομάδα άσκηση στην καθημερινότητα. Διάλεξε στόχους που ξέρεις πως μπορείς να τους επιτύχεις αν προσπαθήσεις. Μπορείς να θέσεις όσο σύντομους και απλούς στόχους θες αρκεί να τους πραγματοποιήσεις και μετά προχωρήσεις σε κάτι μεγαλύτερο και σημαντικότερο.

8. Ευελιξία.

Είμαι σίγουρος θα έχεις ακούσει ότι θα πρέπει να αλλάζεις τρόπο ζωής. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα προγραμματίζεις. Τι γίνεται όταν έχεις κανονίσει να πας για τρέξιμο με τους φίλους σου και ξαφνικά προκύπτει ένα έκτακτο ραντεβού στη δουλειά σου ή απλά πηγαίνοντας προς το γυμναστήριο για spinning κολλάς στην κίνηση. Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους τότε δεν κάνεις τίποτα και απλά δεν γυμνάζεσαι. Αντί αυτού, θα σου πρότεινα να πας έστω και καθυστερημένα στο ραντεβού σου και αντί για 45 λεπτά άσκησης κάνε μόνο 15. Δεν χάθηκε πια και ο κόσμος. Το κάτι είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα.

9. Αποδέχεσαι την αποτυχία;

Δεν μπορείς να είναι τέλειος κάθε μέρα. Παρόλο που είμαι και εγώ τελειομανής και δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι υπάρχουν και κακές ημέρες κάποιες μέρες που φαίνεται πως όλα πάνε στραβά. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην πρώτη δυσκολία τα παρατάνε και γεμάτοι αρνητικά συναισθήματα, θυμόνται όλα τα κακά και τα άσχημα που τους έχουν συμβεί. Σε μια άσχημη μέρα θα φύγεις από το σπίτι χωρίς να φας πρωινό, θα πας στο φούρνο για τυρόπιτα, θα τσιμπολογήσεις τα γλυκά στο γραφείο και το απόγευμα που θα είσαι έτοιμος για το γυμναστήριο θα διαπιστώσεις ότι ξέχασες την τσάντα με τα αθλητικά ρούχα στο σπίτι. Δεν πειράζει. Αν είναι κανονικός άνθρωπος τέτοια περιστατικά θα συμβαίνουν, το θέμα είναι να μην τα παρατάς! Δεν είσαι αποτυχημένος επειδή έκανες ένα λάθος… είσαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί για το καλύτερο και μάλιστα τις περισσότερος φορές τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, τουλάχιστον σε κάποιες όψεις της ζωής, γιατί όχι λοιπόν και την άσκηση και την υγιεινή διατροφή!


Αν μπορέσεις λοιπόν και βάλεις σε εφαρμογή κάποιες από αυτές τις συμβουλές είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις. Αν ακόμα και τότε δυσκολεύεσαι… τότε ήρθε ο καιρός να επισκεφτείς κάποιον ειδικό της διατροφής.

Καλή επιτυχία!

 πηγη:fitsn.com

Πηγή
http://health-beauty-internet.blogspot.com/2010/08/9.html