Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Μη χαμογελάτε με το ζόρι


Έχετε σκεφτεί ποτέ τον λόγο που ο πίνακας της Μόνα Λίζα είναι ο διασημότερος όλων των εποχών; Με μία πρώτη ματιά φαίνεται να είναι απλά ένας ακόμη πίνακας, όμως αν κοιτάξετε καλύτερα θα προσέξετε το αινιγματικό και πολυσυζητημένο χαμόγελό της. Αυτό ακριβώς το αινιγματικό και μοναδικό χαμόγελο, δίχασε καλλιτέχνες και επιστήμονες κι ανέβασε τον πίνακα στην κορυφή της τέχνης. Χαμογελάει όντως η Μόνα Λίζα νιώθοντας ευτυχισμένη ή δίνει απλώς ένα ψεύτικο χαμόγελο στον ζωγράφο και σ’ αυτήν την περίπτωση στον Ντα Βίντσι, προσπαθώντας να κρύψει τη θλίψη και τη δυσφορία της;
Αν και το πιο διάσημο χαμόγελο στον κόσμο είναι αυτό της Μόνα Λίζα, εν τούτοις οι πρώτοι που έδωσαν χαμόγελο στις δημιουργίες τους ήταν οι αρχαίοι Έλληνες γλύπτες. Μιλάμε φυσικά για το γνωστό στον κόσμο των αρχαιολόγων και οπαδών της τέχνης, «αρχαϊκό μειδίαμα» στους κούρους και στις κόρες. Όπως και με τον διάσημο πίνακα, έτσι και στην ελληνική γλυπτική του 6π.Χ. αι., το χαμόγελο ήταν πολλές φορές αινιγματικό.

Από τότε μέχρι σήμερα, η ψυχολογία του χαμόγελου έχει μελετηθεί συστηματικά. Ένα ερώτημα που απασχόλησε τους ερευνητές είναι αν μπορούν οι άνθρωποι να ξεχωρίσουν ένα πραγματικό από ένα ψεύτικο χαμόγελο. Συνήθως ναι, μιας και το χαμόγελο ενεργοποιείται αυτόματα στο πρόσωπό μας όταν νιώθουμε χαρά, μετά από εντολή του εγκεφάλου. Οπότε χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να μπορεί κάποιος να πάει κόντρα στον αυτοματισμούς του οργανισμού του και να προσποιηθεί ένα χαμόγελο ή χαρά όταν το μόνο που νιώθει είναι μίσος, αδιαφορία ή και ζήλια. 

Τα ψεύτικα χαμόγελα τα νιώθεις, αλλά και τα βλέπεις καθώς αλλάζουν τη γεωμετρία του προσώπου με ένα πιο αφύσικο τρόπο. Το ίδιο άτομο σχηματίζει άλλες γραμμές στο πρόσωπό του όταν γελάει πραγματικά και άλλες όταν γελάει ψεύτικα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες χαμογελάνε περισσότερο από τους άνδρες και μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το ψεύτικο χαμόγελο, γιατί έχουν και πιο αυξημένη παρατηρητικότητα.

Παρόμοια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να πουν, αν ένα χαμόγελο είναι αυθεντικό ή όχι, ανάλογα και με το επάγγελμά τους. Οι κοινωνιολόγοι πήραν την πρωτιά, ενώ ακολούθησαν οι δημοσιογράφοι, οι βιολόγοι και οι φυσικοί. Λογικό ακούγεται!

Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι ένα. Τα ψεύτικα χαμόγελα δεν ξεγελούν σχεδόν κανέναν, γι’ αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. 

Αν δε χαίρεσαι που η συνάδελφός σου πήρε προαγωγή ή που η φίλη σου παντρεύεται, τότε ο οργανισμός σου το δείχνει αυτόματα, όσο κι αν προσπαθήσεις να κρύψεις την εμπάθειά σου μ’ ένα ψεύτικο χαμόγελο. Το κακό αφεντικό σου ξέρει πολύ καλά ότι κατά βάθος τον μισείς, όταν προσπαθείς να βάλεις μπρος όλη σου την καλή διάθεση για να του πεις «καλημέρα». Εκεί βέβαια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να προσποιείσαι, μέχρι ν’ απαλλαχθείς από αυτόν.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις της ζωής σου, έχεις μόνο μια επιλογή. Να είσαι αληθινός και να χαμογελάς πραγματικά και καθαρά. Να βγαίνει η χαρά από την ψυχή σου και να αποτυπώνεται στο πρόσωπό σου. Αν δεν το νιώθεις μην το προσποιηθείς. Θα είναι τουλάχιστον γελοίο και στο τέλος της ημέρας ψυχοφθόρο για σένα που θα καταπιέζεσαι.

Όχι άλλα αινιγματικά χαμογέλα λοιπόν. Εξάλλου, ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε κορυφαίοι ζωγράφοι ή γλύπτες, αλλά να ζούμε αληθινά την κάθε μας στιγμή. Χαμογελάστε όταν το λέει η ψυχή σας, και να είστε σίγουροι πως όλοι θα καταλάβουν ότι είστε αληθινοί.
Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Πηγή
http://www.pillowfights.gr/geronimo/mi-xamogelate-me-to-zori/