Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ο κορονοϊός μας περιμένει στη…γωνία

Γράφει η Εύη Χαρακιανάκη

Όλη η Ευρώπη με αργά και σταθερά βήματα επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας. Κατά μέσο όρο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την άρση των μέτρων ασφαλείας μέσα στον Μάιο. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο διάγγελμα του την σταδιακή Χαλάρωση των μέτρων. Πιο διεξοδικά, ανέφερε πως από 4 Μαΐου παύει να υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας, συνεπώς οι άνθρωποι θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς την αποστολή SMS. Παράλληλα ανοίγουν τα μικρά καταστήματα και αναμένεται από 11 Μάιου να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα αλλά και να συνεχίσει τη σχολική χρόνια η τρίτη λυκείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για περιττές μετακινήσεις, ο κορονοϊός υπάρχει ακόμα και απειλεί την υγεία όλων μας.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η πανδημία Θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, εως ότου βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Μέχρι τότε οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι αποφεύγοντας τις περιττές μετακινήσεις ,να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από την συνανθρώπους μας και να τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Αυτά μέχρι τώρα είναι τα μόνα όπλα που έχουμε ενάντια στον κορονοϊό. 

Μπορεί μεν από 4 Μαΐου να εχουμε μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να καταστρέψουμε το μεγάλο κατόρθωμα που έχουμε κάνει όλοι οι έλληνες αψηφώντας τα μέτρα.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν ακάθεκτοι την προσπάθεια. Έχουμε ακόμα μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε αλλά ένα είναι σίγουρο: Εάν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς του προηγούμενο μήνα, θα βγούμε νικητές με ελάχιστες απώλειες και πολύ περηφάνια. 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά να χαλαρώνει τα «λουριά», δεν πάει να πει ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε, είναι καλά κρυμμένος κάπου εκεί έξω.Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας οτι σε περίπτωση που εκμεταλλευτούμε την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εμφανιστούν νέα κρούσματα, τότε πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στη κατάσταση της καραντίνας.

Όσο περισσότερο συνεπείς είμαστε απέναντι στα μέτρα προστασίας, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε ως σύνολο την ομαλή μετάβαση στη καθημερινότητα.Ας το κάνουμε για εμάς, για την οικογένεια μας και τους συνανθρώπους μας.
Αξίζει επίσης να πούμε ότι η καραντίνα κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση και περιορισμό του κορονοϊού. Δίχως αυτήν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τρομακτικά μεγαλύτερος σε σχέση με τώρα. 

Επίσης, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα πιο λίγα κρούσματα και θύματα στην Ευρώπη και επιπλέον, χάρη στο lockdown καταφέραμε να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ασθενών.
Πηγή
http://www.sporfm.gr