Ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξηγούν τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα θερινά προβλήματα ομορφιάς.
Ακμή. Το καλοκαίρι δεν χρειάζεστε τόσο «βαριά» ενυδάτωση όσο το χειμώνα, για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα της ακμής. Διαλέξτε ένα προϊόν oil-free, κατά προτίμηση σε μορφή λοσιόν (είναι πιο ελαφρύ απ’ ό,τι οι κρέμες).
Επειδή κάποια από τα φάρμακα της ακμής καθιστούν το δέρμα ευαίσθητο στο φως, μην ξεχνάτε το αντηλιακό στο πρόσωπο και σε όποιο σημείο του σώματος βλέπει ο ήλιος. Και αυτό πρέπει να είναι oil-free, καθώς και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας.
Μπορείτε επίσης να διαλέξετε ένα αντηλιακό με χρώμα, το οποίο καλύπτει τα σπυράκια δίχως την ανάγκη για πρόσθετο μέικ απ. Υπάρχουν επιλογές ακόμα και για τους εφήβους και τους νεαρούς άντρες που επιθυμούν να μειώσουν το κοκκίνισμα της ακμής.
Αν κολυμπάτε σε πισίνα με χλώριο και βάφετε τα μαλλιά σας ξανθά, φροντίστε πριν βουτήξετε να έχετε βρέξει τα μαλλιά σας με φρέσκο νερό και να τα έχετε περάσει με κοντίσιονερ, συνιστούν οι διάσημοι κομμωτές του Μπέβερλι Χιλς Έριν Μπόγκαρτ και Στιούαρτ Γκάβερτ. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα τα δείτε να αποκτούν μια… πράσινη χροιά! Να τα ψεκάζετε επίσης με αντηλιακό σπρέι.
Όσον αφορά το λούσιμο, μην παραλούζετε τις ανταύγειες, διότι τα καθαριστικά των σαμπουάν ξεθωριάζουν το χρώμα. Να λούζεστε με σαμπουάν μέρα παρά μέρα – και για να τα φρεσκάρετε την μέρα που δεν λούζεστε, αναμίξτε κοντίσιονερ με νερό και τρίψτε το κεφάλι σας. Τα κοντίσιονερ έχουν ήπιες καθαριστικές ιδιότητες, αλλά δεν ξεραίνουν ούτε ξεθωριάζουν τα μαλλιά όπως τα σαμπουάν.
Γλουτοί. Για να τονώσετε και να γραμμώσετε τους γλουτούς σας, βάλτε στη ζωή σας την ποδηλασία. Κατά γενική ομολογία, οι ποδηλάτες έχουν τους ωραιότερους γλουτούς, καθώς η κίνηση που κάνουμε όταν πατάμε τα πεντάλ, τους γυμνάζουν τέλεια.
Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια, καθώς και να κάνετε μασάζ στους μηρούς και στους γλουτούς σας για να τονώνετε την κυκλοφορία του αίματος.
Δείκτης προστασίας. Να προτιμάτε αντηλιακά ευρέος φάσματος (να προστατεύουν από την UVA και από την UVB) με υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά να μην τα θεωρείτε άλλοθι για να κάθεστε με τις ώρες στον ήλιο, συνιστά ο δρ Βίνσεντ ΝτεΛεο, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο St. Luke’s Roosevelt, στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Να αλείφετε με αρκετό αντηλιακό όλα τα σημεία του σώματος που θα εκτεθούν στον ήλιο (μην ξεχάσετε τα αυτιά και το ντεκολτέ) μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες την επάλειψη, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας. Αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε, πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό πιο σύντομα.
Ειδικά το πρόσωπο, αλείψτε το πρώτα με μια καλή ενυδατική και μετά βάλτε το αντηλιακό. Να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι αν έχει συννεφιά (το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα).
Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε τα oil-free αντηλιακά, δίχως αρώματα, συνιστά ο δρ Ντέιβιντ Λεφέλ, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Ελέγξτε επίσης το περυσινό αντηλιακό σας: αν έχετε ημερομηνία λήξεως, μην την υπερβείτε. Αν όμως δεν έχει, να θυμάστε πως τα δραστικά συστατικά των αντηλιακών αντέχουν για τρία χρόνια, κατά τον δρα Λεφέλ. Αν πάντως το περυσινό αντηλιακό σας μυρίζει περίεργα, έχει «σβωλιάσει», μοιάζει «κομμένο» ή έχει περίεργο χρώμα, πετάξτε το.
Και κάτι για τους άντρες: αν έχετε φαλάκρα ή πολύ αραιά μαλλιά, χρειάζεται αντηλιακό και το δέρμα του κρανίου σας (τα μαλλιά προστατεύουν κάπως από τον ήλιο, ιδίως αν είναι πυκνά). Ειδάλλως, μην βγαίνετε έξω χωρίς καπέλο.
Ενυδάτωση. Όπως εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, η ενυδάτωση με κρέμα θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από τη χρήση του αντηλιακού.
Το σώμα θα πρέπει να ενυδατώνεται έπειτα από κάθε ντους και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε γάμπες, χέρια και πλάτη που έχουν αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.
Για να είστε βέβαιοι πως θα ενυδατωθεί καλά το δέρμα σας, προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν υδρόφιλα μόρια όπως η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, η βρώμη, το cupuacu butter και η πανθενόλη.
Να προτιμάτε τις ενυδατικές λοσιόν για το καλοκαίρι (είναι πιο ελαφριές απ’ ό,τι οι κρέμες).
Αν θέλετε να καλύψετε ταυτοχρόνως ατέλειες και να αποφύγετε εντελώς το μακιγιάζ, διαλέξτε κάποια με χρώμα.
Αν νιώσετε ότι σας καταβάλλει η ζέστη και δεν έχετε κλιματιστικό, δροσίστε το σώμα σας τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις παγάκια στο εσωτερικό των καρπών και στους πήχεις σας, έως το μέσα μέρος των αγκώνων (μην αφήσετε ακίνητο τον πάγο πάνω στο δέρμα σας, μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα).
Ηλιοθεραπεία. Μείνετε μακριά από τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Μην μένετε με τις ώρες στην παραλία, διότι δερματικές βλάβες προκαλεί και η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως το νερό και η άμμος (αυτός είναι ο λόγος που μαυρίζουν ακόμα και όσοι κάθονται μονίμως σε σκιερό μέρος, είτε αυτό βρίσκεται στην παραλία είτε στην βεράντα του σπιτιού τους).
Ο δρ Βίνσεντ ΝτεΛεο, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο St. Luke’s Roosevelt, στην πόλη της Νέας Υόρκης, λέει πως η αντανάκλαση κυμαίνεται από 50% έως 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αναλόγως με την γωνία των ακτίνων στην επιφάνεια της γης και το πόσο κοντά στην επιφάνεια ανάκλασης κάθεστε.
Θάλασσα. Το θαλασσινό νερό ξεραίνει το δέρμα, γι’ αυτό είναι εντελώς λάθος η άποψη «μένω με το αλάτι για να ψηθεί το δέρμα μου». Αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα πρέπει να ξεπλένεστε, συνιστά η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Επίσης το θαλασσινό νερό ασκεί αναπλαστική δράση στο δέρμα, οπότε συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση μικροτραυμάτων αλλά και της ακμής (σε συνδυασμό βέβαια με τον ήλιο).
Φροντίστε ακόμα να μην κάθεστε στην άμμο ούτε να περπατάτε ξυπόλητοι σε αυτήν, διότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε κάποιον μύκητα (ακόμα πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό εάν περπατάτε ξυπόλητοι στους χώρους γύρω από τις πισίνες).
Ιδρώτας. Αν ιδρώνετε πάρα πολύ, φροντίστε να φοράτε αφιδρωτικό προϊόν και τη νύχτα, συνιστά ο δρ Ντάρεν Κέισι, δερματολόγος στην Ατλάντα. Με αυτό τον τρόπο, θα έχει άφθονο χρόνο για να απορροφηθεί από το δέρμα και να αρχίσει να λειτουργεί. Το πρωί, κάνετε μπάνιο και ξαναβάλετε το προϊόν.
Ανεξάρτητα από το πόσο ιδρώνετε, το καλοκαίρι πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρά την ημέρα, ακόμα κι αν δεν διψάτε, για να μην αφυδατωθείτε.
Να κάνετε επίσης μάσκα και απολέπιση μία φορά την εβδομάδα, για να καθαρίζουν βαθιά οι πόροι και να φαίνεται το δέρμα φρέσκο και λαμπερό.
Κυτταρίτιδα. Για να βελτιώσετε γρήγορα την εμφάνιση των μηρών και των γλουτών σας, να βάζετε λοσιόν κατά της κυτταρίτιδας δύο φορές την ημέρα διότι η δράση των περισσότερων αρχίζει να ελαττώνεται έπειτα από 6-8 ώρες, συνιστά ο δερματολόγος δρ Μπιλ Τζόνσον, από το Ντάλλας.
Να κάνετε επίσης απολέπιση, χρησιμοποιώντας βούρτσα με φυσικές τρίχες, μία φορά την ημέρα, πριν από την πρώτη επάλειψη της αντικυτταριδικής κρέμας, ώστε να εισδύσει πιο βαθιά στο δέρμα.
Ο φημισμένος δερματολόγος δρ Χάουαρντ Μιούραντ, εξάλλου, συνιστά να κάνετε καθημερινά μια απλή άσκηση, που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος ψηλά στα πόδια: να ξαπλώνετε ανάσκελα στο πάτωμα με ίσια πόδια και να φέρνετε εναλλάξ το γόνατο του ενός ποδιού στο στήθος σας, κρατώντας το εκεί για 20 δευτερόλεπτα. Μόλις δύο επαναλήψεις σε κάθε πόδι, δυο-τρεις φορές την ημέρα, μπορούν να σας βοηθήσουν.
Μακιγιάζ. Ο γενικός κανόνας είναι «όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο».
Αν χρησιμοποιείτε μέικ απ το καλοκαίρι, προτιμήστε κάποιο που να έχει ως βάση το νερό και όχι έλαιο.
Δώστε λάμψη στο πρόσωπό σας με μια ελαφριά πούδρα (αντί για μια βαριά βάση) κατά προτίμηση με χρώμα ώστε να κρύβετε και τις ατέλειες, βάλτε λαμπερό λιπ γκλος (μόνο του ή πάνω από το κραγιόν σας, αλλά απλώστε το με βουρτσάκι και διαλέξτε κάποιο που να μένει στα χείλη) και φροντίστε η μάσκαρα να είναι αδιάβροχη.
Φροντίστε το λιπ γκλος σας να περιέχει αντηλιακό και να μην είναι διαφανές, αλλά να έχει λίγο χρώμα, συνιστά ο δερματολόγος δρ Ρίτσαρντ Γκλόγκοου, από το Σαν Φρανσίσκο. Και αυτό, διότι το λιπ γκλος ενυδατώνει πάρα πολύ τα χείλη και, παρότι αυτό τα κάνει να μην σκάνε, δρα ως αγωγός της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας, επιτρέποντάς της να εισδύει βαθιά στα χείλη – οπότε υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος.
Επειδή η συνεχής έκθεση στο νερό ξεραίνει τα νύχια και μπορεί να τα κάνει να ξεφλουδίσουν, να βάζετε πολλές φορές την ημέρα μια καλή υδατική κρέμα στα χέρια σας, τρίβοντας καλά τα νύχια, συνιστά η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα ειδικό βερνίκι νυχιών με βάση το λάδι, με το οποίο θα τους κάνετε μαλάξεις (μαλακώνει επίσης και θεραπεύει τα πετσάκια) και μετά θα σκουπίζετε τα χέρια σας (δεν στεγνώνει).
Ξηροδερμία. Για να έχετε λείο και όμορφο δέρμα, πρέπει να κάνετε συστηματικά απολέπιση σε όλο το σώμα σας. Τα δερματικά κύτταρα νεκρώνονται με απίστευτο ρυθμό όλη την ημέρα και εάν δεν τα απομακρύνετε, θα συσσωρεύονται στο δέρμα σας και θα το κάνουν να μοιάζει θαμπό και ξηρό όση ενυδατική κρέμα κι αν χρησιμοποιείτε.
Να τρίβετε απαλά με κυκλικές κινήσεις το δέρμα σε όλο το σώμα με μια βούρτσα με φυσικές τρίχες, 2-3 φορές την εβδομάδα, πριν κάνετε το καθημερινό σας ντους. Όταν βγείτε από το μπάνιο και πριν στεγνώσει εντελώς το δέρμα σας, να αλείφεστε με μια καλή ενυδατική κρέμα.
Αν κολυμπάτε σε πισίνα με χλώριο, πρέπει αμέσως μόλις βγαίνετε να ξεπλένεστε, συνιστά η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Το χλώριο ξεραίνει το δέρμα και μπορεί να επιδεινώσει κάποιες δερματίτιδες (κυρίως την ατοπική δερματίτιδα).
Αν, όμως, φροντίσετε αμέσως μόλις βγείτε από το νερό και πριν καθίσετε για ηλιοθεραπεία, να κάνετε ντους και να αλείψετε το δέρμα σας με μια λιπαρή αντηλιακή (ή με μια καλή ενυδατική, εάν δεν πρόκειται να επιστρέψετε στον ήλιο), η ξηροδερμία προλαμβάνεται.
Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική όχι μόνον για όσους παρουσιάζουν δερματίτιδα, αλλά γενικά για όσους έχουν πολύ ξηρό δέρμα και εμφανίζουν εκζέματα.
Ρυτίδες. Ο ήλιος γερνάει πρόωρα το δέρμα – είναι η συνέπεια που οι γιατροί αποκαλούν φωτογήρανση.
Η φωτογήρανση είναι ουσιαστικά η συνέπεια από τις αθροιστικές βλάβες που έχει υποστεί το δέρμα καθώς εκτίθεται στον ήλιο. Οι περισσότερες βλάβες οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου, αλλά και η UVA δεν είναι άμοιρη ευθυνών – αν και αυτή έχει την τάση να προκαλεί βλάβες βαθιά στο δέρμα και όχι επιφανειακά.
Μόνος τρόπος προστασίας από τις ρυτίδες του ήλιου, είναι να προστατευθείτε από αυτόν: αντηλιακό, καπέλο, μπλούζες με μακριά μανίκια, παντελόνια και αποφυγή του ήλιου (ακόμα και υπό σκιάν) 11 π.μ. με 5 μ.μ. είναι οι μόνες λύσεις.
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2009 το IARC εξέδωσε έκθεση που κατέταξε τα σολάριουμ στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρκίνου (τα χαρακτήρισε «καρκινογόνα για τον άνθρωπο» ενώ έως τότε τα χαρακτήριζε «δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο»).
Το σολάριουμ ήδη συνιστάται να αποφεύγεται πριν από την ενηλικίωση, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ από τους ενήλικες – όπως ακριβώς πρέπει να υπάρχει σύνεση και κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.
Φρύδια. Αν τα φρύδια σας «ξανοίγουν» το καλοκαίρι, ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να εμποδίσετε την έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, λέει ο αμερικανός ειδικός στο μακιγιάζ Μάρκο Τομασέτι. Τρίψτε τα λοιπόν με αντηλιακό στικ – το αντηλιακό θα εμποδίσει την είσδυση της UV, ενώ το κερί θα σταθεροποιήσει τις τρίχες στη θέση τους.
Αν παρ’ όλα αυτά αρχίσουν να ξεθωριάζουν, χρησιμοποιήστε ένα μολύβι ματιών για να τονώσετε το χρώμα τους.
Χάπια για τον ήλιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν χάπια που συνδυάζουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και εκχυλίσματα φυτών, τα οποία δρουν στο δέρμα σε κυτταρικό επίπεδο, κατά τον δρα Πέρι Ρόμπινς, από το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF) των ΗΠΑ.
Τα χάπια αυτά αυξάνουν την αντηλιακή προστασία, αλλά πρέπει να συνδυάζονται με χρήση εξωτερικών αντηλιακών προϊόντων, τονίζει.
Ψαλίδα. Να ξεβγάζετε τα μαλλιά σας με φρέσκο νερό αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
Να κάνετε βαθιά ενυδάτωση των μαλλιών με κοντίσιονερ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ιδίως εάν κολυμπάτε πολύ.
Τα μαλλιά τείνουν να ξεραίνονται και να γίνονται θαμπά και εύθραυστα όταν τα βρέχουμε και τα στεγνώνουμε πολύ συχνά, ενώ η καλή ενυδάτωση αποτρέπει τις βλάβες τόσο από το νερό της θάλασσας, όσο και από αυτό της πισίνας. Για να τα προστατεύσετε από τις βλάβες, να τα ψεκάζετε με αντηλιακό σπρέι.
Να τα αφήνετε επίσης να στεγνώνουν μόνα τους, διότι το καθημερινό πιστολάκι σε συνδυασμό με τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας, θα τους προκαλέσουν βλάβες.
Όταν τα λούζετε, να αποφεύγετε να τρίβετε δυνατά τις άκρες.
Πηγή