Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Περιττά κιλά μετά την εγκυμοσύνη;


Συντάκτης: Αντώνης Νικολουδάκης (Μαιευτήρας Γυναικολόγος )

Ρύθμιση βάρους κατά την περίοδο αποκλειστικού μητρικού θηλασμού

Η επιλογή του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού" είναι η ιδεώδης λύση για εσάς και το νεογέννητο σας. Σε αυτή την περίπτωση οι διατροφικοί χειρισμοί που απαιτούνται είναι πολύπλοκοι, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί επιπρόσθετα το κόστος σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Η διαδικασία του μητρικού θηλασμού προκαλεί απώλεια βάρους.



Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακή πυκνότητα του μητρικού γάλακτος είναι 0,67 kcal / ml, οπότε για την παραγωγή 750 ml ημερησίως με μια απόδοση 80%, προκύπτει ότι η δαπανούμενη από τη μητέρα ενέργεια είναι περίπου 600 kcal ημερησίως (κυρίως κατά τους πρώτους 5-6 μήνες). Κατά συνέπεια, η διατήρηση και μόνο ενός αποκλειστικού μητρικού θηλασμού εξασφαλίζει απώλεια βάρους της τάξης των 0.8 κιλών ανά μήνα (κυρίως με την μορφή λίπους).
Αποτελεί αντικείμενο μελετών τα τελευταία 20 χρόνια το αν είναι δυνατόν να συνδυαστεί ο μητρικός θηλασμός με ένα κατάλληλο, κατά τα άλλα, υποθερμιδικό διαιτολόγιο σε περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών. Δεδομένου ότι η διατήρηση επιπλέον βάρους μετά τον τοκετό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας, είναι απαραίτητο κατά την περίοδο του θηλασμού να προωθείται η απώλεια βάρους. Είναι δυνατόν αυτή η προσπάθεια για απώλεια του επιπρόσθετου βάρους να επηρεάσει τον μητρικό θηλασμό σε επίπεδο ποσότητας ή / και ποιότητας παραγόμενου γάλακτος; Συμφωνά με το Ινστιτούτο Ιατρικής, η ενδεικνυόμενη απώλεια βάρους για θηλάζουσες που είναι υπέρβαρες είναι 2 κιλά ανά μήνα, απώλεια που δε φαίνεται να ασκεί αρνητική επίδραση την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Αρχικά, συστήνεται η τήρηση ενός διαιτολογίου με βάση τις ειδικές ενεργειακές ανάγκες για τη δεδομένη κατάσταση, αλλά μετά από την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί υποθερμιδικό διαιτολόγιο με 500 θερμίδες λιγότερες από την παραπάνω εκτίμηση.


Τι πρέπει να κάνω για να επαναφέρω το σωματικό μου βάρος στα φυσιολογικά όρια

Γεννήσατε! Συγχαρητήρια για το νέο σας μωρό. Εννέα ολόκληρους μήνες προετοιμαζόσαστε και περιμένατε τη στιγμή που θα το πάρετε στην αγκαλιά σας. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις για το νέο ξεκίνημα της οικογένειας σας πλημμυρίζουν το μυαλό σας, αλλά στο πίσω μέρος του, όπως και των περισσότερων γυναικών, ήδη πριν από τον τοκετό, υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς του βάρους και του σχήματος του σώματος σας, στα προ της εγκυμοσύνης δεδομένα. Αρκετές είναι οι απορίες που έχετε στο μυαλό σας και πολύ περισσότερες οι ανακρίβειες και οι λανθασμένες πληροφορίες που μεταφέρει το ευρύτερο αλλά και στενό περιβάλλον σας. Σε αυτό το άρθρο θα δοθεί μια πλήρης εικόνα των επιλογών που υπάρχουν για τη ρύθμιση της διατροφής και του βάρους σας μετά τον τοκετό.
Ξεκινώντας θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν την επιλογή της μεθόδου σίτισης του μωρού. Διαφορετική είναι η διαιτητική αντιμετώπιση και η ανταπόκριση του οργανισμού της λεχωίδος στην περίπτωση που επιλεγεί ο μητρικός θηλασμός ως μέθοδος σίτισης, συγκριτικά με την επιλογή της χρήσης υποκατάστατου γάλακτος ή συνδυασμένης σίτισης.


Ρύθμιση βάρους στην περίπτωση συνδυασμένης σίτισης

Αν τηρείται πρόγραμμα μικτής σίτισης, τότε τηρείται διαιτολόγιο αντίστοιχο με το παραπάνω, αλλά ο ρυθμός απώλειας σε αυτήν την περίπτωση είναι μικρότερος, λόγω της ύπαρξης λιγότερων γευμάτων μητρικού γάλακτος.


Ρύθμιση βάρους στην περίπτωση σίτισης με υποκατάστατο γάλακτος

Στην περίπτωση που δεν πρόκειται να θηλάσετε, απαιτείται να γίνει ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής με βάση τις γενικές αρχές της διατροφής: ποικιλία, μέτρο, ισορροπία. Είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση της διατροφικής σας κατάστασης, γιατί συχνά μετά από μια περίοδο εγκυμοσύνης παρατηρείται "άδειασμα" πολλών αποθηκών από θρεπτικά συστατικά. Το υποθερμιδικό διαιτολόγιο θα πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα, ώστε να επιτρέπεται η αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών, παράμετρος βασική ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο και πρόκειται να προχωρήσουν μελλοντικά σε μια νέα εγκυμοσύνη. Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά στο σώμα μιας γυναίκας που συλλαμβάνει ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, αλλά γενικότερα και για την έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο ρυθμός απώλειας του βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 κιλό ανά εβδομάδα, αν κατά την κύηση είχατε πάρει κιλά πάνω από την συνιστώμενη αύξηση. Ένας προτεινόμενος μέσος ρυθμός απώλειας βάρους είναι σια 500 γραμμάρια εβδομαδιαίως.

Στο πρόγραμμα για τη ρύθμιση του βάρους θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη σημασία που έχει το νερό. Η σύσταση, για να υπάρχει επαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος, είναι η κατανάλωση 10 ποτηριών υγρών ημερησίως (νερό, χυμοί, σούπες). Προτείνεται η κατανάλωση κυρίως νερού για την αναπλήρωση και την αποφυγή αφυδάτωσης, καθώς καλύπτεται ταυτόχρονα η απαίτηση για έλεγχο των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάποια "ξεχωριστή" ευεργετική επίδραση από την κατανάλωση σούπας ή χυμών. Μια άλλη δυσκολία στην επίτευξη της απώλειας βάρους είναι η πεποίθηση ότι μόνο τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο. Αυτό, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι είναι αβάσιμο και κατά συνέπεια μπορείτε να επιλέγετε τα ημίπαχα γαλακτοκομικά, για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο. Σε ότι αφορά τα λιπαρά του διαιτολογίου, μπορεί να γίνει μείωση του συνολικά προσλαμβανόμενου λίπους με επιλογές χαμηλών σε λιπαρά κρεάτων, ψαριού και κοτόπουλου, εφόσον δεν κρίνεται απαραίτητη σε αυτήν την φάση η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος που είναι πιο πλούσιο σε λίπος.

Ένας άλλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι αυτός που αφορά τον μερικό ή πλήρη αποκλεισμό από το διαιτολόγιο πράσινων λαχανικών και γενικότερα τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες. Συνιστάται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αρτοσκευάσματα και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υποστήριξη ενός προγράμματος ρύθμισης βάρους, καθώς προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Ακόμη τηρείστε τον κανόνα που ισχύει για όλα τα ισορροπημένα διαιτολόγια, για κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτείτε τον οργανισμό με τις απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της πείνας. Τέλος, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιείτε απλές μεθόδους μαγειρικής παρασκευής (ψήσιμο, βράσιμο, σχάρας) με έλεγχο στο προστιθέμενο λίπος και αποφυγή των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων.

Πηγή: Περιοδικό ART of Life (Περιοδική Έκδοση για το Μαιευτήριο Λητώ)

Πηγή